Cookie- og privatlivspolitik


Isoler omkring tagvinduet

Den indvendige lysning har, ud over at være den afsluttende del af vinduesmonteringen, den funktion at reflektere lyset, der kommer udefra. Det er muligt at købe færdige lysninger, men her viser vi, hvordan du selv laver lysningen.


Fagmanden måler op, hvor store pladerne til lysningen skal være. De skæres til af 12 mm krydsfinérplader.Inden sidepladerne sømmes fast til vinduesrammen, skal der isolering i sprækkerne ud mod taget. Nu kan sidepladerne lempes på plads.

Her sømmer fagmanden dem fast med en sømpistol, men du kan lige så vel benytte en almindelig hammer.Bundpladens overkant høvles til for at få en vinkel, der passer med vinduesrammens underkant.

Når denne plade sidder, hvor den skal i toppen, kan fagmanden afmærke, hvor den skal kortes af i bunden. Samme procedure gentages på lysningens topplade. Når bundpladen og toppladen er skåret til, kan fagmanden sømme dem fast til både vinduesrammen og sidepladerne.

Med en handy sømpistol kan fagmanden let både holde på materialerne og skyde søm i der, hvor de skal være. Når lysningen er lavet, skal der afsluttes med indfatninger rundt om vinduet.

Arbejdet er lige ud ad landevejen på tre af siderne, men i venstre side skal indfatningen tilpasses, da den støder op til muren. Afstanden fra mur til lysning er 64 mm, så den afstand indstilles andenæbbet på.

Takket være andenæbbet kan fagmanden overføre væggens små skævheder til indfatningen. Fagmanden skærer indfatningen til nedefra med en stiksav, så træet ikke flosser.

Du kan dog også benytte en klinge, hvor tænderne vender omvendt, og opnå samme resultat. Indfatningen passer, og de andre indfatninger skæres til og sømmes fast.

I alle geringerne lægger tømreren en stribe trælim, inden panelet sømmes fast. Det sikrer en helt tæt samling.Det gamle utætte jernvindue er efter et par dages arbejde udskiftet med et nyt effektivt termovindue, der tillige gør rummet betydeligt lysere.

Relaterede artikler

 • OVENLYS – det skal du vide!

  OVENLYS – det skal du vide!

  31/10 Et ovenlysvindue er meget mere end et hul i taget. Det kan skaffe lys i mørke hjørner, det kan sikre frisk luft, og det kan vække dig nænsomt om morgenen.

 • OVENLYS: Få lyset HELT ind i huset

  OVENLYS: Få lyset HELT ind i huset

  17/2016 Hvordan vælger jeg det rigtige vindue? Hvordan finder jeg den rigtige placering? Og hvad med lysningen? Få svar på alle dine spørgsmål om ovenlys!

 • Tagvindue - så NEMT er det!

  Tagvindue - så NEMT er det!

  17/2016 Det moderne tagvindue er så godt tænkt igennem i alle detaljer, at du trygt kan påtage dig opgaven med at sætte det ind i taget. Vi viser hvordan!

  Sværhedsgrad 3/4
 • Skærm af for lyset

  Skærm af for lyset

  17/2016 VIDEO: Til ovenlys findes en masse tilbehør, fx persienner, insektnet, markiser, rulleskodder og forskellige gardintyper.

 • OVENLYSVINDUE: Lav en inddækning til ovenlysvinduet

  OVENLYSVINDUE: Lav en inddækning til ovenlysvinduet

  17/2016 VIDEO: På tagsiden af rammen skal der laves en inddækning, så regn og sne ikke kan komme ind under taget. Til vinduet følger et inddækningssæt, som fagmanden her vil montere.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af fortovsflise

På mit fortov på vores private fælles vej er ...

Loftlem lukkemekanisme skal udskiftes

Er der nogen, der har et godt råd til, hvor ...

Pladevibrator

Hej Jeg overvejer at købe en pladevibrator ...

Gulvvarme etageadskillelse mod kælder

Hej alle. Jeg er i gang med renovering af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os