Byggevejledning
Let
Svær
Geodome: Sådan gør du

Byg en geodome - og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Her er kap-/geringssavudfordringen, du har ventet på hele livet!

Geodome, på dansk geodætisk kuppel, er en kuppelformet konstruktion, som er sat sammen af trekanter, også kaldet polygoner. Jo mindre og flere trekanter kuplen består af, desto mere rund og blød bliver formen på kuplen.

At geodomen er opbygget af trekanter, gør den umanerlig stærk. Selvom den måske ligner det rene pindebrænde, kan konstruktionen sagtens tåle blæst og sne. De mange trekanter fordeler nemlig vægten ekstremt effektivt over hele overfladen.

Svær at forstå, nemmere at bygge

Når man kigger på den flotte geodome på billedet, er det nærliggende at tro, at den kræver en doktorgrad i teoretisk fysik at konstruere, og det er faktisk ikke helt forkert. Snittene i hver ende af de mange lægter skal udregnes helt præcist, så alle trekanterne kommer til at læne sig svagt indad mod centrum og i sidste ende former en kuppel.

Det gode er så, at der findes masser af hjemmesider, som kan lave udregningerne for dig. Og den geniale hjemmeside, vi har fundet, giver dig faktisk også en arbejdstegning, så du kan se, præcis hvordan du skal skære alle lægtestykkerne til – bare indtast, hvor stor en geodome du vil bygge, og hvilke dimensioner du vil bruge til lægterne, og så får du en udførlig byggevejledning serveret, lige til at printe ud og følge.

Hent byggevejledningen og se, hvordan du bygger din egen geodome

I byggevejledningen, som du kan hente her på siden, viser vi, hvordan du bygger skelettet til din egen geodome. Du kan se, hvordan du:

  • beregner og designer din geodome
  • indstiller kap geringssaven og saver lægterne
  • samler trekanterne
  • bygger geodomens ramme.

LÆS OGSÅ: Kap-/geringssav test