Cookie- og privatlivspolitik


Arbejd på højtryk

Mange opgaver klares lettere, hvis du vælger at bruge trykluftværktøj. Men inden du køber en kompressor, skal du vide, hvilket værktøj du har tænkt dig at bruge – det er nemlig værktøjet, der afgør valget af kompressor.

Det er effektivt, nemt at anvende, og så er det oven i købet også relativt billigt. Trykluftværktøjet kan løse en lang række af de mest udbredte gør det selv-opgaver – hvad enten det handler om at give knægtens fodbold nyt liv med en oppumpning, sprøjtemale fruens loppefund eller brække de grimme fliser i bryggerset ned. Men før du køber din første kompressor, må du overveje, hvor stort dit behov er.

Du risikerer nemlig enten at købe en maskine, der er for lille til at drive det værktøj, du allerhelst vil bruge – eller også får du købt en maskine, der er alt for stor til de små opgaver, du har på tapetet. Producenterne anbefaler, at kompressorens kapacitet skal være ca. 30-40 % højere, end værktøjet kræver – det vil skåne kompressoren og forlænge dens levetid.

Men anbefalingen skal tages med forbehold: Værktøjets luftforbrug angives i liter pr. minut ligesom kompressorens ydelse. Men selv om værktøjets forbrug er større end kompressorens ydelse, kan værktøjet ofte anvendes alligevel. Værktøjets luftforbrug er nemlig angivet ved uafbrudt drift, og det betyder, at tanken i fyldt stand har luft nok til en kort arbejdsperiode.

Kompressoren mister altså ikke pusten, sålænge det meget luftforbrugende værktøj kun bruges i korte intervaller. Vær opmærksom på, at en kompressor støjer, når den arbejder. Det er en faktor, du bør have i baghovedet, når du vælger din nye kompressor. En lille tank på kompressoren bliver hurtigere tømt under arbejdet. Det vil betyde, at kompressoren oftere skal arbejde for at fylde tanken.

Og jo oftere kompressoren må arbejde, jo mere larm bliver du udsat for. Regn med, at de billigste kompressorer kan holde i ca. 200-300 timer, og det betyder en levetid på cirka 10 år, hvis den kun anvendes til sporadisk hobbybrug. De dyrere kompressorer har naturligvis længere levetid – spørg forhandleren, hvad der gælder for den model, du er interesseret i.

Relaterede artikler

 • Én motor = 12 fede maskiner

  Én motor = 12 fede maskiner

  17/2015 Med Black & Deckers nye multiværktøj, "MultiEvoen", kan du relativt billigt udvide værktøjssamlingen med hele 12 FEDE maskiner. Se hvilke her.

 • Forsatsværktøj

  Forsatsværktøj

  09/2015 Kvaliteten af forsatsværktøj har i de senere år fået et ordentligt nøk opad. For os gør det selv’ere kan det være en genvej til en billigere værktøjssamling.

 • Magisk drejning

  Magisk drejning

  06/2015 Det føles næsten magisk, når skruemaskinen drejer rundt – blot fordi du drejer hånden. Gyroskop-effekten er dog ikke kun sjov, den er også genial, hvor pladsen er trang.

 • 20 tips til el-værktøj

  20 tips til el-værktøj

  14/2014 De fleste af os har masser af el-værktøj på værkstedet. Vi bruger dem bare til det, vi oprindelig købte dem til. Save et hul, bore et andet hul, skære en flise over osv.

 • Den får ALLE søm ud!

  Den får ALLE søm ud!

  14/2014 Sidder sømmet fast, og er det umuligt at få fat i med en tang? Her er den ultimative løsning, der klarer ethvert genstridigt søm.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Arbejd på højtryk
 • Arbejd på højtryk

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Underskav til badeværelse

Jeg ønsker at bygge et underskab til ...

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os