Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cykelgård med stakit og halvtag

Print Gem artikel

I tre etaper kan du se, hvordan vi hjalp to familier med at bygge en lukket gård til cykler og affaldsstativer. Projektet omfattede renovering af en gammel betonsokkel, konstruktion af stakit med låge samt montering af et buet halvtag.Se, hvordan vi løste opgaven.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
7 dage
Pris
8.000 kroner

Intro

Cykelparkeringsplads

HJÆLP. Sådan lød overskriften, da to familier fra Roskilde skrev til Gør Det Selv. Cykler og skraldespande skulle ud af haven for at give plads til børnenes leg og de voksnes hygge. Derfor havde man planer om at udnytte et plateau med græs på forsiden af huset til cykelparkering med plads til klapvogne, barnevogne, skraldespande m.m.

Det lød enkelt

Græs og jord skulle blot graves væk, og der skulle lægges fliser. Så skulle der sættes et lavt stakit op oven på det eksisterende fundament, med en enkelt låge i. Til sidst skulle der så bygges et halvtag, så cyklerne kunne stå i tørvejr. Det lød både spændende og enkelt. Men efter Gør Det Selv havde sat sig ind i sagen, stod det klart, at opgaven ikke var helt så ligetil som først antaget.

Masser af udfordringer

For det første kunne man ikke bare fjerne jorden, da den var med til at støtte husets fundament. Et professionelt firma måtte ind og understøbe soklen. Vi måtte også finde et sted til al den bortgravede jord. Der var ca. 10 m3, som vi ikke havde plads til i baghaven. Løsningen blev en container, som vi læssede al jorden op i. Derudover var den 1 meter høje støbte kant kun pudset på toppen og ud mod gaden. Kanten var tydeligvis støbt uden forskalling på bagsiden. Så før vi kunne komme i gang med stakit og halvtag, forestod et større støbe- og opretningsarbejde på det eksisterende fundament.

Vejledning

Hul til lågen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Forhaven er hævet over fortovsniveau og støttet af en betonmur. Da cyklerne skal kunne trækkes direkte ind fra fortovet, skal vi have sænket niveauet og lavet et hul i muren ind til cykelparkeringen. Vi starter med at grave ud og kontrollere, at fundamentet rent faktisk fortsætter ned i jorden. Det gør det ikke her, men da det absolut ikke er gør det selvarbejde at understøbe et hus, viser vi ikke, hvordan de tilkaldte håndværkere gjorde. Da de var færdige, skar vi hul i muren til lågen, som vi monterer i næste nummer sammen med stakittet.

1

Lej en lille gravemaskine, så bliver gravearbejdet hurtigere overstået. Fundamentet graves kun fri på et lille stykke, til du har set, hvor langt det går ned. Er alt i orden, graver du bare løs.

2

Husets fundament skal gå mindst 90 cm ned. Hvis du opdager, at det ikke går langt nok ned, skal du tilkalde sagkyndige, som kan sørge for korrekt understøbning af huset, før du fortsætter udgravningen.

VIGTIGT! Understøbning af husets fundament er en sag for fagfolk. De graver og støber kun 1 meter ad gangen - og det tager tid.

3

På begge sider af fundamentet mærker vi op til lågen. Husk, at hullet skal være så bredt, at der både er plads til lågen og de stolper, som senere skal bære og styre lågen. Placeringen afhænger af de aktuelle forhold.

4

Brug en stor vinkelsliber til at skære langs med opmærkningerne. Skær så dybt som muligt fra begge sider og på toppen. Vi anbefaler, at du køber en diamantskæreskive pga. holdbarheden.

Da diamantklingen ikke bliver slidt ned, skærer den lige dybt hele vejen. Og så holder den længe.

5

Bryd hul i fundamentet med en kraftig borehammer. Rillerne, vi skar med vinkelsliberen, gør, at betonen knækker på det ønskede sted. Boreham- meren kan lejes i de fleste byggemarkeder.

Fundamentet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den støbte kant viste sig at være skæv, hullet og porøs på indersiden, så der skulle rettes op hele vejen rundt nede i det udgravede plateau. Det gjorde vi ved at støbe et tyndt lag uden på det eksisterende. Først hakkede vi de største buler og kanter af og rensede grundigt, så den nye beton kunne sidde godt fast. For at få en pæn og ensartet betonflade byggede vi en forskalling af støbeplade, så vi slap for at pudse bagefter. Her brugte vi 1,5 m3 beton - det svarer til knap 2 tons, og det presser hårdt på forskallingen. Derfor lavede vi en solid afstivning af reglar.

1

Brug borehammeren til at hakke sten og buler af det fritlagte betonfundament. På den måde kan du begrænse tykkelsen af det nye betonlag.

Husk at bruge høreværn, støvmaske, briller og handsker, når du arbejder med borehammeren.

2

Rens fundamentet for jord, ler og andet skidt med en højtryksrenser. Det sikrer, at betonen får en god vedhæftning.

3

Start med at slå et par støttepinde i jorden. Støbepladen stilles i lod, stives af og støttes med afstivninger i bunden og skråstivere i toppen. Afstivningen skal være solid, da betonen øver et stort pres udad.

4

Fyld sprækken mellem støbeplade og fundament med beton. Stik en tynd jernstang eller en vibrator i betonen, så den arbejdes ud i alle hjørner.

TIPS: Du kan evt. binde en rystepudser på et høvlet bræt og bruge det som vibrator.

5

Efter ca. et døgn kan støbepladen forsigtigt fjernes. Små fejl i støbningen repareres med lidt beton. Du kan også vælge at pudse den nye sokkel. Betonen er ikke hærdet af, før der er gået en uges tid.

Når afstivningen er fjernet, slår du let med en hammer på pladen, så slipper den nemt.

Bunden

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er “væggene” glatte og fine. Men inden vi i næste nummer skal sætte stakit og låge omkring cykelparkeringen, skal bunden også gøres klar.

Vi har valgt helt almindelige 40 x 40 betonfliser. Fliserne lægges i 5 cm grus oven på 10 cm stabilgrus. Belægningen skal have et fald på minimum 1 centimeter pr. meter væk fra huset og hen mod udgangen.

1

Læg 10-15 cm stabilgrus i bunden (det er her ca. 1 m3), og ret af i ca. 5 cm læggegrus (0,8 grus). Læg et par rør ud som ledere, og træk gruset af efter dem.

Gruset trækkes af med et lige bræt eller en retskinne.

2

Start fra midten, og arbejd ud til begge sider. Slut af med at vibrere med en pladevibrator og feje fugesand ned mellem fliserne.

Læs i næste nummer

Der skal monteres et lavt stakit oven på betonmuren, og så skal der bygges en låge, som på én gang giver adgang til og lukker af for cykelparkeringspladsen.

Materialer

15 mm støbeplade:
• 6 stk. plader a 125 x 250 cm

45 x 95 mm reglar:
• Afstivning og skråstivere
• Beton
• Stabilgrus, læggegrus, fugesand
• Fliser

Specialværktøj:

• Gravemaskine
• Vinkelsliber m. diamantskæreskive
• Borehammer
• Højtryksrenser
• Betonblandemaskine
• Pladevibrator til fl iser

Tidsforbrug

Denne etape: 4-7 dage ekskl. hærdetid

Pris

Denne etape: Ca. 1500 kroner ekskl. leje af maskiner. Hele projektet: Ca. 8000 kroner

Sværhedsgrad

Arbejdet i denne etape er ikke specielt svært - men fysisk er det lidt krævende.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Cykelgård med stakit og halvtag
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage