Cookie- og privatlivspolitik


Styrken ligger i batteriet

Batteriet er en altafgørende faktor for, hvor stærk en akkumaskine er. Men hvad betyder V, Ah, NiCd og Li-ion? Og hvorfor er en 18 volt maskine ikke altid stærkere end en maskine på 12 volt? – Følg med, når vi borer ned i batteriernes tekniske univers.

Udvalget af smarte bore/skruemaskiner er stort. Hylderne i byggemarkederne og internetbutikkerne bugner med slagtilbud på de praktiske maskiner, der er født uden generende ledninger, men til gengæld udstyret med praktiske genopladelige batterier. Men hvad stiller du op, når batteriet er klistret til med kryptiske tekniske betegnelser, der lige så godt kunne være skrevet med kinesiske skrifttegn? Det fyger nemlig med betegnelser som NiCd, NiMH og Li-ion, der alle dækker over selve batteritypen – men for at gøre ondt værre er batteriet også ofte udstyret med betegnelser som 1,5 Ah, 12 V og et væld af symboler.

Volt gør det ikke alene

Det første spørgsmål, der melder sig, når du vil investere i en ny akkumaskine, er, hvor meget power du har brug for. Det er ikke engang 10 år siden, at vi her i bladet skrev, at 9,6 volt var rigeligt til langt de fleste gør det selv-opgaver. I dag stiller akku-maskinerne med mindst 12 volt – og maskiner med 36 volt er på markedet. Jo flere volt, desto mere kraft i batteriet og desto længere køretid. Men, men – desværre er det ikke så simpelt, at bare du vælger en maskine med mange volt, så er den hjemme. Langtfra. Du er nødt til at vide mere om både batteriet og maskinen. For 18 V er meget, men hvis batterierne fx er udstyret med betegnelsen “1,0 Ah”, så vil den måske kraftige maskine lynhurtigt løbe tør for strøm. Ah, som står for amperetimer, er nemlig afgørende for, hvor længe maskinen kan køre på en opladning – det er populært sagt et tal for batteriets “benzintank”. Og her er 1,0 alt, alt for lidt.

Gamle og nye batterier

18 V og 3,0 Ah er typisk et udtryk for et batteri til en stærk maskine. Du vil aldrig kunne vide dig 100 procent sikker på, at du dermed også får en meget stærk maskine. Kvaliteten af både batteri og maskine kan være ringe. Men hvis vi snakker om mærkevaremaskiner, som generelt er til at stole på, er du godt kørende med fx 12 eller 18 V og minimum 2,0 Ah. Men kun når vi snakker om de “gamle”
batterityper. For du kan jo også vælge en lidt dyrere maskine med de nye litiumionbatterier, og de kan være langt kraftigere – og så fylder de mindre. Der er altså meget andet end volt at tage hensyn til, når du skal ud at handle.

Relaterede artikler

 • Én motor = 12 fede maskiner

  Én motor = 12 fede maskiner

  17/2015 Med Black & Deckers nye multiværktøj, "MultiEvoen", kan du relativt billigt udvide værktøjssamlingen med hele 12 FEDE maskiner. Se hvilke her.

 • Forsatsværktøj

  Forsatsværktøj

  09/2015 Kvaliteten af forsatsværktøj har i de senere år fået et ordentligt nøk opad. For os gør det selv’ere kan det være en genvej til en billigere værktøjssamling.

 • Magisk drejning

  Magisk drejning

  06/2015 Det føles næsten magisk, når skruemaskinen drejer rundt – blot fordi du drejer hånden. Gyroskop-effekten er dog ikke kun sjov, den er også genial, hvor pladsen er trang.

 • 20 tips til el-værktøj

  20 tips til el-værktøj

  14/2014 De fleste af os har masser af el-værktøj på værkstedet. Vi bruger dem bare til det, vi oprindelig købte dem til. Save et hul, bore et andet hul, skære en flise over osv.

 • Den får ALLE søm ud!

  Den får ALLE søm ud!

  14/2014 Sidder sømmet fast, og er det umuligt at få fat i med en tang? Her er den ultimative løsning, der klarer ethvert genstridigt søm.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Styrken ligger i batteriet
 • Styrken ligger i batteriet

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Underskav til badeværelse

Jeg ønsker at bygge et underskab til ...

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os