Cookie- og privatlivspolitik


Monter en skydedør i garagen

Skydedøre er en pladsbesparende måde at åbne og lukke af til et rum på. Selve døren har vi bygget på værkstedet af 50 x 100 mm tømmer beklædt med 12 mm sporplade. Og den skal monteres på et kraftigt skydedørsbeslag.

Skydedøre er en pladsbesparende måde at åbne og lukke af til et rum på. Selve døren har vi bygget på værkstedet af 50 x 100 mm tømmer beklædt med 12 mm sporplade. Og den skal monteres på et kraftigt skydedørsbeslag.

Håndværker måler først op, hvor beslagene skal monteres. Han har valgt, at skydedøren skal hæves ca. 6 cm over fliserne, og måler derfra dørens højde – 244 cm – op. Fra dette mærke måler han yderligere 8 cm op svarende til skydedørsbeslagets dimension.Inden beslaget skal monteres, skal det samles.

På selve skinnen skal ophængsbeslagene skrues fast. De skal monteres med en lille bolt ind gennem skinnen og fastgøres med den dertil hørende møtrik. Møtrikken skal sidde uden på skinnen og i det hak, der er i beslaget.

For at holde køreskinnen på plads i den ene ende skruer håndværkeren en enkelt støtteskrue i. Nu kan han lægge skinnen op i den rigtige højde og fastgøre skinnen på midten. Ved hjælp af vaterpasset sørger han nu for, at skinnen ligger helt vandret, inden han skruer de øvrige skruer i.

De to kørende slæder skal ind i skinnen først. Dernæst monteres det ene slædestop løst i den ene ende. I den anden ende sættes der også et stop, men det skrues endnu ikke fast.

Slædestoppene indstilles først til slut, når døren er på plads. Håndværkeren måler nu ud til de beslag, der skal holde døren fast til de to kørende slæder i skinnen. Her det det vigtigt at måle afstanden fra slæderne og ind til tagremmen, således at beslagene kommer til at sidde korrekt i toppen af døren.

Beslagene skal sidde, så der er ca. en centimeters luft mellem døren og tagremmen. Så risikerer man ikke, at døren støder på remmen, selvom træet i døren skulle slå sig en smule.

Håndværkeren vælger at placere de to beslag 30 cm fra hver af dørens sider. Derpå overfører han de mål, han tog for beslagenes placering i forhold til skinne og tagrem. Hvert beslag monteres med fire beslagskruer, og således at åbningen i beslagene vender ind imod tagremmen.

Nu kan døren løftes op og hægtes på det ene beslag. Møtrikken strammes en smule til, så beslaget ikke hopper af.Herefter skal den anden side hægtes på. Og så er det tid til en lille prøvekørsel.

Døren kører fint, men inden den gøres helt fast i beslagene, skal der lige monteres et lille stykke føreskinne på den ene stolpe. Denne lille skinne, der er bøjet af et stykke sømbeslag, skal sørge for, at døren ikke vipper frem og tilbage.

I bunden af døren er der fræset et spor, der er ca. dobbelt så bredt, som det lille beslag er tykt. Og så dybt, at beslaget ikke støder mod unden af udfræsningen. Så er der godt styr på bunden af døren.

Nu hvor døren sidder korrekt, kan møtrikkerne spændes, så beslaget sidder solidt fast. Skulle porten ikke sidde helt præcist, kan højden ændres ved hjælp af møtrikkerne på bærebeslaget.

Til sidst skal stopklodserne justeres på plads og fastgøres. De sikrer, at døren kun åbner og lukker i det område, vi ønsker. Døren skal også kunne aflåses.

Derfor monterer håndværkeren såkaldt overfaldsblik. Det skal monteres således, at beslagets arm dækker for skruerne i øjebeslaget. Det sikrer mod, at en tyv kan skrue skruerne ud af øjebeslaget, når hængelåsen sidder i. Til sidst skal der et godt, gedigent håndtag i den forholdsvis tunge låge.

Beslag til skydedøre købes som færdige sæt, og det eneste, man skal sikre sig, er, at beslagene kan klare vægten af døren.De her brugte beslag kan klare 200 kg, hvilket er rigeligt til denne dør.

Relaterede artikler

 • GARAGE: Byg en skydedør med sporplader

  GARAGE: Byg en skydedør med sporplader

  08/09 VIDEO: Her vil fagmanden vise, hvordan du bygger en nem og enkel skydedør til dit udhus. Vi har valgt at bygge en ramme af 50 x 100 mm imprægneret tømmer, der er skåret til i et 45 graders smig i enderne.

 • Få MERE plads med skydedøre

  Få MERE plads med skydedøre

  10/2016 TENDENS: Den klassiske skydedør har fået et comeback - og med god grund! Den fylder ingenting og er en praktisk løsning, hvis du ønsker lidt ekstra gulvplads.

 • Byg et skab med skydelåger

  Byg et skab med skydelåger

  03/2015 Med skydedøre kan du nemt lave et stort skab, der udnytter pladsen optimalt, og passer perfekt ind i rummet. Se her, hvordan du gør.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Skillevæggen skjuler skydedøren

  Skillevæggen skjuler skydedøren

  01/2015 Gør det selv – og spar over 11.000 kr.Med en skydedør, der forsvinder ind i væggen, når den åbnes, sparer du plads. Her bygger vi væggen i træ og gips og bygger døren ind i den.

  Sværhedsgrad 3/4
 • Byg døren ind i væggen

  Byg døren ind i væggen

  05/2014 En skydedør sparer plads. Og bygger du den ovenikøbet ind i væggen, kan du bruge væggen på begge sider til malerier o.l. Med nye, smarte systemer er det at bygge en skjult skydedør blevet meget nemmere.

  Sværhedsgrad 3/4

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os