Cookie- og privatlivspolitik


Sådan bruger du en stiksav

Stiksavens arbejdsprincip er enkelt, du holder fast om maskinens greb, hvad enten det er stav- eller bøjleformet, sigter efter en opmærket streg og lader en klinge, der bevæger sig op og ned, om at skære emnet ud. Hvis din model har laserlys, hjælper det dig med at følge din opstregning.


SKIFT KLINGEN: På nye stiksave kan du skifte klingen uden at bruge værktøj. Du frigør klingen på en knap. Så kan klingen trækkes ud. Knappen bruges også, når du skal sætte klinge i.
SAV LANGE LIGE SNIT: Indsæt en normal klinge til træ, og prøv at save i fri hånd efter en streg. Mærk, om klingen trækker skævt, så du skal dreje maskinen lidt for at save helt lige.
PRØV PENDULFUNKTIONEN: Prøv at save med forskellige pendul­indstillinger. Med høj pendulfunktion saver stiksaven hurtigere, men det går ud over finishen – træet vil flosse mere.SE OGSÅ: 3 typiske fejl med en stiksav!

STIKSAVENS SPIDSKOMPETENCE: KURVESNIT

Stiksaven er en sand mester i at save i cirkler og buer. Det får du brug for, hvis du vil lave udskæringer i fx stakittet eller rækværket. Har du en smal savklinge, er der næs­ten ingen grænser for, hvor skarpe sving du kan slå. Smalle, fintandede klinger er nemlig beregnet til meget snævre kurver.

Skal du save i cirkler, eller save lange lige snit, arbejder stiksaven mere præcist, hvis den får noget at støtte sig til – fx et cirkelanslag eller en føringsskinne.


KURVESNIT - SÅDAN GØR DU!
KURVER NEDEFRA:
At save kurver nedefra kræver lidt øvelse.
KURVER OPPEFRA:
Med den rigtige klinge er det nemt at save oppefra.
SNÆVRE KURVER:
En smal klinge kan lave kurver med lille diameter.SE OGSÅ: GUIDE: Bliv ekspert i stiksave på 5 min.

SAV LIGE MED EN FØRINGSSKINNE


1. For at kunne save langs en førings­skinne skal du først måle afstanden mellem klingen og kanten af fodpladen. Denne afstand skal du overføre til den plade eller det bræt, du skal skære til.2. På pladen har du markeret den streg, du skal save langs. Føringsskinnen skal nu placeres i en afstand, der svarer til den afstand, du målte på stiksaven.3. Spænd føringsskinen fast med tvinger, der placeres, så de ikke er i vejen, når du saver. Hold savens fodplade ind til skinnen, og start saven. Nu kan du save hele vejen langs føringsskinen.


ØV DIG PÅ CIRKLER
FRIHÅND: Bor et hul i en plade inden for din optegnede cirkel. Begynd at save inde i det træ, der skal fjernes. Sav ud til stregen og så hele vejen rundt langs indersiden.
MED CIRKELANSLAG: Fremgangsmåden som savning i fri hånd. Men med et cirkelanslag til stiksaven skal du afmærke centrum af cirklen og sætte centerspidsen der, før du saver.SE OGSÅ: TEST: Byggemarkedets bedste stiksav

PRØV AT SKÆRE EN FIRKANT
1. Start med at bore et hul i det felt, der skal saves ud – et par centimenter fra opstregningen. Hullet skal være stort nok til, at savklingen kan gå ubesværet ned igennem.
2. Sav i en blød bue ud til stregen, og følg stregen hen mod hjørnet. Sav helt ind i hjørnet, sluk saven, og træk den 5 cm baglæns, før du saver videre i et blødt sving forbi hjørnet.
3. Gentag hele vejen rundt, og fjern så det afskårne træ, hvis det ikke allerede er faldet ud. Så mangler du kun at gøre hjørnerne færdige.
4. Sav helt ind i alle hjørnerne, så de bliver skarpe og hullet firkantet. Med samme fremgangs-måde kan du fx save hul til vasken i den nye, dyre køkkenbordsplade.

Relaterede artikler

 • QUIZ: Gæt 5 klinger

  QUIZ: Gæt 5 klinger

  08/09 Med den rette special-klinge kan din stiksav skære i næsten ALT. Men kan du se, hvilken klinge der er designet til metal – og hvilken der er bedst til gasbeton?

 • Bruger du den rigtige klinge?

  Bruger du den rigtige klinge?

  14/2016 Standardklingen i stiksaven saver i alt, men ikke lige godt i det hele. Til mange opgaver giver en specialklinge et bedre resultat.Tjek her!

 • Vælg den rigtige klinge til din stiksav

  Vælg den rigtige klinge til din stiksav

  07/2016 Stiksaven kan skære i det meste, så længe den har den rigtige klinge. Her får du et indblik i stiksavens klinger, så du kan vælge den rigtige til dit projekt.

 • Stiksav i professionel kvalitet

  Stiksav i professionel kvalitet

  07/2016 Stanley er kommet med en ny akku-stiksav, som både har kræfter og god balance. Den mangler dog et par småting, før den er helt oppe at ringe.

 • 3 typiske fejl med en stiksav

  3 typiske fejl med en stiksav

  04/2016 Træet flosser, eller stiksaven rykker sig ikke ud af stedet! Se de 3 ting, der typisk går galt med en stiksav - og hvordan du undgår at lave dem i fremtiden.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Underskav til badeværelse

Jeg ønsker at bygge et underskab til ...

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Maler du (også) dit træværk forkert?

Når du arbejder med træbeskyttelse under ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Nyd naturen i dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad er et skønt alternativ til ...

Undgå at ramme skjulte kabler

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis ...

Ret fliserne op - en gang for alle!

Er terrassen sunket, eller er der ukrudt i ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os