Græsarmering forhindrer oversvømmelser

Med græsarmering i din indkørsel, får du en belægning, der hurtigt kan lede store mængder vand væk. Det aflaster kloaksystemet og er godt for miljøet.

Græsarmering består af kraftige plaststykker med en masse åbne felter, hvor du enten kan så græs eller lægge små sten. Armeringsmåtterne samles til et stort felt, fx til en indkørsel, og er stærk nok til, at der kan køre biler ovenpå.

Lægger du græsarmering i din indkørsel, får du en permeabel belægning. Det vil sige en belægning, der tillader store mængder vand at passere hurtigt igennem ned til jorden, fordi belægningen er meget “åben” i modsætning til en indkørsel af betonfliser.

Permeable belægninger bliver der brug for i fremtiden, hvor det vil være mere almindeligt med kraftige regnskyl eller ligefrem skybrud, der gør det meget svært for vores kloaksystemer at følge med.

Hvis regnvandet ikke kan trænge ned i jorden, bliver det nemlig typisk ledt ud i vores kloaksystem. Og det er slet ikke bygget til at kunne optage så store mængder regn, som meteorologernes beregninger fortæller, at vi kan vente os i fremtiden.

Fremtidssikker og miljøvenlig

Vælger du græsarmering til din ind kørsel, får du en belægning, der ikke bare er fremtidssikker, men også mere miljøvenlig. Det er nemlig langt bedre at få regnvandet direkte ned i jorden, hvor det er et positivt bidrag til grundvandet, frem for ud i kloaksystemet, hvor det renses for at kunne bruges igen eller blot ledes ud i havet.

Lette at arbejde med

Græsarmeringsmåtter er nemme at arbejde med. De vejer meget lidt sammen lignet med betonfliser, og da der typisk går 4-6 måtter til 1 m2, er de også noget hurtigere at lægge. Selve samlemetoden er også let – de presses/slås blot sammen ved hjælp af et kliksystem. Når armeringsmåtterne er samlet, kan du enten så græs eller fylde hullerne med småsten. Ganske enkelt.

Underlagets opbygning

Det er vigtigt, at underlaget er i orden og bygges rigtigt op, så du får en så stærk og langtidsholdbar belægning som muligt. Det gælder for enhver type belægning – også græsarmering. Hvor meget jord du skal grave af, og hvor tykke de nye, bærende lag skal være, afhænger af, hvor stor belastningen bliver. Jo større belastning græsarmeringen udsættes for, fx tunge biler, jo tykkere skal det bærende lag være.

Til belægning, hvor der kører biler

  1. Fjern 40 cm af det øverste lag jord.
  2. Komprimér jordlaget med en pladevibrator.
  3. Placér evt. geonet oven på jorden.
  4. Hæld 30 cm stabilgrus/skærver på.
  5. Komprimér laget med en pladevibrator.
  6. Hæld 4-5 cm afretningsgrus på.
  7. Læg armeringsmåtterne.
  8. Fyld armeringsmåtterne med jord og græs eller små sten.

Til belægning uden tung trafik

  1. Fjern 15 cm af det øverste lag jord.
  2. Stamp jordlaget med en stamper.
  3. Hæld 10 cm stabilgrus på.
  4. Stamp jordlaget med en stamper.
  5. Hæld 4-5 cm afretningsgrus på.
  6. Læg armeringsmåtterne.
  7. Fyld armeringsmåtterne med jord og græs eller små sten.

Komprimering af underlaget er et must

Det er vigtigt, at du komprimerer jorden under græsarmeringsmåtterne, så din belægning bliver solid. Lægger du græsarmering i en indkørsel, hvor der kører tunge biler, skal du bruge en pladevibrator til at komprimere både jordlaget og laget med stabilgrus. Skal du “bare” lægge græsarmering på en havesti, kan du nøjes med at bruge en stamper, der fx består af en stolpe med et håndtag i. Underlagets øverste afretningslag skal ikke komprimeres.

Geonet forstærker underlaget

Lægger du græsarmering i en indkørsel med stor belastning af biler, er det vigtigt, at underlaget er så stærkt som muligt, så du undgår kørespor i belægningen.
Du får et stærkt underlag, hvis du lægger et geonet ned mellem råjorden og det bærende lag af stabilgrus/skærver. Nettet består typisk af kraftig plast og virker som armering, der er med til at fordele vægten fra tunge biler. Det giver belægningen større bæreevne og længere holdbarhed. Geonettet lægges ud, når jorden er komprimeret med en pladevibrator.

Armeringsmåtter kan også fyldes med små sten

Det mest almindelige er at så græs i armeringsmåtterne, men du kan også fylde hullerne med småsten. Det giver mulighed for at vælge mellem forskellige farver.

Hvis du ønsker en belægning med småsten, får du lidt mere hold på de små sten, der har en tendens til at komme vidt omkring. Du undgår, at sten sætter sig fast i bilens dæk, ved kun lige at fylde armeringsmåtterne til kanten og ikke op over.

Sådan sår du græs i armerings­måtter

Vælger du at så græs i dine armeringsmåtter, er det vigtigt, at du ikke fylder jord helt op til kanten af hullerne. Vær også opmærksom på at vælge de rigtige græsfrø.

1

Armeringsmåtterne placeres i det rigtige niveau. Her skal måtternes overkant flugte med overkanten på den græsplæne, de placeres i.

2

Hæld jord i armeringsmåtterne. Her bruges muldjord blandet med lidt sand, så jordblandingen ikke bliver for kompakt. Jorden fordeles i første omgang med en skovl, så jævnt som muligt hen over måtterne. Der findes også jordblandinger, du kan købe færdigblandet – klar til brug.

3

Jorden fordeles, så der kommer jord i alle huller. En kost er fin til formålet. Sørg for, at jorden ikke kommer helt op til kanten, men 0,5 cm derfra. Når græsset gror i jord lidt under kanten, er det bedre beskyttet og har de bedste vækstbetingelser.

4

Så frø i armeringsmåtterne. Frøene er lettest at fordele jævnt, hvis du blander dem op i lidt jord. Sørg for, at græsset får vand nok i starten, så det får en god start.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indkørsel