Cookie- og privatlivspolitik


Mål korrekt op til nye døre og vinduer

Før du bestiller en ny dør eller et nyt vindue, er det vigtigt, at du måler rigtigt op og bruger de samme betegnelser som leverandøren. Ellers er risikoen for, at døren eller vinduet ikke passer, ganske stor. Har du oplyst forkerte mål, er leverandøren i sin gode ret til at nægte at lave arbejdet om. Her vil fagmanden vise, hvordan du tager de tre gængse mål.

Hulmålet

Skal du fx som her have etableret en ny facadedør, kan du tage et såkaldt hulmål. Hulmål vil sige bredden fra mursten til mursten og højden fra mursten til mursten. Her er bredden foroven 135 cm. Men kontroller altid, om bredden forneden er den samme. Væggene kan jo være skæve, specielt i ældre huse. I dette tilfælde er bredden dog nøjagtig den samme som foroven.

Mål så højden – som her er 186,5 cm i den ene side. Kontroller nu også målet i den anden side. Her er den 185,5 cm, hvilket giver en forskel på en centimeter. Var dette mål ikke taget, kunne det have fået nogle kedelige konsekvenser. Oplyser du hulmålet, skal der typisk trækkes 2 til 2,5 cm fra til fuge, så har du vinduets størrelse.

Det udvendige karmmål

Vinduesproducenter anvender typisk begrebet udvendige karmmål, hvilket dækker over vinduets faktiske størrelse fra yderkant til yderkant. Skal du have skiftet det gamle vindue ud, skal du bruge dette mål. Og her skal fugen altså ikke måles med.

Det kan være svært at måle nøjagtigt op, når der ikke er plads til tommestokken, så derfor må man tage målet a to gange. Du kan dog gøre opmålingen nemmere ved at benytte et talmeter, der klarer arbejdet i en omgang. Det udvendige karmmål skal altid være 2 til 3 cm mindre end hulmålet, for at der er plads til fugen. Skal du have skiftet fx en punkteret termorude, skal du tage et såkaldt rudemål.

Rudemål

Det er målet mellem vinduesrammerne inklusive glaslisten, men fratrukket 0,5 cm i hver ende – altså i alt 1 cm. Grunden til, at der skal trækkes en centimeter fra, er, at glasset ikke må ligge i spænd i rammen. I bredden skal målet selvfølgelig tages på samme måde, og så er du sikker på at få et stykke glas, der passer i rammen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Brug en laser-afstandsmåler!

Hvis du skal have success med dine opmålinger, anbefaler vi, at du bruger en laser-afstandsmåler.

Den er især uundværlig i de projekter, hvor din tommestok ikke er lang nok. Glem alt om at ligge på dine ømme knæ og måle op 2 meter ad gangen. Laser-afstandsmåleren udfører opgaven både hurtigere og mere præcist.

Lige nu får du en laserafstandsmåler sammen med 2 numre af Gør Det Selv. Ja, tak: Vis mig den nye Tech-Pro laser-afstandsmåler!

VIDEO: Her kan du se laser-afstandsmåleren i aktion:

Relaterede artikler

 • Fiks det løse dørhåndtag

  Fiks det løse dørhåndtag

  11/2017 Det er møgirriterende, når dørhåndtaget sidder løst. Men med denne smarte løsning kan du fikse håndtaget i løbet af ingen tid.

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  11/2017 VIDEO: I gamle dage var det meget almindeligt med en dørspion, så man kunne se, hvem det var, der gerne ville ind. Nu om dage er ingen døre udstyret med en dørspion fra fabrikkens side, så ønsker man sig en sådan, må man selv ...

 • Undgå indbrud med envejsskruer

  Undgå indbrud med envejsskruer

  11/2017 VIDEO: Mange indbrud sker ved, at tyven som her piller glaslisterne af vinduerne, tager glasset ud og stikker armen ind og åbner døren med det indvendige håndtag. Eller – hvis der er tale om større vinduer – simpelthen fjerner ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  11/2017 VIDEO: Det første, en tyv kontrollerer, er, om han kan komme ud af huset med tyvekosterne. Det kan han ad denne terrassedør, der blot har et standard vridehåndtag. Derfor skal håndtaget skiftes ud med et specialhåndtag med ...

 • TYVERISIKRING: Undgå indbrud med en sikkerhedshaspe

  TYVERISIKRING: Undgå indbrud med en sikkerhedshaspe

  11/2017 VIDEO: Åbne kældervinduer kan være ganske fristende for indbrudstyve. Det problem kan man klare med en sikkerhedshaspe, der gør det muligt at have vinduet åbent, uden at tyve kan komme ind.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os