Cookie- og privatlivspolitik


8 kap-/geringssave til eksamen

Enhver tømrer har en kap-/geringssav, og har du bygget et stakit eller savet brædder til et nyt haveskur, så ved du hvorfor. Det er en genial opfindelse til de mange ens snit. Vi har testet 8 save for dig, så du kan se, hvad du skal kigge efter i butikken.


Alle otte save var til eksamen på værkstedet. Her tester vi stabilitet og udtræk i teleskopstængerne.

I princippet er kap/geringssaven en rundsav, der er ophængt i udtræksskinner, så du kun kan køre den et lille stykke fremad. Til gengæld kan du save igen og igen i nøjagtig samme vinkel både vandret og lodret. Det gør arbejdet med at save stave til et stakit eller brædder til facaden meget lettere.

Inden du køber en kap-/geringssav

Inden du køber en kap/geringssav, skal du have styr på, hvor store dimensioner træ du regner med at skulle save. Save, som kan klare de store dimensioner, er en del dyrere, da det kræver kraftigere materialer, hvis saven skal kunne trækkes længere ud og stadig save præcist.

Klingen har også betydning for prisen, her har vi valgt maskiner med klinger omkring 25 cm i diameter. De kan skære alt fra små lister til tømmer på 8-9 cm’s tykkelse, og det skulle være nok for de fleste. Antallet af tænder varierer, da vi har brugt de klinger, producenten har leveret med. Du kan selv købe klinger med flere eller færre tænder.

DEM HAR VI TESTET

AEG PS 254 L
MAKITA LS 1018 L
BOSCH GCM 10 SD
DEWALT DWS 778
RYOBI EMS 254 L
EINHELL TH-SM 2534 DUAL
METABO KGS 254 M
STANLEY FME 720

VIGTIGT VED VALG AF KAP-/GERINGSSAV • Håndgreb. Grebet skal være rart at holde på og have god plads til hånden. Nogle foretrækker lodrette greb, andre vandrette.
 • Støvpose/udsugning. Har du saven stillet op fast i værkstedet, bør du slutte en støvsuger til. Og ellers bør du sikre dig, at støvposen opfanger det meste af savestøvet.
 • Teleskopstængerne gør det muligt at skære ret brede emner, men de må ikke slingre, for så får du et upræcist snit. Tjek dem.
 • Bæregreb. Den tunge sav skal måske flyttes af og til. Derfor bør der være et greb i toppen, så du fx kan løfte den op i bilen.
 • Dybdeindstilling. Skal du fx lave bladsamlinger, skal du ikke save helt igennem emnet. Saven skal have et præcist dybdestop, som er let at indstille, og en let aflæselig skala.
 • Arbejdslys/laserlinje. Godt lys på savestedet og en laserlinje, der viser nøjagtigt ,hvor der saves, bør alle save være forsynet med.
 • Drejebord. Som minimum skal bordet kunne svinges 45° til hver side og have tydelige hak til de mest almindelige gradtal. Og så skal bordet kunne spændes bomfast.
 • Hældning. Klingen skal også kunne tiltes, dvs. hældes til siden, så du fx kan save fodpaneler skråt af i enderne. Og mindst til 45° hældning.
 • Beskyttelsesskærm. Den glider væk fra klingen, når den sænkes mod emnet, men det skal være muligt at løfte den og låse den fast vha. et greb ved startknappen.
 • Savklinge. Der er stor forskel på prisen på savklinger. Både kvalitet og størrelse spiller en rolle. Så før du køber kap/geringssav, bør du tjekke prislejet for dens klinger. Det kan du spare penge ved i længden.

Relaterede artikler

 • Test af kap/geringssave
  Test

  Test af kap/geringssave

  04/2014 Kap/geringssaven er uundværlig, når du skal til at bygge et skur eller lægge et gulv. Den er perfekt til masseproduktion af skrå og lige snit, og med teleskopudtræk er den i stand til at gabe over ret store dimensioner træ. Vi ...

 • Så billig er din første overfræser

  Så billig er din første overfræser

  03/2016 I vores store test af overfræsere, løb testens billigste overfræser med prisen "Godt køb". Se her hvorfor.

 • Køb stiksav NU - og få mere for pengene
  Test

  Køb stiksav NU - og få mere for pengene

  15/2015 De er blevet stærkere, mere præcise og nemmere at betjene. Derfor er det NU, du skal købe ny stiksav. Vi har testet otte modeller. Se, hvad vi fandt frem til.

 • 8 laser-afstandsmålere i stortest
  Test

  8 laser-afstandsmålere i stortest

  13/2015 Den elektroniske laserafstandsmåler er efterhånden til at betale for gør det selv-folk. Vi har gennemtestet 8 afstandsmålere i et rimeligt prisleje.

 • TEST: De bedste bore/skruemaskiner
  Test

  TEST: De bedste bore/skruemaskiner

  12/2015 De kompakte 18 V bore/skruemaskiner er geniale. Vi har testet de 12 mest populære mærker. Se den overraskende vinder – og det bedste køb.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Kap-/geringssav - Vi tester 8 kap-/geringssave
 • Kap-/geringssav - Vi tester 8 kap-/geringssave
 • Kap-/geringssav - Vi tester 8 kap-/geringssave

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os