Fundamentet til platformen er klar. Det består af en fabriksfremstillet ramme med syv tværgående bjælker og en forstærkende bærebjælke i midten. Alt hviler på ni sokkelsten.

Byggegrunden ligger ensomt langt ude i den svenske vildmark. Der er ingen naboer i miles omkreds. Det er endda ikke muligt at køre i bil helt frem til byggegrunden.

Her er stille og roligt, og det er kun suset fra de majestætiske grantræer og de slanke, hvide birke, som bryder stilheden sammen med den stille klukken fra småbølgerne på søen.

Placer fundamentet rigtigt

Her – midt i idyllen – skal vi bygge en brændeopvarmet sauna og en fritstående badetønde. Helst så tæt på søen som muligt. Omgivelserne er vigtige, og placeringen er den halve oplevelse, når man til sidst skal bruge faciliteterne.

Inden vi bestemmer os for placeringen, holder vi øje med solens vandring en hel dag for at se, hvor der er skygge og sol.

Vi graver også flere steder for at undersøge grunden. Er der sten at tage hensyn til? Hvor højt står grundvandet? Hvor dybt kan man grave? Underlaget er vigtigt, for det afgør, hvilken platform vi vælger til sauna og badetønde.

Lav først en skabelon - så selve punktfundamentet

For at finde den ideelle placering samler vi en skabelon i samme størrelse som de endelige platforme. Derefter flytter vi skabelonen rundt til forskellige steder på grunden.

Når vi har fundet pladsen til både saunabyggeriet og den store badetønde, banker vi pinde i jorden som markeringer.

For at få så jævnt et underlag som muligt må vi save et par små træer og buske ned. Rødderne skal også fjernes, da vi ellers risikerer, at de vokser op og skader byggeriet.

Uanset hvilken af de to platforme man vælger, er det nødvendigt at grave det øverste jordlag væk for at komme ned til fast grund. Da vi senere vil skjule byggeriets indgreb i naturen, lægger vi mos og smågrene til side.

Punktfundament på sokkelsten

Når skabelonen er lagt ud og nivelleret til vandret, ser vi hurtigt, hvor høje sokkelstenene skal være.

Hvis du støber selv, så begynder du med hjørnestenene. Derefter fæstner du de øvrige stolpesko til skabelonen, så de hænger løst i støbeformene. Så får du automatisk den rigtige vinkel og højde på stolpeskoene, når du fylder formene med beton.

Vi vælger færdige sokkelsten – det er ofte det enkleste. En sokkelsten bør nå ned i frostfri dybde, men her kan vi ikke grave mere end 40-50 cm ned, før der trænger vand op. Man risikerer også, at en stor sten eller klippestykker gør det umuligt at grave dybere. Derfor skal sokkelstenene isoleres, så frosten ikke skubber dem op.

Download hele artiklen og se, hvordan du gør.

Lægterne ligger direkte på sokkelstenene for at få mest muligt støtte. Det betyder, at stolpeskoene på sokkelstenen stikker op og derfor skal skæres lidt af. Det gør vi med en nedstryger.

SERIE: Byg hytte, sauna og vildmarksbad

Ved en fantastisk byggegrund ved en sø langt inden i skoven byggede vi en træhytte, som vi indrettede til sauna, samt et skønt vildmarskbad. Se alle dele af projektet herDEL 1: Byg fundament til badetønde og hytte på naturgrund (denne artikel)DEL 2: Byg en hytte som samlesæt på en dagDEL 3: Indret en hytte til sauna DEL 4: Byg dit eget vildmarskbad