Cookie- og privatlivspolitik


Forlæng levetiden med alu-bundglasliste

Kældervinduer er meget udsat for regnvand, hvilket gør, at bundglaslisten meget ofte rådner meget hurtigt. Det er præcist, hvad der er sket her. Og derfor skal den skiftes.

Fjern forsigtigt den nedbrudte liste med et stemmejern, så du ikke ødelægger den underliggende karm, som ofte ikke fejler noget. Rens falsen, og hiv eventuelle gamle gummilister af. Der kan også sidde nogle gamle søm, som skal fjernes, så der er en helt ren bund.

Selv om den gamle glasliste var gennemrådden, viser en hurtig test med spidsen af skruetrækkeren, at underkarmen ikke fejler noget. Hvis skruetrækkeren ikke er til at stikke ind i træet, er det godt nok. I stedet for træ til den nye glasliste vælger vi nu at sætte en aluliste på i bunden. Inden denne bundglasliste monteres, skal du sætte modtagebeslaget på, så du får den rigtige højde på listen.

Marker nu listehøjden, og læg 5 mm til, der skal nemlig være 5 millimeters mellemrum mellem alulistens overkant og sideglaslisternes bund, så regnvandet drypper af på bundglaslisten og ikke løber ind i vindueskonstruktionen. Til at skære sideglaslisterne af i den markerede højde er multicutteren et perfekt stykke værktøj, fordi den – i modsætning til en sav – er meget nem at komme til med. Bemærk, at snittet er skråt, så det følger alulisten. Inden bundlisten monteres, skal karmen være helt ren, og det er en god idé at give karmen en god gang grundingsolie eller træbeskyttelse.

Denne type bundglasliste skal clipses på med de medfølgende plastbeslag. Beslagene har en lille skrå fane, som er beregnet til skrå karme. Men da karmen her er lige, skal den lille skrå fane skæres af. Det gøres nemt med en hobbykniv. Beslagene skrues på ca. 10 cm fra hvert hjørne og derefter med en afstand på ca. 30 cm.

Det betyder, at vi i dette tilfælde skal bruge 4 beslag, som monteres helt op imod ruden. Alulisterne kommer i standardlængder, så der skal måles ud, hvor meget den skal kortes af for at passe til dette vindue. Streg op på listen, hvor den skal kortes af, og spænd den så godt fast i en skruestik, og skær den over med en nedstryger.

Placerer clipsene lige over de beslag, der er monteret på karmen. Og så er det bare at trykke bundglaslisten på plads, indtil du hører et lille klik. Den nye aluminiumbundglasliste er monteret og vil sørge for, at intet regnvand løber ind i vindueskonstruktionens træ.

Relaterede artikler

 • UDHUS: Etabler vindue i udhuset

  UDHUS: Etabler vindue i udhuset

  13/09 VIDEO: Har du fx en mørk garage, kan der nemt monteres et vindue. Vi har fundet vinduet her på vores værksted, og det skal derfor passes ind i facaden, der består en såkaldt 1 på 2-beklædning.

 • Lav dine egne vinduessprosser

  Lav dine egne vinduessprosser

  23/08 VIDEO: Med snydesprosser kan du nemt få fx et vindue til at matche den småsprossede terrassedør.Vinduet er lagt på et arbejdsbord, og her måles rammens højde og bredde.

 • En nøgle til hele huset

  En nøgle til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddørslås skulle skiftes, valgte vi at investere i et låsesystem, hvor den samme nøgle kan bruges flere steder. Desuden har vi valgt en lås uden vrider, så døren ikke kunne åbnes indefra uden nøgle. Det ...

 • Ny indfatning omkring vinduet

  Ny indfatning omkring vinduet

  23/08 VIDEO: Her er et kedeligt eksempel på, hvordan man ikke skal montere indfatninger omkring et vindue. Det øverste bræt skal ikke ligge mellem de to sidebrædder – det skal ligge ovenpå, så regnvand ikke kan komme ind i ...

 • REPARER VINDUER: Vedligehold det gamle vindue

  REPARER VINDUER: Vedligehold det gamle vindue

  23/08 VIDEO: Dette gamle vindue skal restaureres, alle vinduesglas skal ud, og det gamle kit fjernes. Selv om kitten er gammel og gået af flere steder, så sidder den godt fast andre steder.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os