Du kan få drivhuse i mange forskellige stilarter og størrelser: med muret sokkel, i engelsk stil a la orangeri – nogle endda udført som tilbygninger til det eksisterende hus, mange-kantede pavilloner og selvfølgelig de helt almindelige drivhuse med aluminiumsprofiler i forskellige varianter – og med varierende højde fra gulv til loftet.

Når du har valgt dit drivhus, så sørg for at placere det hensigtsmæssigt i haven. De varmekrævende planter, vi typisk dyrker i drivhuset, skal nemlig have masser af lys for at kunne vokse sig frodige i løbet af sæsonen. Ofte vil en placering midt i haven – uden skyggende træer og bygninger – være den bedste.

Afgrøderne kan du dyrke både direkte i jorden, i plantesække, med kapillærkasser og i forskellige former for potter og krukker. Den ene dyrkningsmetode udelukker i øvrigt ikke den anden, og det kan i nogle sammenhænge være ganske smart.

Fx er det let at rykke en potte ud af drivhuset, hvis planten har vokset sig lidt for stor eller måske er blevet angrebet af lus, hvorimod en plantesæk med opbundet tomat næppe er så håndterlig at rykke rundt på.

Det kan også være, at du synes, det er lettest hvert år at dyrke i plantesække. Så undgår du i al fald arbejdet med at skifte en del af jorden i drivhuset ud med mellemrum for at forebygge jordtræthed og sygdomme.

Når de praktiske rammer er på plads, og du har truffet dine valg, er du klar til at gå i gang med selve indretningen af væksthuset.