Cookie- og privatlivspolitik


Gi’ spaden et nyt skaft

Haveværktøjet er indimellem udsat for temmelig stor belastning. Er uheldet ude, og skovlen eller spadens skaft flækker, så er der ingen grund til at kassere værktøjet, hvis det er af god kvalitet. Det er nemlig ikke særlig kompliceret at skifte skaftet.Når du skal købe et nyt skaft, er det en fordel at tage den knækkede skovl eller spade med i byggemarkedet, så du får et skaft, der både passer i længde og nogenlunde i tykkelse. Der er nemlig flere forskellige at vælge imellem – der findes både lige og “bøjede” typer.

Længden er vigtig, selv om det kan lade sig gøre at korte den af. Tykkelsen derimod er ikke helt så afgørende, blot må det nye skaft selvfølgelig ikke være for tyndt.

Når du køber det nye skaft, skal du også ha’ et par nitter, der passer i længden. Det vil sige, de må ikke være for korte. Så hellere for lange, for de kan uden problemer kortes af.

PROBLEM

Spaden har været på overarbejde! Først var der bare en revne i skaftet, men da opgaven blev ekstra udfordrende, knækkede det. Og nu er spaden ubrugelig.

LØSNING

Du sætter blot et nyt skaft i. Når du har tilpasset det nye skaft, borer du hul igennem det til en nitte, der holder det på plads. Du kan med fordel bore for med et tyndt bor.Skruestikken er smart. Spaden skal være spændt godt fast, både når de gamle nitter skal  ernes, og de nye monteres. En skruestik er uovertruffen, men du kan også i en snæver vending klare dig med en arbejdsbænk med spændefunktion.

SÆT ET NYT SKAFT PÅ:


1. Fjern den gamle nitte

Den eneste måde at  erne den på er i realiteten ved at bruge en vinkelsliber. Slib nittehovedet helt væk, så du kommer ned i niveau med selve bladet. Husk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbejdshandsker.

2. Fjern træskaftet

Resterne af det gamle spadeskaft kan sidde temmelig godt fast. Spænd spaden godt fast i en skruestik, og slå resten af skaftet ud med en hammer og et stykke rundstok.

3. Tilpas det nye skaft

Brug spidsen af det gamle skaft til at markere, hvor meget der skal slibes/raspes af – både når det gælder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spidses til. Pas på, du ikke får taget for meget af!

4. Bor hul i skaftet, og sæt det fast med en nitte

Boret skal have samme diameter som nitten. Bor præcist og helt lodret, så du rammer hullet på “bagsiden”. Nitten skal kortes af, så den rager lidt ud. Sav den til med en nedstryger.

5. Bank nitten  ad

Anbring spaden på et hårdt underlag, fx på skruestikkens lille ambolt. Slå på kanten af nitten – hele vejen rundt – med beherskede slag, så den bliver flad og danner en krave, der går ud over hullet. Så sidder skaftet fast!

Relaterede artikler

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
  • Gi’ spaden et nyt skaft

Sværhedsgrad

Sværhedsgrad 1/4

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os