Cookie- og privatlivspolitik


Spartling mellem gipspladerne

Det mellemrum, der er mellem pladerne på en gipsvæg, skal spartles, inden man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ikke den nemmeste opgave. Det kan gøres på to måder – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklæbende glasvævsstrimmel.

De professionelle bruger altid papirstrimmel, da det er den eneste metode, producenterne af gipsplader giver garanti for kan holde. Her vil fagmanden vise begge metoder. Først den med papirstrimmel.

Mellemrummet skal først spartles ud. Det gøres bedst med en spartelmasse, der er specielt beregnet til gipsplader. Brug en god, ikke for bred spartel til det første lag. I første omgang er det vigtigt, at spartelmassen trykkes godt ind mellem pladerne. Til sidst trækkes af til et ensartet lag.

Nu skal papirstrimlen lægges i den bløde spartelmasse. Riv et passende stykke af, så er det nemmest at arbejde med. Lad et lille stykke af strimlen ligge på gulvet, og brug nu spartlen til at trykke papiret på plads. Mas det grundigt ned i spartlenmassen, og sørg for, at det ikke krøller.

Efter et døgn er det tørt nok til næste omgang spartling. Her skal du bruge en god, bred spartel, som kan nå et stykke ud over pladernes undersænkning i begge sider. Spartelmassen fordeles over samlingen og trækkes til sidst af, så den får en jævn overflade i niveau med pladerne.

Nu er samlingen klar til en lettere slibning, før væggen kan tapetseres eller males. Den anden måde at skjule og forstærke samlingerne på er ved hjælp af selvklæbende glasvæv, der også fås i 50 mm brede strimler. Her skal ikke spartles først. Det er bare at sætte glasvævet over revnen og trykke det fast. Husk, at det skal sidde midt over revnen.

Der kan straks spartles oven på glasvævet. Det er vigtigt, at du starter med en smal spartel og sørger for at trykke spartelmassen ind gennem glasvævet, så den kommer helt ned mellem pladerne. Slut af med en bred spartel, ligesom ved papirstrimlen. Med glasvævsstrimlen kan du altså spartle færdig med det samme og skal ikke vente på, at det første lag spartelmasse tørrer. Hvis det bliver nødvendigt at spartle en ekstra gang, skal dette gøres, før du sliber, da spartelmassen ikke sidder ordentligt fast i slibestøvet.

Relaterede artikler

 • Flot væg med gulvbrædder

  Flot væg med gulvbrædder

  10/2017 Er du træt af kedelige, hvide vægge? Vi viser, hvordan du bryder de hvide flader med en rustik væg af mørkt træ. Det er let at sætte op og kan gøres på en dag.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Sådan spartler du gipsplader

  Sådan spartler du gipsplader

  14/2016 GUIDE: Gipsplader giver flotte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  14/2016 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

 • Placer hyldeknægtene rigtigt

  Placer hyldeknægtene rigtigt

  14/2016 VIDEO: Vil du være sikker på, at hylden hænger solidt, skal du bruge fagmandens regel om, hvordan hyldeknægten skal placeres. Hyldeknægten skal som udgangspunkt dække minimum ¾ af hyldens dybde, hvilket disse hyldeknægte opfylder.

 • OPHÆNG: Forstærk ophænget med en dyvel

  OPHÆNG: Forstærk ophænget med en dyvel

  14/2016 VIDEO: Skal du lave et ophæng i en mdf-plade, har håndværkeren her et lille tip til, hvordan du kan styrke dit ophæng betydeligt. Den almindelige måde er også den mest ligetil, man borer for i mdf- pladen og skruer derefter ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os