Cookie- og privatlivspolitik


Skjul overgangen med skyggelister

Det kedelige mellemrum mellem loft og væg, de skæve afskæringer og de små skader skal dækkes til. Det kan gøres med mange forskellige typer lister, men den bedst egnede er skyggelisten, der også er meget nem at sætte op.

Men det går kun godt, hvis man måler meget nøjagtigt op. Og her gælder det om at bruge tommestokken på den rigtige måde. Der er ikke plads til, at tommestokken kan bruges helt udfoldet, så derfor må målet tages i to omgange. Mål fx 40 cm ud første gang, og marker tydeligt. Mål så ud fra den anden side og til mærket. Her er 57 cm – altså skal den første liste være 97 cm lang.

Skær skyggelisten et par millimeter længere, og hold den på plads. Husk, at skyggelisten skal monteres med den brede side op mod loftet og vendes, så der opstår en lille rille op mod loftet og ind mod væggen. Marker nu, hvor meget der skal skæres af yderst på listen, og tag hensyn til, at snittet skal være en anelse skævt, hvis panelet som her buer en smule ud.

Når det lille stykke er savet af, kan den første liste gøres fast med 35 mm dykkere, hvis skyggelisten som her er 15 mm. Der skal søm i begge ender af listen og ellers for hver ca. 30 cm. Det er lidt svært at bruge en hammer, så fagmanden foreslår en sømpistol.

Der måles op til den næste liste med skyldig hensyntagen til det kabel, der følger panelet. Listen saves i 45 grader smig i højre side og sættes op. Der måles op til den sidste liste, som også saves i smig og sættes op. Nu er de grimme overgange mellem væg og loft usynlige. Skyggelisten har i øvrigt fået sit navn, fordi den kaster skygge både på væg og loft og derfor skjuler overgangen og giver et pænt helhedsindtryk.

Relaterede artikler

 • Flot væg med gulvbrædder

  Flot væg med gulvbrædder

  10/2017 Er du træt af kedelige, hvide vægge? Vi viser, hvordan du bryder de hvide flader med en rustik væg af mørkt træ. Det er let at sætte op og kan gøres på en dag.

  Sværhedsgrad 2/4
 • GUIDE: Lister til køkkenbordet

  GUIDE: Lister til køkkenbordet

  18/2016 Et flot køkkenbord kræver en flot afslutning ind mod væggen. Det kan være en hulkelliste, en kvadratisk liste eller måske blot en fuge. Få overblik her!

 • Spartling mellem gipspladerne

  Spartling mellem gipspladerne

  18/2016 VIDEO: Det mellemrum, der er mellem pladerne på en gipsvæg, skal spartles, inden man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ikke den nemmeste opgave. Det kan gøres på to måder – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm ...

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  18/2016 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  18/2016 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os