Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Sådan bruger du kap/geringssaven

Kap/geringssavens arbejdsprincip er enkelt: Du starter saven, trykker håndtaget ned og fører savens klinge frem. Så har du et helt præcis snit, som du ikke kunne lave lige så flot med en håndsav. Inden du starter saven, kan du dreje savens klinge, så saven er indstillet til at save i vidt forskellige vinkler.

Kap/geringssav - sådan bruger du den SERIEPRODUKTION: Kap/geringssaven er en kæmpehjælp, når du skal fremstille mange stykker i samme længe – fx stave til et stakit eller brædder til en terrasse.

INDSTIL DIN KAP/GERINGSSAV
Kap/geringssav - sådan bruger du den SKÆR EN LISTE
Selv en helt ny sav kan være indstillet forkert, så du bør tjekke, om den skal finjusteres. Læg en bred liste helt op til den lodrette skinne, og skær den på 90 grader.
Kap/geringssav - sådan bruger du den TJEK VINKLEN
Brug din vinkel til at kontrollere, at snittet er præcis 90 grader. Listen på billedet er ikke skåret vinkelret, så her skal savens lodrette skinne (anslaget) justeres.
Kap/geringssav - sådan bruger du den JUSTÉR SAVEN
Saven justeres ved at flytte anslaget. Sluk først for strømmen og træk stikket ud. Skruen bag anslaget løsnes. Brug din vinkel til at indstille anslaget korrekt.


STABILITET: SÆT KAP/GERINGSSAVEN FAST

Kap/geringssaven skal spændes fast. Ellers vil du tit opleve, at dine snit ikke er helt præcise.

Du kan spænde den fast på to måder: Direkte på dit arbejdsbord. Eller på en plade, du kan spænde fast til et hvilket som helst stabilt bord med tvinger.

Vil du spænde den fast på dit arbejdsbord, er det bedst at bore for og bruge lange maskinbolte med møtrikker. Så kan du ret nemt fjerne den igen.

Kap/geringssav - sådan bruger du den PÅ ARBEJDSBORD: Kap/geringssaven fikseres med maskinbolte og møtrikker.


Kap/geringssav - sådan bruger du den PÅ PLADE: Kap/geringssaven monteres på en plade med bræddebolte.


Kap/geringssav - sådan bruger du den Pladen spændes derefter fast på arbejdsbordet med tvinger.

SKÆR I EN LISTE UDEN PROFIL
Kap/geringssav - sådan bruger du den 1. Når du skal lære saven at kende, er det godt at starte med en simpel opgave – fx at fremstille en ramme af lister. Indstil drejebordet til 45 grader og læg listen mod anslaget. Start saven, og skær.
Kap/geringssav - sådan bruger du den 2. Efter savningen ser snittet sådan ud. I fagsprog kaldes det et 45 graders geringssnit. Fordi listen er helt firkantet (uden profiler), kan stykkerne samles helt uden spild.
Kap/geringssav - sådan bruger du den 3. Når det ene listestykke vendes, kan de to stykker samles vinkelret. I fagsprog kaldes det en 90 graders geringssamling. Halvdelen af rammen er nu færdig.


SE OGSÅ: Derfor SKAL du eje en kap/geringssav

SKÆR UD TIL EN BLADSAMLING
Kap/geringssav - sådan bruger du den 1. I denne øvelse lærer du at indstille saven til at save i den rigtige dybde. Start med at måle op og tegne en streg på listen, så du kan se, hvor dybt du skal skære.
Kap/geringssav - sådan bruger du den 2. Savedybden indstilles som regel på en fingerskrue på saven. Indstil den, så du kan se, at klingen når lige ned til din streg på listen. Bemærk, at klingen ikke kan save helt ud til kanten af listen.
Kap/geringssav - sådan bruger du den 3. For at klingen skal skære helt ud til kanten, er det nødvendigt at bruge en offerpind. Så kan du skære en masse små snit i den rigtige dybde ved at rykke listen få millimeter ad gangen.
Kap/geringssav - sådan bruger du den 4. De mange små snit i enden af listen gør, at det er nemt at stemme ud til en bladsamling. Og offerpinden ... den kan ryge i brændeovnen.


BYG EN KASSE
Kap/geringssav - sådan bruger du den INDSTIL KAP/GERINGSSAVEN
Indstil savebordet til 0 grader og tip saven til venstre for at save i 45 grader. Så er du klar til at save fire sider til en kasse.
Kap/geringssav - sådan bruger du den SÆT SIDERNE SAMMEN Når du sætter de fire sider sammen, skal hvert hjørne danne en vinkel på præcis 90 grader. Gør de ikke det, må du indstille saven igen.


Relaterede artikler

 • Derfor SKAL du eje en kapsav

  Derfor SKAL du eje en kapsav

  14/2016 Har du først prøvet at arbejde med en kap/geringssav, vil du nødigt undvære den. Her hjælper vi dig med at finde en model, der passer til dine behov.

 • Kap-/geringssav til de STORE opgaver

  Kap-/geringssav til de STORE opgaver

  04/2016 Den nye kap-/geringssav fra Metabo er en kraftkarl med stor kapacitet. Og så har den mange lækre detaljer. Om den er en investering værd, kan du se her.

 • Profværktøj til spotpris

  Profværktøj til spotpris

  03/2017 Send skærekassen, stemmejernet og det tunge vaterpas på en velfortjent pension! Vi giver dig 8 bud på fedt profværktøj til spotpris!

 • Dyrt eller billigt værktøj?

  Dyrt eller billigt værktøj?

  01/2017 Prisforskellen på en billig og en dyr udgave af det samme stykke værktøj kan være enorm. Og hvad vælger du så? Få svaret her, inden du går på indkøb.

 • Batteridrevet supersav fra DeWalt

  Batteridrevet supersav fra DeWalt

  11/2016 Til alle som vil arbejde ledningsfrit, og som har brug for at flytte rundt på saven, er Dewalt nu på banen med denne lækre 18V kap/geringssav. Tjek den ud her!

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os