Cookie- og privatlivspolitik


Fra fyldingsdør til fransk dør

Den tidligere fyldingsdør skal nu fornyes og genopstå som fransk glasdør. Fyldingerne skal fjernes og erstattes af 4 mm glas. Fyldingerne er monteret mellem dørens brædder, men hvor langt fyldingspladen går ned mellem pladerne, er ikke til at vide. For at finde ud af det bruger fagmanden en hobbykniv, som han stikker ind mellem fyldingspladerne og dørrammen.

Et stykke inde støder hobbykniven på modstand, og nu kan fagmanden markere, hvor dybt pladerne går ind. Fyldingspladen går 12 mm ind bag trærammen. For at få fyldingspladerne ud bliver han derfor nødt til at fjerne 12 mm af rammetræet hele vejen rundt.

Derfor markerer han målet – de 12 mm – nøjagtigt – og helt lige – ved hjælp af et vaterpas. Nu skal denne kant fjernes hele vejen rundt, og når det er gjort, skal et stykke glas erstatte træfyldingen. Håndværkeren vil fjerne de 12 mm træ med en overfræser monteret med et notjern. Størrelsen på notjernet er ikke afgørende. Som støtte for fræseren bruger han vaterpasset, som klemmes fast med et par skruetvinger, så det fungerer som land for overfræseren.

For at få fræsejernet i den rette dybde trykker han fræseren ned, så spidsen af jernet lige netop berører fyldingspladen og sætter et fræsestop i denne dybde. Når man fræser, er det vigtigt at have både beskyttelsesbriller og høreværn på.

Hold nu godt fast på fræseren, og kør den stille og roligt fremad. Kør gerne en ekstra gang, så udfræsningen bliver helt jævn. Når du er færdig i den ene side, flyttes vaterpasset, og arbejdsprocessen gentager sig, indtil der er fræset på alle fire sider. Til sidst er det træ, som holdt fyldingen, væk, og fyldingen er lige til at løfte op. Støv og fræsespåner børstes væk, så du kan se, om der er områder, hvor fræseren ikke har fået det hele med. Er der det, kan det nemt fjernes med fx en hobbykniv. Inden glasset placeres, skal de lister, der skal holde glasset på plads, saves til. Der måles derfor op fra hjørne til hjørne.

Listerne, som vi har valgt at bruge her, er 12 x 12 mm fyr, og i enderne bliver de skåret i 45 graders smig. Når den første liste er skåret til og lagt på plads, måles der op til den næste liste, der skæres og lægges på plads. Og så videre. På den måde er du sikker på, at smigen passer i alle hjørnerne. Når de fire lister er lagt løst på plads – og passer pænt i samlingerne –fjernes de igen.

Nu skal der nemlig lægges en gummiliste i rammen, så glasset har noget blødt at hvile på. Denne selvklæbende gummiliste er 9 mm bred og monteres helt ude ved kanten af rammen. Mål længden op, og skær lidt mere gummiliste af, end du skal bruge.I hjørnerne, hvor de to lister møder hinanden, skal de skæres i smig, og det gøres lettest ved at skære dem begge to på en gang.

Nu kan glasset – i dette tilfælde et stykke 4 mm tykt glas – lægges på plads. Husk altid at tage handsker på, når du arbejder med glas – kanterne kan være meget skarpe.Inden listerne monteres, skal de også have en selvklæbende gummiliste på. Den sættes på listerne helt ude i den side, der vender ind mod midten af døren.

Derved undgår man at få mellemrum mellem liste og glas, hvor der eller ville samle sig en masse skidt og vand, når vinduerne skal pudses. Listerne kan lægges på plads og gøres fast. Det kan gøres med en hammer og 1,2 x 35 mm dykkere – læg et stykke papir på glasset, så du ikke ridser ruden med hammeren.

Eller det kan gøres med den samme størrelse dykkere og en sømpistol, hvilket gør arbejdet lidt nemmere. Nu er den første rude klar i den ny franske dør – de andre to fyldinger skiftes ud på samme måde. Til slut har du et smukt eksemplar af en fransk dør, der giver lys i lokalerne.

Relaterede artikler

 • Franske døre

  Franske døre

  06/2014 Gør det selv - og spar over 7000,-. Sav hul i væggen mellem to værelser, sæt glasdøre i, og straks har du masser af lys i begge rum. Her ser du, hvordan du gør i en letbetonvæg.

  Sværhedsgrad 3/4
 • Fiks det løse dørhåndtag

  Fiks det løse dørhåndtag

  11/2017 Det er møgirriterende, når dørhåndtaget sidder løst. Men med denne smarte løsning kan du fikse håndtaget i løbet af ingen tid.

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  11/2017 VIDEO: I gamle dage var det meget almindeligt med en dørspion, så man kunne se, hvem det var, der gerne ville ind. Nu om dage er ingen døre udstyret med en dørspion fra fabrikkens side, så ønsker man sig en sådan, må man selv ...

 • VIDEO: De 3 gængse mål, du skal kende!

  VIDEO: De 3 gængse mål, du skal kende!

  11/2017 Har du styr på, hvordan du måler op til vinduer og døre? Hvis du IKKE kender disse 3 mål, kan det gå grueligt galt. Vores fagmand viser dig, hvordan du gør.

 • Undgå indbrud med envejsskruer

  Undgå indbrud med envejsskruer

  11/2017 VIDEO: Mange indbrud sker ved, at tyven som her piller glaslisterne af vinduerne, tager glasset ud og stikker armen ind og åbner døren med det indvendige håndtag. Eller – hvis der er tale om større vinduer – simpelthen fjerner ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os