Cookie- og privatlivspolitik


Test af stiksave 2015

De er blevet stærkere, mere præcise og nemmere at betjene. Derfor er det NU, du skal købe ny stiksav. Vi har testet otte af disse populære maskiner for at se, hvad du kan forvente ude i butikkerne.


Vi tester om alle stiksavene har kræfter til at kunne bruges som dyksave.

Denne test er fra 2015 - se vores nyeste test her: Test af stiksave

Vi kender alle en stiksav, for det er det mest almindelige stykke elværktøj, du kan købe i byggemarkedet, i hvert fald når du ser bort fra bore/skruemaskinerne.

Stiksave fås i to udgaver, nemlig en stavmodel, som mange håndværkere bruger, og en bøjlegrebsmodel, som er den, de fleste gør det selv-folk anvender. Derfor er det den model, vi tester her. Priserne svinger også, fra få hundrede kroner til flere tusinde. Vi har valgt stiksave, som koster under 1000 kroner, for at gøre maskinerne sammenlignelige, og fordi vi ved, det er dem, der sælges flest af i byggemarkederne.

De små, lette save er enormt anvendelige til mange ting. De er fantastiske til at skære huller ud i plader af træ og gips, og de er fabelagtige til at skære små kurvede snit. Men de kan også bruges, når du lige står og skal tage et par cm af en lægte eller et bræt, og det ikke behøver være fuldstændig præcist.

Læs testen, og se, hvad der venter dig i byggemarkedet.

DEM HAR VI TESTET

BOSCH PST 1000 PEL
HITACHI CJ 90 VST
STANLEY FME 340 K
EINHELL TH-JS 85
FORD FE 1-31-B
RYOBI RJS 950
SKIL 4381
WORX WX 473

VIGTIGT VED VALG AF STIKSAVGrebet skal ligge godt i hånden. Det skal have god plads til en hånd med arbejdshandske og være forsynet med skridsikker belægning.

Tænd/sluk og lås. Knappen skal sidde, så den er let at betjene, og den skal kunne låses, så saven ikke kan startes ved et uheld.

Hastighedsregulering. Du kan ikke save med samme hastighed i alle materialer. I noget skal du save langsomt, så materialet ikke smelter eller brænder, i andet kan du save hurtigt. Derfor skal du kunne regulere savens hastighed.

Støvsugerstuds. Selvom saven kan blæse savelinjen ren, skal støvet suges op, for der kommer meget af det. En støvsuger skal kunne tilsluttes uden problemer.

Pendulfunktion. Du skal afprøve saven, før du køber den, for der skal være mærkbar forskel på de forskellige pendultrin. Der er ofte tre trin, og funktionen skal nemt kunne slås fra.

Smigindstilling. For at kunne save et snit på skrå (i smig) skal sålen kunne vinkles. Bedst hvis det kan ske uden værktøj, og vinklen skal kunne aflæses let på en skala.

Sål. Saven skal have en solid og helt plan sål med en høj opkant (kant), så du kan føre saven langs et bræt eller en skinne.

Spånblæser. Tjek, at saven har en spånblæser, som blæser savsmuld væk. Så slipper du for selv at puste det væk fra savestregen.

Klingehæftet. skal kunne betjenes uden brug af værktøj. Klingen skal sidde urokkeligt fast, også når du saver i skarpe kurver.

Lys og laser. Du skal sikre dig, at saven har LED-lys, som oplyser dit arbejdsområde, og en laserlinje, som hjælper dig med at holde retningen.

Relaterede artikler

 • 8 laser-afstandsmålere i stortest
  Test

  8 laser-afstandsmålere i stortest

  13/2015 Den elektroniske laserafstandsmåler er efterhånden til at betale for gør det selv-folk. Vi har gennemtestet 8 afstandsmålere i et rimeligt prisleje.

 • TEST: De bedste bore/skruemaskiner
  Test

  TEST: De bedste bore/skruemaskiner

  12/2015 De kompakte 18 V bore/skruemaskiner er geniale. Vi har testet de 12 mest populære mærker. Se den overraskende vinder – og det bedste køb.

 • Test af kanttrimmere 2015
  Test

  Test af kanttrimmere 2015

  09/2015 Vi har testet otte trimmere for dig: fire på benzin og fire med ledning.

 • Test af akkuplæneklippere 2015
  Test

  Test af akkuplæneklippere 2015

  08/2015 Plæneklippere på batteri bliver bedre og bedre. Har du en mindre plæne uden de store ujævnheder, er det en oplagt mulighed. Vi har testet otte af de mange maskiner, du kan finde på markedet, så du kan se, hvad du kan forvente dig.

 • Test af hækkeklippere 2015
  Test

  Test af hækkeklippere 2015

  07/2015 Der findes et væld af hækkeklippere på markedet, både med ledning og på batteri. Vi har testet 12 af de mest almindelige for at finde ud af, hvad de kan, og hvad du kan forvente af dem.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Test af stiksave 2015
 • Test af stiksave 2015
 • Test af stiksave 2015

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os