Cookie- og privatlivspolitik


Derfor skal dit vaterpas
være digitalt

Et digitalt vaterpas er meget mere end et vaterpas i traditionel forstand. Det vinder på præcision, smarte ekstra funktioner og evnen til at hjælpe dig, selv når du må holde vaterpasset sådan, at du ikke kan se displayet.

Digitalt vaterpas
Et digitalt vaterpas vinder på præcision, smarte ekstra funktioner og evnen til at hjælpe dig, selv når du ikke kan se displayet.

Her får du 4 gode grunde til, at dit næste vaterpas skal være digitalt (og én grund til at beholde det gamle):

1: Præcision

Er du HELT sikker på, at den lille boble (libellen) er midt imellem de to streger på dit vaterpas? Det kan faktisk være svært at se, og nogle gange rammer du nok en grad eller to forkert.

Med et digitalt vaterpas er det anderledes: Hvis vinklen er 90° viser displayet 90°. Vipper du det en grad, viser det 89° eller 91°. Helt præcist.

2: Flere måleenheder

Lige eller skævt? Det er stort set det, dit almindelige vaterpas kan fortælle dig: Ligger boblen inden for stregerne, er det lige, ellers er det skævt.

Med et digitalt vaterpas: Får du ikke alene den nøjagtige hældning oplyst i grader. Du kan også, på mange modeller, vælge i stedet at få tallet opgivet som hældning i millimeter pr. meter. Det er smart, når du skal lave fald i brusenichen eller på terrassen. Eller når du sætter tagrender op.
Du kan også vælge hældning i procent.

SE OGSÅ: Seriøst! 1600 kr. for et vaterpas?

3: Arbejde i blinde

Har du nogensinde målt med vaterpasset på steder, hvor du have svært ved at få øjenkontakt med boblen, fx oven på et spær eller inde i et mørkt hjørne? Hvis du ikke kan se boblen, kan du ikke bruge vaterpasset til ret meget.

Med et digitalt vaterpas kan du, på mange modeller, indstille det, det hyler, når det rammer fx 0° eller 90°. Og på mange modeller kan du med et tryk på en knap fryse displayets tal, så de ikke ændrer sig, når du tager det ned fra spærret for at aflæse målet.

4: Skæve mål

Det almindelige vaterpas er dybest set kun lavet til at vise, og noget er vandret (0°) eller lodret (90°). Nogle modeller kan vise 45°, men med begrænset præcision.

Med et digitalt vaterpas kan du rette et spær ind på 45° eller lave en hældning på et bestemt antal millimeter pr. meter, også uden at skulle ty til små afstandsklodser eller andre tricks. På nogle modeller kan du oven i købet vælge et "falsk 0-punkt", så du vælger, at en ikke-lige overflade tæller som 0° og så rette alt andet ind ud fra det.

Derfor skal du beholde det gamle vaterpas

Er der en bagside af medaljen? Selvfølgelig er der det: Dit gamle vaterpas kan, hvis kvaliteten er i orden, tåle et fald fra stigen eller stilladset. Et par meter ned på jorden overlever det fint.

Det gør det digitale vaterpas næppe. Til gengæld kan de kalibreres, hvis det overlever, men blot mister præcisionen.

Så behold det gamle vaterpas og brug det, når præcisionen er mindre vigtig, men risikoen for, at du sparker det ned fra stilladset er stor.

Relaterede artikler

 • Byg helt lige med laser

  Byg helt lige med laser

  08/2017 Det gamle vaterpas har fået en kollega. Vi viser dig, hvordan du kan få fuld glæde af laservaterpasset, når du bygger.

 • TØMRER-TIP: Sæt vaterpasset på snor

  TØMRER-TIP: Sæt vaterpasset på snor

  08/2017 VIDEO: Skal du overføre et punkt over flere meter, kan et snorvaterpas være løsningen. Højden på denne skrue skal fx overføres til stolpen på den modsatte side. Derfor sættes der murersnor på skruen. Snoren trækkes over til ...

 • Læg fliserne snorlige med laservaterpas

  Læg fliserne snorlige med laservaterpas

  08/2017 VIDEO: Intet er mere nøjagtigt at måle med end et godt laservaterpas. Det er især velegnet til fliselægning i større rum, hvor præcision er altafgørende.

 • Millimeterpræcis opmåling

  Millimeterpræcis opmåling

  08/2017 Bestil Gør Det Selv og få en smart 180 graders linjelaser, der sikrer dig nøjagtige måleresultater.

 • Sprød svær med krydslaser

  Sprød svær med krydslaser

  08/2017 En af hemmelighederne bag perfekte sprøde svær er at lægge flæskestegen helt i vater. Og hvad er så mere naturligt end at finde sin krydslinjelaser frem?

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af fortovsflise

På mit fortov på vores private fælles vej er ...

Loftlem lukkemekanisme skal udskiftes

Er der nogen, der har et godt råd til, hvor ...

Pladevibrator

Hej Jeg overvejer at købe en pladevibrator ...

Gulvvarme etageadskillelse mod kælder

Hej alle. Jeg er i gang med renovering af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os