Cookie- og privatlivspolitik


Isoler omkring tagvinduet

Den indvendige lysning har, ud over at være den afsluttende del af vinduesmonteringen, den funktion at reflektere lyset, der kommer udefra. Det er muligt at købe færdige lysninger, men her viser vi, hvordan du selv laver lysningen.


Fagmanden måler op, hvor store pladerne til lysningen skal være. De skæres til af 12 mm krydsfinérplader.Inden sidepladerne sømmes fast til vinduesrammen, skal der isolering i sprækkerne ud mod taget. Nu kan sidepladerne lempes på plads.

Her sømmer fagmanden dem fast med en sømpistol, men du kan lige så vel benytte en almindelig hammer.Bundpladens overkant høvles til for at få en vinkel, der passer med vinduesrammens underkant.

Når denne plade sidder, hvor den skal i toppen, kan fagmanden afmærke, hvor den skal kortes af i bunden. Samme procedure gentages på lysningens topplade. Når bundpladen og toppladen er skåret til, kan fagmanden sømme dem fast til både vinduesrammen og sidepladerne.

Med en handy sømpistol kan fagmanden let både holde på materialerne og skyde søm i der, hvor de skal være. Når lysningen er lavet, skal der afsluttes med indfatninger rundt om vinduet.

Arbejdet er lige ud ad landevejen på tre af siderne, men i venstre side skal indfatningen tilpasses, da den støder op til muren. Afstanden fra mur til lysning er 64 mm, så den afstand indstilles andenæbbet på.

Takket være andenæbbet kan fagmanden overføre væggens små skævheder til indfatningen. Fagmanden skærer indfatningen til nedefra med en stiksav, så træet ikke flosser.

Du kan dog også benytte en klinge, hvor tænderne vender omvendt, og opnå samme resultat. Indfatningen passer, og de andre indfatninger skæres til og sømmes fast.

I alle geringerne lægger tømreren en stribe trælim, inden panelet sømmes fast. Det sikrer en helt tæt samling.Det gamle utætte jernvindue er efter et par dages arbejde udskiftet med et nyt effektivt termovindue, der tillige gør rummet betydeligt lysere.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os