Cookie- og privatlivspolitik


Skab ly for regnen
med flot udhæng

Dit hus bliver langt mere indbydende, hvis du forsyner det med et udhæng, så dine gæster står i ly foran hoveddøren. Men du skal gøre dit udhæng over døren så fast, at vinden ikke tager det.

Udhæng over dør
Skruerne skal have fat i de solide dele af væggen, så dit udhæng også bliver siddende, når vejrguderne viser muskler.

Der er en verden til forskel på et hus med udhæng over hoveddøren og et hus uden – især når du vender hjem til en låst dør med indkøbsposer i begge arme, og når dine gæster kommer på besøg i deres stiveste festtøj.

Så kan du finde et pænt udhæng, der i tyngde og stil passer til huset, vil det være en lille operation, der skaber en stor og god forandring.

Opskrifter på udhæng over dør

Her på siden kan du finde opskriften på en række meget forskellige udhæng, hvis du har mod på selv at bygge det. Måske køber du i stedet et færdigt udhæng, enten fordi du finder en elegant løsning i stål og glas, eller fordi du ikke vil bruge for meget tid på projektet.

Men uanset hvilken udgave, du vælger, står du med alvorlig opgave, når den skal op på væggen. Den skal nemlig sidde rigtig solidt fast, uanset hvad den vejer. For når sneen lægger sig tykt oven på dørhatten, så trækker den tungt i dens øverste skruer, og hvis stormen flår i den, er det voldsomme kræfter, skruerne i væggen skal tæmme.

Fast greb i 4 vægtyper

Formen på dit udhæng betyder meget for, hvor solidt grebet i væggen skal være, og det samme gør husets placering. Jo fladere udhængets tag er, jo mere sne lægger der sig på det. Jo mere vind huset er udsat for, jo bedre skal grebet være. Og jo kortere, der er mellem skruerne foroven og forneden, jo større er belastningen.

Skruerne skal ind og gribe fat i en solid del af væggen. Det kræver ofte hjælp fra en planke, der kan danne et solidt fæste for udhænget.


Udhæng i 4 forskellige vægtyper
Udhæng over dør 1. SOLIDT MURVÆRK
I det solide murværk gøres udhænget fast med skruer og plugs, med karmskruer eller med ekspansionsbolte. Skruerne skal sidde sikkert inden for murstenene – helt fri af fugerne.
Udhæng over dør 2. USIKKERT MURVÆRK
Hvis murstenene er lidt porøse eller er udformet med luftrum, kan du ikke gøre skruerne fast i dem. Her kan du fx gå ind på bagsiden af væggen og sikre et solidt greb med bolte og møtrikker.
Udhæng over dør 3. BRÆDDER PÅ TRÆSKELET
På træfacaden bruger du solide skruer, gerne franske skruer, som skal ind og tage fat i skelettet bag beklædningen. Det bedste greb sikres ved at bore for med et bor, der svarer til skruekernen.
Udhæng over dør 4. PUDSET ISOLERING
Her må du ind og sikre et godt greb i konstruktionen inde bag isoleringen. Hvis anlægsfladen er lille, så udhænget trykker hul i pudsen, fordeler du trykket med en plade under udhænget.


Når hullerne sidder forkert

Dit udhæng er ikke altid formet, så skruerne til ophænget kan få fat i den solide del af konstruktionen, og så må du være kreativ.

Passer et færdigt udhæng ikke til væggen, kan du løse problemet ved at placere en planke (eller en plade) mellem væggen og udhænget. Du gør først udhænget fast i planken med gennemgående bolte og møtrikker, og derpå skruer du planken fast på væggen, hvor der er et solidt greb.

Hvis du selv bygger dit udhæng, så kan du allerede inden måle op, hvor skruerne vil få godt greb i væggen, og tilpasse udhænget efter det.

Relaterede artikler

 • SÅDAN: Udskift den slidte hoveddør

  SÅDAN: Udskift den slidte hoveddør

  14/2016 Er din hoveddør slidt og træt, vinder du meget ved at skifte den ud. Den vil spare energi og være mere sikker, og dine gæster får et godt indtryk af huset.

 • VUPTI: Lås din hoveddør op uden nøgle

  VUPTI: Lås din hoveddør op uden nøgle

  07/2016 Glem alt om tiden, hvor ungernes nøgler var væk. Det moderne hus har elektroniske låse. Og det bedste er, at du kan installere mange af løsningerne selv.

 • NEMT juleprojekt: Fix døren!

  NEMT juleprojekt: Fix døren!

  01/2016 Har du givet hoveddøren et eftersyn for nylig? Det betaler sig! Vi viser, hvordan du sætter en stopper for, at døren binder, klaprer, trækker og hænger.

 • "Ny" og nem hoveddør

  "Ny" og nem hoveddør

  17/2015 Hvorfor kassere den gamle hoveddør, hvis du kan få en “ny” ved blot at friske stilen op? Det tager ingen tid og resultatet bliver SUPER flot.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Derfor skal du skifte din gamle hoveddør

  Derfor skal du skifte din gamle hoveddør

  16/2014 Der er flere gode grunde til at skifte den gamle, slidte hoveddør ud. Ikke nok med at en ny hoveddør pynter - der er også penge at spare på varmeregningen.

  Sværhedsgrad 3/4

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os