Cookie- og privatlivspolitik


Overfræser - lektion 1:6 Dus med din overfræser

Manglende håndelag er ingen undskyldning. Følger du vores kursus fra start til slut, kan du gå snedkeren i bedene og på ingen tid lave alt fra rundede kanter til svalehalesamlinger. Afrundede eller affasede pladekanter, smukt profilerede lister, skabslåger med sirlige udfræsninger og elegante møbelsamlinger. Det er alt sammen inden for rækkevidde, når du bliver dus med din overfræser.

Hvordan overfræser man?

Enhver kan starte en overfræser. Det er bare at trykke på en knap. Men maskinen er udstyret med et væld af justeringsmuligheder, som gør den uhyre præcis. Og når du kender alle knappernes, skruernes og de øvrige dimsers funktioner, kan du fræse med en præcision på tiendedele millimeter. I vores artikler får du en udførlig vejledning til, hvor meget fart du bør fræse med.

Overfræseren er et alsidigt elværktøj

Overfræseren er et alsidigt elværktøj, men langtfra det mest kendte. Måske fordi overfræserens funktioner er sværere at gennemskue end en stiksavs eller en skruemaskines. Men hvis du har en times tid tilovers, får du her en vejledning i, præcis hvordan du indstiller, finjusterer og starter maskinen – og i de kommende fem lektioner af vores overfræser-kursus viser vi dig, hvordan du kan udrette små håndværksmæssige mirakler med maskinen.

Valg af overfræser

Vi vil ikke fraråde at købe discount-værktøj, men lige netop overfræseren er et præcisions-værktøj. Her må ikke være “slinger i valsen”, og derfor er det vores råd, at valget falder på en overfræser af samme standard og med samme funktioner – elektronisk og mekanisk – som den, Søren Stensgård bruger i dette kursus. Overfræseren er her fra Bosch. Med denne overfræser – eller en tilsvarende – kan du opnå stor præcision og dermed glæde af din nyerhvervelse. Flere af konkurrenterne i samme prisklasse er glimrende alternativer, og det er som altid klogt at lede efter gode tilbud. Du kan også læse vores test af overfræsere.

Fræsejern

Lad os lige få på det rene: Overfræseren er blot en maskine, der ikke kan udføre mirakler ALENE. Fræseren er ved hjælp af sin geniale konstruktion i stand til at føre fræsejern – og kun det. Alsidigheden skal tilskrives det enorme udvalg af fræsejern, der kan monteres i overfræseren, og som hver især frembringer spor eller profiler med hver deres karakteristika.

Grundlæggende findes der to typer fræsejern: med og uden kuglelejestyr

I princippet kun to typer. Selv om du indkøber et sæt fræsejern, der tæller adskillige enheder, ses det tydeligt, at der er “to slags” fræsejern: et med og uden kugleleje.

Alle fræsejern med kugleleje benævnes kantfræsejern, og de kan “kun” anvendes til fræsning langs en kant. Anvendelse af fræsejern med kuglelejestyr kræver kun indstilling i den ønskede fræsedybde, kuglelejet sørger for føring langs emnets kant. Fræsejern uden kuglelejestyr kan dykkes ned overalt i et emne, men det er nødvendigt at anvende hjælpemidler for at styre fræseren, hvis man ikke vil forsøge sig på frihånd. Det kan ikke anbefales!

Relaterede artikler

 • GALLERI: Mirakler med en overfræser

  GALLERI: Mirakler med en overfræser

  03/2016 En overfræser kan mere end at runde hjørner på et spækbræt. Vi har samlet 10 imponerende eksempler. Se dem - og du vil sikkert få lyst til at eje en overfræser!

 • Så billig er din første overfræser

  Så billig er din første overfræser

  03/2016 I vores store test af overfræsere, løb testens billigste overfræser med prisen "Godt køb". Se her hvorfor.

 • 8 overfræsere i styrketest

  8 overfræsere i styrketest

  03/2016 Har den kræfter nok, og er den præcis nok, kan du lave de utroligste ting med en overfræser. Vi har testet 8 af slagsen og guider dig til at vælge den rette.

 • Snedkerværksted - 200 kr.

  Snedkerværksted - 200 kr.

  05/2015 Overfræseren er snedkerens tryllestav, og med det rette fræsejern forvandler den grove kanter til ren snedkerkunst.

 • Test af overfræsere
  Test

  Test af overfræsere

  01/2015 Overfræseren er en mester i præcision. Det er maskinen, som nemt og hurtigt kan trylle en professionel finish frem på dit gør det selv-arbejde. Men præcisionen forudsætter, at fræseren er robust, har den nødvendige styrke og ...

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Overfræser - lektion 1:6 Dus med din overfræser
 • Overfræser - lektion 1:6 Dus med din overfræser
 • Overfræser - lektion 1:6 Dus med din overfræser

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af spillemaskiner

Hej, jeg søger lidt hjælp til at få repareret ...

Glas i drivhus

Hej Nogle der har en god ide til, hvordan man ...

Tegning af vugge.

Hej.Jeg skal være farfar, og vil gerne bygge ...

Skydelåger til indbygget skab passer ikke

Jeg er for nylig flyttet ind på et ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os