Cookie- og privatlivspolitik


Alt om gødning af stauder

I staudebedet vil vi gerne have så meget frodighed som muligt. Derfor kan det være nødvendigt at tilføre lidt gødning for at forbedre levevilkårene for dine planter. Husk dog altid, at for meget gødning er lige så slemt for planten som for lidt!

Der findes mange forskellige produkter, du kan vælge imellem, når du skal gøde dine stauder. Vækstbetingelserne for planterne kan variere fra plante til plante og fra have til have.

Derfor kan man ikke på forhånd slå fast, hvor meget – og hvilken – gødning du skal bruge i netop dit staudebed. Gødning består af forskellige sammensætninger af kvælstof, fosfor og kalium.

I daglig tale også N, P og K. Kort fortalt giver kvælstof grønne blade og god vækst. Fosfor fremmer blomsterne, og kalium styrker plantens væv og rodvækst. Gødning fås i flere former. Som forskellige slags piller, flydende eller små pinde.

Noget er organisk, andet er mineralsk – også kaldet kunstgødning. Dine planter er ligeglade med, om det er den ene eller anden slags gødning, de får. Typisk virker den mineralske gødning med det samme, hvorimod den organiske omsættes knap så hurtigt.

Der er stor forskel på, hvor ofte gødningerne skal anvendes. Visse gødninger er langtidsvirkende og afgiver næringsstoffer over en periode fra én måned og op til et halvt år.

Læs altid vejledningen på den enkelte gødningspakke for den rette dosering og brug. Selv om du nøje overholder doseringsvejledningen, skal du være opmærksom på at stoppe gødskningen i god tid inden vinter, så stauderne kan nå at stoppe væksten.

Det giver planterne mulighed for at hærde, så de har noget ballast til at klare sig igennem den kolde vinterperiode.

Relaterede artikler

 • Genial vandslange fra Hozelock.

  Genial vandslange fra Hozelock.

  12/2017 Med Hozelocks nye vandslange er det SLUT med knuder og filtrede slanger. Tænd for vandet og slangen ruller sig ud til tre gange sin længde.

 • VAND I HAVEN 1: Redskaber til et havebassin

  VAND I HAVEN 1: Redskaber til et havebassin

  12/2017 VIDEO: Det mest basale værktøj, du bør købe til dit bassin, er et net. De fås i vidt forskellige størrelser og længder. Nettet skal naturligvis passe til størrelsen af dit bassin. Sørg dog gerne for, at det er længere, end dit ...

 • SLYNGPLANTER: Insektsæbe til slyngplanter

  SLYNGPLANTER: Insektsæbe til slyngplanter

  12/2017 VIDEO: Har du slyngplanter inden døre – fx i drivhus eller vinterhave – kan de være tilbøjelige til få ubudne gæster af forskellige slags. Den slags utøj kan behandles med insektsæbe. Og det er meget let at lave det selv.

 • INDRET HAVEN: Opnå samme niveau på to flisegange

  INDRET HAVEN: Opnå samme niveau på to flisegange

  12/2017 VIDEO: Skal du udvide en eksisterende belægning i haven, er det helt afgørende, at du opnår det samme niveau på de to belægninger.

 • ROSER: Sådan binder du roser op

  ROSER: Sådan binder du roser op

  12/2017 VIDEO: Skal dine roser gro op ad en mur, vil du ofte have brug for at binde dem op til noget. Det kan både hjælpe dig med at styre væksten, og roserne risikerer ikke så let at knække i vinden, når de er bundet op.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os