Cookie- og privatlivspolitik


Udskift den punkterede termorude

En af termoruderne på første sal er punkteret, og ruden skal derfor skiftes ud med en ny. Det er ikke svært at skifte en termorude ud, men det er vigtigt at kunne arbejde med vinduet på et godt, solidt arbejdsbord.

Start med at fjerne glaslisterne hele vejen rundt. Brug en spartel eller et stemmejern, og lirk listerne forsigtigt af. De kan nemlig ofte bruges igen, så hvis man kan undgå at knække dem, er det godt. Den nederste liste er sjældent til at redde, fordi det er den, der bliver udsat for mest regn og fugt. På dette vindue er den da også godt nedbrudt og smuldrer nærmest væk.

Sidder der nogle søm tilbage i vinduesrammen, så skal de trækkes ud men en tang. Hold evt. en spartel under tangen, så du ikke laver trykmærker i vinduesrammen. Den gamle termorude er nu lige til at tage ud af vinduesrammen. Fjern de gamle gummilister, selv om nogle af dem måske ser gode nok ud. I mange tilfælde er de nemlig ikke så effektive mere.

Skrab nu den indvendige rammekant så ren som muligt, og fej den ren til sidst. Når den er ren, skal der først monteres en selvklæbende gummifuge, som den nye termorude kan hvile på. Denne 9 mm brede tætningsliste skal monteres, så den ligger helt plant med den kant, som vender ind mod midten af vinduet.

Når gummilisten er lagt hele vejen rundt, kan den nye termorude lægges på plads. Der skal være et par millimeter luft mellem selve termoruden og kanten, og for at få en ens afstand hele vejen rundt skal man sætte et par afstandsklodser i alle fire hjørner.

Klodserne hjælper også med at holde rammen på plads, så den er stabil under den fortsatte montering. Sømmene i de glaslister, som stadig kan bruges, fjernes, og listerne renses for gammel maling.På listerne skal der også sidde en tætningsliste. Tætningslisten sættes på den side af glaslisten, der vil vende ind mod midten af vinduet.

Derved undgår man et mellemrum mellem rude og lister, hvor vand og skidt kan hobe sig op. Når glaslisterne nu skal monteres igen, er det en god idé at bruge nogle søm, der er en anelse større end de gamle søm. Bruger man fx rillede kamsøm som her, gør man det også sværere for eventuelle tyveknægte at få glaslisterne af.

I stedet for den gamle rådne bundglasliste vil håndværkeren montere en aluminiumglasliste. Glaslisten skal klikkes på nogle plasticclips, som først skal monteres. Håndværkeren vil montere tre clips. En i hver side 10 cm inde – og en i midten af rammen.

Hver clips fastgøres med en enkelt stift, som følger med i pakken. Slå stifterne helt i med en dorn, så de ikke kommer i karambolage med alulisten. Husk, at der altid skal være lidt luft mellem sideglaslisterne og bundglaslisten. Derved kan regnvand nemmere løbe af og ikke løbe ind i trækonstruktionen. Det gamle vindue med den nye termorude kan atter sættes på plads, og nu kan man endda kigge ud igennem det.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os