Intro
Vejledning
Et stærkt bærelag under fliser betyder normalt, at vandet har svært ved at trænge igennem. Det er godt til faste fliser, men her vil vi have vandet til at sive ned i undergrunden.
Makadam, eller skeletmuld, som det også kaldes, består af 32-64 mm skærver, iblandet ca. 25 % muldjord.
Det giver en god balance mellem bæreevne og evne til at lede vandet væk, og det giver græsset gode vækstbetingelser. Til almindelig gang- og biltrafik skal bærelaget, inden afretningen med små skærver, være minimum 20-30 cm tykt. Det er en god idé at udlægge et geonet for at minimere risikoen for kørespor.
Grav muldjorden af. Al mulden skal væk, ned til råjorden. Udgravningen skal være minimum 30-40 cm dyb og rimeligt plan i bunden.
TIPS: Ren muldjord kan gemmes og bruges til at blande i bærelaget.
Læg et geonet i bunden af udgravningen. Nettet skal dække hele arealet. Det åbne plastnet kan let tilpasses med en god saks eller en bidetang og holdes på plads med lidt skærver.
Fyld 20-30 cm skærver i udgravningen, og fordel dem jævnt. Bland ca. 25 % jord i stenene ad et par gange undervejs. Fyld op, til der er 10 cm tilbage til færdig højde.
Skærverne er i størrelse 32-64 mm.
Fyld efter med jord. Riv og vand jorden ned mellem stenene, til der er fyldt op. Komprimer stenene med en pladevibrator. Til små arealer kan du stampe med en stolpe eller lignende.
Læg græsarmeringsfliserne ud på arealet. Vend elementerne med låsetappene fremad i læggeretningen.
TIPS: Fliserne kan skæres til med en fukssvans, hvis det er nødvendigt.
Saml fliserne. De klikkes sammen ved at lægge næste flise i en række helt op til den foregående, med rillerne ud for låsetappene. Fliserne trædes sammen.
Materialer
• 32-64 mm skærver til bærelaget
• 8-11 mm skærver til afretningslaget
• Muldjord til fyld
• Geonet til armering af jorden
• Ecoblock til armering af græs
Desuden:
• Græsfrø
Specialværktøj
• Evt. pladevibrator
• Evt. stamper
Tidsforbrug
Regn med en dags tid for 4-5 m2, hvis du klarer gravearbejdet med håndkraft.
Pris
200-225 kroner pr. m2 for fliser og geonet. Cirka 100 kroner pr. m3 for skærver
Sværhedsgrad
“Fliserne” er lettere at lægge end almindelige betonfliser.
Tegning
Så meget vand slipper igennem
Der falder i gennemsnit over 700 liter vand på hver eneste kvadratmeter af Danmark om året, og det tal er støt stigende. Ved at erstatte bare 10 m² tæt flisebelægning, hvor alt vandet ledes til kloakken, med græs og armering sparer du vores hårdt belastede kloakker, åen, rensningsanlægget og regnvandsbassinet for minimum cirka 5 tons vand på et enkelt år, fordi omkring 70 % af vandet så vil sive ned i undergrunden i stedet for at ende i kloakken.

Tips & Tricks
Så meget kan det bære
De viste fliser, Ecoblock, fås i flere højder. EL30 kan bære et akseltryk på op til 10 tons.
Ecoblock E50 kan bære køretøjer op til 20 tons akseltryk. Det forudsætter dog, at bærelaget er bygget rigtigt op.
Til gangarealer og personbil-traf k opbygges et bærelag på min. 20-30 cm. Til tungere traf k kræves minimum 40-50 cm. I alle tilfælde er det en fordel at lægge et tryk fordelende net nederst.

Sørg for at vælge græs med omhu
Der findes 6000 græsarter. Her i Skandinavien har vi omkring 150 forskellige. Men det er kun 4-5 arter, som er forædlet til at passe til vores korthårede græsplæner. Til den grønne belægning, hvor der er traf k, skal du vælge en slidstærk græsblanding. Tal med din planteskole, de kan vejlede dig, når du skal købe frø til den grønne belægning. Men et bud på en slidstærk blanding kunne se således ud: 30 % engrapgræs, 40 % rødsvingel og 30 % rajgræs.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

