Find radius

På værkstedet bruger vi en 6 mm mdf-plade. Først markeres midten på pladen, da vi skal lave en cirkel ud fra centrum. Men en tynd liste og et søm laver vi en passer, der svarer til cirklens radius, som vi har valgt til 25 cm. Der sættes et søm i markeringen på de 25 cm. Sømmet slås nu fast i centrum på mdf-pladen. Ved at holde en blyant på forkanten af listen, mens den drejes rundt, laves der nu en flot rund cirkel.

Til at skære cirklen ud bruger tømreren en stiksav. Ved at save nedefra har han nemt ved at følge stregen. Er du ikke så rutineret med stiksaven, så sav oppefra. Når knap halvdelen af cirklen er savet ud, lægges der en vinkel på og streges op, så cirklen først deles i to lige store dele, som herefter hver især deles i andre to.

Markér hyldernes placering

På den måde er cirklen delt op i fire præcis lige store stykker. Cirklen saves nu færdig med stiksaven. De fire kvarte saves ud med en almindelig håndsav, der giver et pænere resultat end stiksaven. Husk at save midt i stregen, så de fire dele bliver lige store.

Er du omhyggelig med savearbejdet, vil du som her få fire hylder, der er lige store. I hjørnet er en træliste holdt op, så højden på den øverste hylde kan markeres. På samme måde streges der op, hvor den nederste hylde skal sidde.

Opmåling til hylder

Der skal saves i både liste og hylder, så vi tager det hele med udenfor. Der er 102 cm fra nederste til øverste markering. Det betyder, at de to midterste hylder skal placeres 34 cm fra top- og bundmærket. Så tømreren streger op på 34 og 68 cm.

Med en vinkel slår han en lige streg tværs over listen, inden han lægger en hylde op til stregen, så han kan strege op efter den. Med en fintandet sav skal stykket nu saves ud. Sav ned langs begge streger, til du er lige godt igennem halvdelen af listen.

Sæt hylden i spænd

Vrikker du saven til siden, vil tappen knække af. Og med en hobbykniv kan du nu nemt fjerne det lille træstykke. På samme måde saves der ud til de øvrige tre hylder. Tømreren prøver at holde en hylde op til udskæringen.

Hylden er en smule bredere end udskæringen, men det skal den også være, for at hylden holdes i spænd. Nu måles dybden af hakket i listen, og målet overføres til hylden. Når det er streget op, er det nemt at se, hvad der skal skæres væk.

Sav hylderne på én gang

De fire hylder spændes sammen med en skruetvinge, og med en vinkel streges der op, hvor der skal saves. Igen benyttes der en fintandet sav. Hylderne er stadig en smule for stramme til at gå ind i listen. Derfor skal der lige slibes en smule i kanterne.

Når der er slebet på begge sider, glider hylden let på plads. På samme måde prøvemonteres alle hylder og slibes til, så de passer. Vi vil ikke bore i fliserne. Derfor bliver listen limet fast med en almindelig monteringslim.

Parat efter en time

Der skal både en stribe på den brede bagside, men også på den side, der støder op til det andet flisehjørne. Listen sættes op til fliserne og presses ind i hjørnet, så den lige stikker ca. en cm under flisekanten. Et stykke malertape sørger for, at listen ikke glider ned, inden limen er tør.

Efter en times tid er limen hærdet, og malertapen kan fjernes. Hylderne kan nu sættes på. De skal hverken limes eller skrues, men blot skubbes ind, så udskæringen i hylden passer med hakket i listen.

De to udskæringer sørger for, at hylden sidder helt tæt til hjørnet.Hylden er nu klar til at tage i brug, og trods den lette konstruktion er hylderne ganske stærke.