Cookie- og privatlivspolitik


Sådan vedligeholdes et trævindue

Et gammelt sprossevindue kan holde ufatteligt længe, hvis det løbende males og vedligeholdes, som maleren viser her.

Inden malerarbejdet begynder, skal vinduet vaskes ned. Her benyttes en gammel pensel og en svamp. På et kittet vindue som dette benyttes et skrabejern til at fjerne nedbrudt kit og gammel maling.

Selv om det ser lidt voldsomt ud, skal alt det gamle kit fjernes, ellers trænger der vand ind i træet bag glasset. Med tiden vil fugten nedbryde træet og dermed ødelægge vinduet.

Kit- og malingsrester fejes væk med en lille kost, hvorefter der benyttes en vinduesskraber til at fjerne gammel maling fra glasset. Nu er forberedelserne gjort, og vinduet slibes med sandpapir korn 120, inden vinduet igen børstes over. De steder, hvor træet er uden maling plettets med grundingsolie.

Malingen, vi benytter, er en oliebaseret udendørs træmaling. Til grundmaling hældes der en sjat af malingen op i et syltetøjsglas, og der fortyndes med terpentin. Hele vinduet males nu over en gang med grundingen, inden der kittes.

Hvis kittet er for klistret, kan det dyppes i filler, der æltes godt ind i kittet.

Alle de steder, hvor kittet er skrabet af vinduet, lægges der nyt kit, som presses ind til rammen og vinduet med en stiv spartel. Anden gang males der med ufortyndet maling, og som tommelfingerregel males der 2-3 mm ud over kittet.

På den måde er man sikker på, at der bliver lukket helt af, så der ikke kan trænge fugt ind under kittet. Når sprosserne er færdige males rammen. Vindues skal males tre gange, men inden den sidste gang maling benytter maleren glasskraberen til at lave lige overgange mellem glas og maling.

Når der er fejet rent, males den sidste gang. Der males altid først på sprosserne og efterfølgende kanterne rundt om vinduet. Som en sidste finish rettes kanterne til med glasskraberen, og så skal vinduet tørre 3-5 timer, inden det sættes i.

Relaterede artikler

 • Skaller malingen på dit træværk?

  Skaller malingen på dit træværk?

  06/2017 Så har træet højst sandsynligt været for fugtigt, da det blev malet. Læs mere om det og 7 andre typiske malerfejl, og hvordan du undgår dem.

 • Du kan male bedre end maleren!

  Du kan male bedre end maleren!

  05/2017 Du har nemlig rigeligt af det, som maleren mangler: TID! Det er afgørende for et perfekt resultat. Vi viser dig de smarteste teknikker i vores store malertema.

 • 3 geniale måder at bruge malertape

  3 geniale måder at bruge malertape

  05/2017 Malertape er uundværligt, når du skal dække af, inden du maler. Men vidste du, at malertape kan bruges til meget andet?

 • UDHUS: Etabler vindue i udhuset

  UDHUS: Etabler vindue i udhuset

  05/2017 VIDEO: Har du fx en mørk garage, kan der nemt monteres et vindue. Vi har fundet vinduet her på vores værksted, og det skal derfor passes ind i facaden, der består en såkaldt 1 på 2-beklædning.

 • Lav dine egne vinduessprosser

  Lav dine egne vinduessprosser

  05/2017 VIDEO: Med snydesprosser kan du nemt få fx et vindue til at matche den småsprossede terrassedør.Vinduet er lagt på et arbejdsbord, og her måles rammens højde og bredde.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os