Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få vandet af vejen

Print Gem artikel

Hvis regnvandet løber fra indkørslen ind i garagen eller fra flisegangen ned i husets sokkel, så kan du løse du problemet med en rende, som leder vandet til faskine eller kloak.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
600 kroner

Intro

Når det regner på taget, er vi vant til at føre vandet et sted hen, hvor det ikke gør skade. Ganske vist er jorden normalt i stand til at tage imod det vand, himlen velsigner os med, men når vi samler vandet på en tagflade, kan naturen og vores hus bruge en hjælpende hånd for ikke at tage skade af det meget vand.

Nøjagtig det samme med vores brolagte indkørsel eller flisebelagte gang – her tænker vi bare ikke altid over, at vandet ikke bare samler sig i pytter, men trækker ned i husets sokkel, overvander et havebed eller får gruset under brolægningen til at skride sammen.

Løsningen kan være en “tagrende” i jordhøjde, en rende dækket af en rist, der ligesom tagrenden fører vandet til en faskine eller ned i kloakken. Og den er nem at lægge, selv hvor den skal bære biler.

Solid udgave til indkørslen

Renden, vi lægger her, er fra ACO Drain og hedder Hexaline. Den holder til bilerne i din indkørsel, mens du inde i haven, hvor renden kun lægger ryg til barnevognen, klarer dig med en billigere rende.

Vejledning

Sådan dræner du

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Før du lægger en drænrende i indkørslen - eller foran terrassen eller et tredje sted - skal du have styr på, hvor du fører vandet hen. Det oplagte er at føre det til en faskine, et underjordisk “reservoir”, hvorfra vandet siver ud, lige så hurtigt jorden kan suge det til sig. For at undgå, at faskinen fyldes med sand og mudder, bør vandet først passere en brønd med sandfang. Faskine og sandfang kan du selv etablere, men kun en autoriseret kloakmester kobler drænet på kloakken. Der er ingen krav om fald på renden, og den må underordne sig belægningens overflade, men for at undgå stillestående vand i bunden er det bedst, hvis du kan lægge afløbet i den dybeste ende.

1

Tjek faldet i indkørslen. Renden må følge belægningen, så med et vaterpas ser vi, hvor det er bedst at placere afløbet, der skal lede vandet til sandfang og faskine. Indkørslen er her så lang, at vi både lægger et dræn ved garagen og et tæt på vejen.

2

Renden samles i den rette længde, og endestykkerne trykkes på. Bunden er flere steder forberedt til et afløb, så du blot slår en rund skive ud med en hammer og trykker det tudstykke, der skal kobles på afløbet, fast på kraven rundt om hullet.

3

Tre rækker sten fjernes, hvor din rende skal ligge. Renden er lige så bred som de almindelige belægningssten, og du skal bruge plads i begge sider. De første sten løsner du fx med en skruetrækker.

4

Start med at skrabe afretnings grus af, og læg det for sig selv. Det skal du bruge, når du lægger de to rækker sten omkring renden tilbage igen. Grav derefter længere ned, til du er 12-13 cm under belægningens overside.

Grav ikke så langt ud i siderne, at belægningen skrider.

5

Sæt en snor op midt i renden til at styre efter. Det letteste er at vikle den et par gange om en løs sten i hver ende. Er belægningen så ujævn, at den ikke følger snoren, så er den også for ujævn til renden og må rettes op over et større område.

6

Bland betonen, som renden skal lægges i, på en træplade. Det er let at købe en blanding, der blot tilsættes vand, men vi blander en del cement med tre dele støbegrus. Der skal kun så meget vand i, at du kan trykke en fast bold af det.

Bland grus og cement, og form så en “vulkan”, hvor du hælder vand i “krateret”.

7

Betonen fyldes i renden - og rundt om det afløbsrør, du skal have tuden til at passe ned i. Betonen glattes cirka 8 cm under belægningens overflade - du skal kunne trykke renden lidt ned i betonen.

8

Den samlede rende trykkes ned i betonen. Betonen bør være så fast, at du skal massere en del for at få renden trykket ned, så risten ligger 3-5 mm under snoren - og altså belægningens overflade - så den ikke skal bære bilerne alene.

9

Afretningsgruset fyldes ned om renden, når betonen er hård, og rettes af, så stenene kan stampes lidt ned. Det gør vi ved at samle to brædde stykker, så kanten på det ene rager en stentykkelse minus 3-4 mm ned fra kanten på det andet.

10

Stenene stampes i plan med resten, og risten lægges ned. Du behøver ikke en pladevibrator, men kan stampe stenene på plads, fx med en stolpe. Skal du tilpasse ristene, skal du tage hensyn til nogle små hak, der styrer samlingen.

Tidsforbrug

En god dags tid til renden – forbindelsen til faskine og eventuelt brønd med sandfang tager også hurtigt en dag eller to.

Pris

599 kroner for et sæt på 3 meter. Her er brugt to sæt.

Sværhedsgrad

Ingen svære detaljer, men du skal være omhyggelig.

Tegning

Renden støbes fast

Drænrenden Hexaline trykkes 4-6 mm ned i et lag blød beton. Når betonen er hærdet lidt, lægges stenene omkring den i grus.

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Få vandet af vejen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage