Cookie- og privatlivspolitik


Sådan maler du en fyldningsdør

Glatte døre kan nemt males med en rulle. Fyldningsdøre kræver derimod en anden teknik, som maleren viser her.

Først skal døren slibes

Der er mange kanter på den ternede dør her. De stammer fra malertapen, der har adskilt farverne. Alle disse kanter skal slibes helt væk, så der bliver en glat flade at male på. For at komme godt i bund benyttes der en excentersliber først med sandpapir i korn 80 og til sidst med korn 220, så maskines slibespor slettes.

Dørgreb og nøglehulsbeslag på døren skal afmonteres. På den måde undgår man at male dem over, og den nye maling kommer ind under beslagene, så der kommer en lige kant.

Når alle de store flader er slebet ned med excentersliberen, benytter maleren en lille handy deltasliber, der kan komme ind i fyldningerne på døren. Når man benytter slibemaskiner, skal man være opmærksom på, at man ikke sliber kanterne af fyldningsdøren runde.

På de mindste kanter benyttes et stykket foldet sandpapir. Har man ikke slibemaskine, kan man sagtens slibe døren med håndkraft. Efter slibningen løftes døren på højkant, og alt slibestøvet børstes af med en lille kost. Når støvet er børstet af, lægges døren ned og tørres over med en fugtig svamp.

På trods af aftørringen vil der stadig være lidt sliberester, der tørres af med håndfladen.

Start med at male i midten

Til første lag benyttes en grund- og mellemmaling af en god kvalitet. Grundmaling har den egenskab, at den dels får slutmalingen til at hæfte bedre, og dels vil grunderen dække så godt, at man kan nøjes med et lag slutmaling.

Døren bygges op indefra, det vil sige, man starter med at male i midten af hver fyldning og arbejder sig udefter. Det sidste, der grundes, er derfor de lange lige kanter rundt om døren. Først dem på tværs og så dem på langs, så penselstrøgene følger træets åre.

Husk at mellemslibe inden slutmalingen

Når døren er grundet færdig, skal den tørre i ca 6 timer, inden arbejdet kan fortsætte. Maler man udendørs, bør man bære døren ind natten over. Dagen efter skal døren mellemslibes med et sandpapir korn 220. Det er nødvendigt at mellemslibe, for at slutmalingen hæfter optimalt til grundmalingen.

Herefter børstes døren af. Man starter også indefra med slutmalingen. Først males kanten op til fyldningen. Her skal man huske at følge træets årer, så der males på langs ad træets årer. Det giver det pæneste resultat. På fyldningen i midten fordeles malingen, så der ligger et ensartet lag på hele fladen.

Derefter forslettes der, så sporene efter penslen bliver usynlige. Som det sidste males rammen hele vejen rundt om døren og forkanten af døren. Så er denne side færdig. Den anden side af døren males på samme måde.

Nu er den før så spraglede dør som forvandlet til en ny flot hvid dør.

Relaterede artikler

 • Fiks det løse dørhåndtag

  Fiks det løse dørhåndtag

  11/2017 Det er møgirriterende, når dørhåndtaget sidder løst. Men med denne smarte løsning kan du fikse håndtaget i løbet af ingen tid.

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  11/2017 VIDEO: I gamle dage var det meget almindeligt med en dørspion, så man kunne se, hvem det var, der gerne ville ind. Nu om dage er ingen døre udstyret med en dørspion fra fabrikkens side, så ønsker man sig en sådan, må man selv ...

 • VIDEO: De 3 gængse mål, du skal kende!

  VIDEO: De 3 gængse mål, du skal kende!

  11/2017 Har du styr på, hvordan du måler op til vinduer og døre? Hvis du IKKE kender disse 3 mål, kan det gå grueligt galt. Vores fagmand viser dig, hvordan du gør.

 • Undgå indbrud med envejsskruer

  Undgå indbrud med envejsskruer

  11/2017 VIDEO: Mange indbrud sker ved, at tyven som her piller glaslisterne af vinduerne, tager glasset ud og stikker armen ind og åbner døren med det indvendige håndtag. Eller – hvis der er tale om større vinduer – simpelthen fjerner ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  11/2017 VIDEO: Det første, en tyv kontrollerer, er, om han kan komme ud af huset med tyvekosterne. Det kan han ad denne terrassedør, der blot har et standard vridehåndtag. Derfor skal håndtaget skiftes ud med et specialhåndtag med ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os