Cookie- og privatlivspolitik


Test af vaterpas

Vaterpasset er uundværligt, når du skal sikre dig, at du får sat tingene helt lige, hvad enten de skal sidde lodret eller vandret. Vaterpasset skal med overalt, og derfor skal det også kunne holde til lidt af hvert – og stadig bevare præcisionen.

Præcision er et nøgleord, når vi snakker om vaterpas; vaterpasset, der somme tider omtales som en loddestok – fordi der engang var to redskaber: et til at måle vater (vage) og et til at måle i lod.

Præcisionen ligger selvsagt i libellen: det lille rør med en luftboble i olie. Sidder boblen midt imellem stregerne, er vaterpasset i vater eller lod, afhængigt af om du lægger det ned eller holder det på højkant. Boblen skal helst være så stor, at den fylder helt ud imellem stregerne. Er den for lille, bliver det for svært at afgøre, om den befinder sig præcis i midten eller ej.

Libellen må heller ikke være for “levende”, så den flytter sig voldsomt ved den mindste bevægelse. Det optimale er, at den flytter sig et par mm, hvis du hæver den ene ende af et 60 cm vaterpas 4 mm. Afgørende er også selve huset – det metal, som libellerne er sat ind i. Det skal være kraftigt nok til at kunne beskytte libellerne mod stød og slag, ligesom husets endepropper skal kunne absorbere stød. Har huset skarpe kanter, er det let at strege op efter. Har det profilerede kanter, øger det styrken. En kombination, hvor nogle kanter er profilerede, mens andre er skarpe, er en fordel.

Desværre dumper nogle af de testede vaterpas, når vi vælter dem eller taber dem. De er ikke stærke nok, og så ryger alt, hvad der hedder præcision. Den type vaterpas må vi fraråde dig at købe, selv om priserne kan være tillokkende. For dit vaterpas vil vælte på et tidspunkt. Går det ud over præcisionen, kan du smide vaterpasset ud. Så se dig for; testen tyder på, at du kan stole på mærkevarerne.

Relaterede artikler

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
  • Test af vaterpas
  • Test af vaterpas
  • Test af vaterpas

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os