Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lad skybruddet sive ned igennem "fliserne" i indkørslen

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Voldsomme regnskyl truer i stigende omfang husejerne. Men ved at droppe den faste flisebelægning til fordel for næsten usynlig græsarmering kan du tage kampen op – og vinde den.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag/5 m2
Pris
325 kr/m2

Intro

Vi vil så gerne have fast grund under bilens hjul og gæsternes fødder. Derfor lægger vi solide indkørsler og flotte terrasser i fliser og betonsten på stadig større dele af vores grunde. Men vi glemmer regnen – den regn, som vi får stadig mere af. I gamle dage sev regnen ned gennem indkørslens perlesten eller uden om de to række fliser op til huset, men mod solide belægninger med næsten uigennemtrængelige fuger kæmper selv vejrguderne forgæves.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en stærk plæne med græsarmering!

Regnen kommer ned i stadig større mængder, og når den løber af fliserne, ender den i kloakken eller i åen, og under et kraftigt regnskyl må både kloak og å give op, og så ender regnen i kældre, udhuse og stuer.

Men du kan faktisk få både fast grund og lade regnen sive igennem din belægning. Løsningen består af græsarmering, og vælger du den grønne løsning, vi viser her, får du en armeret græsplæne, der både er pæn at se på, praktisk at færdes på, og som lader regnen fortsætte ned i jorden og grundvandet, hvor den gør gavn frem for at gøre skade.

Armering i plast

Du kan godt købe fliser med riller og huller til den grønne belægning. Men fliserne i armeret, grå plast er mindre synlige og mere åbne. Producenten af Ecoblock lover, at fliserne med det rette underlag lader minimum 70 % af regnen passere direkte ned i jorden. Ecoblock leveres i 30 eller 50 mm’s højde med forskellige belastningsegenskaber alt efter behov. Fliserne klikkes sammen til en sammenhængende armering af græsarealet. Armeringen lægges ud på et bærende, men rodvenligt, underlag og fyldes med sandet muld (30 % sand og 70 % muld). Der skal rettes af, men slet ikke så præcist som til faste betonfliser.

Vejledning

Byg bærelaget op

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Et stærkt bærelag under fliser betyder normalt, at vandet har svært ved at trænge igennem. Det er godt til faste fliser, men her vil vi have vandet til at sive ned i undergrunden.

Makadam, eller skeletmuld, som det også kaldes, består af 32-64 mm skærver, iblandet ca. 25 % muldjord.

Det giver en god balance mellem bæreevne og evne til at lede vandet væk, og det giver græsset gode vækstbetingelser. Til almindelig gang- og biltrafik skal bærelaget, inden afretningen med små skærver, være minimum 20-30 cm tykt. Det er en god idé at udlægge et geonet for at minimere risikoen for kørespor.

1

Grav muldjorden af. Al mulden skal væk, ned til råjorden. Udgravningen skal være minimum 30-40 cm dyb og rimeligt plan i bunden.

TIPS: Ren muldjord kan gemmes og bruges til at blande i bærelaget.

2

Læg et geonet i bunden af udgravningen. Nettet skal dække hele arealet. Det åbne plastnet kan let tilpasses med en god saks eller en bidetang og holdes på plads med lidt skærver.

3

Fyld 20-30 cm skærver i udgravningen, og fordel dem jævnt. Bland ca. 25 % jord i stenene ad et par gange undervejs. Fyld op, til der er 10 cm tilbage til færdig højde.

Skærverne er i størrelse 32-64 mm.

4

Fyld efter med jord. Riv og vand jorden ned mellem stenene, til der er fyldt op. Komprimer stenene med en pladevibrator. Til små arealer kan du stampe med en stolpe eller lignende.

5

Læg et 4-5 cm lag små skærver blandet med muld øverst. Planér med en rive, og ret evt. af med et bræt og et par ledere, så det bliver så plant, som du kan få det med den størrelse skærver.

Skærverne er i størrelse 8-11 mm.

Læg armeringen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Læg græsarmeringsfliserne ud på arealet. Vend elementerne med låsetappene fremad i læggeretningen.

TIPS: Fliserne kan skæres til med en fukssvans, hvis det er nødvendigt.

2

Saml fliserne. De klikkes sammen ved at lægge næste flise i en række helt op til den foregående, med rillerne ud for låsetappene. Fliserne trædes sammen.

3

Fyld cellerne med en blanding af muldjord og sand eller grus. Fordel jorden med bagsiden af riven eller en kost. Fyld helt op. Nu kan du så græs.

Materialer

• 32-64 mm skærver til bærelaget
• 8-11 mm skærver til afretningslaget
• Muldjord til fyld
• Geonet til armering af jorden
• Ecoblock til armering af græs

Desuden:
• Græsfrø

Specialværktøj

• Evt. pladevibrator
• Evt. stamper

Tidsforbrug

Regn med en dags tid for 4-5 m2, hvis du klarer gravearbejdet med håndkraft.

Pris

200-225 kroner pr. m2 for fliser og geonet. Cirka 100 kroner pr. m3 for skærver

Sværhedsgrad

“Fliserne” er lettere at lægge end almindelige betonfliser.

Tegning

Så meget vand slipper igennem

Der falder i gennemsnit over 700 liter vand på hver eneste kvadratmeter af Danmark om året, og det tal er støt stigende. Ved at erstatte bare 10 m² tæt flisebelægning, hvor alt vandet ledes til kloakken, med græs og armering sparer du vores hårdt belastede kloakker, åen, rensningsanlægget og regnvandsbassinet for minimum cirka 5 tons vand på et enkelt år, fordi omkring 70 % af vandet så vil sive ned i undergrunden i stedet for at ende i kloakken.

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Lad skybruddet sive ned igennem "fliserne" i indkørslen
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage