Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg et udhus med stil

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Et grimt udhus skæmmer haven. Her får du vist, hvordan du forholdsvis hurtigt kan bygge et udhus, der rummer en masse og samtidig er moderne og let i sit udtryk.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
25.000 kroner

Udhuset er færdigt og isoleret indvendigt, så det med hjælp fra en lille elradiator kan holdes frostfrit året rundt.

Intro

Enhver (næsten) kan købe og samle et præfabrikeret udhus. Men de er ikke alle lige pæne at se på, og derfor er det værd at overveje at bygge selv, helt fra bunden. Dette udhus er uhyre simpelt i konstruktionen, idet det blot består af tre rammer og en front, alle bygget af 5 x 10 cm reglar. Et tagudhæng foran tjener som konstruktiv træbeskyttelse af facaden, idet det tager af for regnen, og et stort tagudhæng bagtil giver plads til trailer og kompostbeholder.

Da væggene er isolerede, er de ret tykke med beklædning. For at få tag og vægge til at virke lettere har vi snydt lidt og lavet falske sidevægge og skåret forreste tagudhæng til. Samtidig har vi malet huset i to farver, så man får et indtryk af, at fronten er hængt op i en sort ramme.

De specielle Superwood profilbrædder, som udhuset er beklædt med, er arkitekttegnede (aart a/s) og giver et lettere udtryk end traditionelle profilbrædder. Samtidig er de imprægneret helt ind i kernen, men ligner stadig ubehandlet træ. Disse brædder er ikke helt billige, og du kan da også sagtens erstatte dem med en anden type brædder, efter din egen smag og pengepung.

Vejledning

Fundament og gulv

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gulvet er egentlig en flisebelagt terrasse, som er hævet lidt over niveau. Kanterne, der fungerer som fundament for skuret, er kantsten, der er sat ned i tørbeton.

Start med at grave ud til terrassen og renden til kantstenene. Sæt dem ned i tørbeton, og sørg for at komme et pænt stykke op ad siderne. Læg 15 cm stabilgrus ud, og vibrer det på plads, inden du lægger 3-4 cm afretningsgrus ud. Læg fliserne inden for kantstenene - og hvis der som her også skal fliser foran og bag ved skuret, så læg dem med det samme.

1

Start med at sætte fundamentsten og lægge flisegulvet. Til dette udhus har vi valgt at lægge fliser foran og bagved som en slags terrasser. De ligger ca. 10 cm lavere end gulvet i udhuset.

Siderne forberedes

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal bygge selv, er det ofte svært at holde styr på de mange løsdele. Det ser let nok ud, når du tegner og bestiller, men når det hele ligger i en stak i haven, kan det være svært at huske, hvad der skal bruges hvor.

Vi har gjort tingene lidt lettere ved at nøjes med kun to dimensioner i træ. En til siderne og en til spærene. Skelettet er udelukkende bygget af 45 x 95 mm reglar - det gør det lettere på mange måder.

Start med at samle siderne og bagsiden enkeltvis og rejse dem op. De har alle samme højde og afstives med trækbånd, mens fronten, der er højere end siderne, samles oprejst.

1

Bor for i bundreglarne (A, C og E). Den nederste af reglarne i hver ramme bores for med et 12 mm bor. 4 huller i siderne og 6 i hhv. bagside og front.

2

Marker hullerne i fundamentet. Læg bundreglaren på plads, og bor igennem hullerne med en borehammer ned i fundamentet.

3

Påsæt murpap. Brug en hæftepistol til at fastgøre murpap på undersiden af bundreglaren. Pappet sikrer, at fugt ikke trænger op i bundreglarne.

Siderne rejses

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Saml siderammen. Brug vinkelbeslag, og monter de lodrette reglar (D og F) med en afstand svarende til bredden på de anvendte isoleringsmåtter.

VIGTIGT! Skruerne må ikke sidde for tæt på endetræet, så flækker det.

2

Monter trækbånd fra hjørne til hjørne. Båndet fastgøres med skruer i den ene ende og trækkes til af en hjælper, før den anden ende fæstnes.

3

Bor ud til ekspansionsboltene. Brug en borehammer og et betonbor af en god kvalitet, når du borer i betonkantstenene.

4

Sæt boltene i. Støvsug hullerne, og sæt ekspansionsboltene på plads. Når møtrikkerne senere spændes til, udvider bolten sig og sidder urokkeligt fast i fundamentet.

5

Klods siderammen op over boltene, og ret ind. Sænk så rammen ned over boltene, og spænd den fast. Skru siderne sammen i hjørnerne, efterhånden som du rejser dem.

Frontrammen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at få en vis hældning på taget er frontrammen bygget højere end sider og bagside. Hjørnesamlingerne mellem sider og front giver sig selv, idet frontrammen skrues fast til siderne.

Oven på frontrammen lægges spærene, der er skåret til på det forreste udhæng, så de ikke syner så kraftige, som de er i virkeligheden.

Her kan hældningen kun blive på 5º, men hvor forholdene tillader det, gøres fronten højere og hældningen stejlere.

1

Læg bundremmen (A) ud til fronten, og gør den fast med ekspansionsbolte som siderammerne.

VIGTIGT! Husk murpap på undersiden, så fugt ikke kan trænge op i bundremmen.

2

Rejs de lange lodrette reglar (B) indvendigt på siderammerne. Læg topreglaren (A) på, og indsæt et stykke reglar (B1) mellem toppen og yderkanten af siderammen.

Spær

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Taget skal have en vis hældning, så regnvand kan løbe af. Af hensyn til den indvendige loftshøjde i den lave ende og Bygningsreglementet, der sætter en maks. højde på 250 cm, bliver hældningen her kun på 5 grader.

2

Spæret (G) er forsynet med hak foran og bagtil, hvor det skal hvile på hhv. front- og bagramme. På de forreste 40 cm er spæret skåret ned til 5 x 5 cm, så udhænget ikke kommer til at virke klodset.

3

Spærene lægges op med 60 cm's afstand fra centrum til centrum. Til sidst fastgøres de med vinkelbeslag på begge sider. Bemærk snoren, der rettes ind efter.

4

Læg de sidste spær op, og gør dem fast. Det kan ikke ses her, men der er gjort plads i fronten til vindue og dør.

Beklædning

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den træbeklædning, der er valgt her, er ikke helt almindelig. Superwood-brædder er specialimprægneret grantræ, hvor imprægneringen er trængt helt ind i kernen under højt tryk og høj varme. Træet ser stadig ud som ubehandlet træ uden den grønne trykimprægnerings-farve. Det har vi udnyttet her, hvor fronten er behandlet med cedertræsolie, som giver træet en flot rødgylden farve.

Superwood fremstilles uden brug af tungmetaller og organiske opløsningsmidler, og det er jo et plus for miljøet.

1

Beklæd skelettet med vindpap (V). En hæftepistol er uundværlig her. Men den behøver ikke være elektrisk. Begynd nedefra, og opsæt pappet vandret med 20 cm overlæg.

2

Skru 25 mm forskallingsbrædder uden på pappet, så der bliver ventilation mellem yderbeklædning og pap. På fronten skrues afstandsbrædderne lodret på, da beklædningen her skal ligge vandret.

3

Sav sidebeklædningen skråt af i bunden, før du monterer den. Så kan vandet løbe af væggen.

4

Sæt sidebeklædningen (U) fast. Monter først et hjælpebræt i bunden, så du har noget at støtte brædderne på. Bank brædderne til med en hammer (og en mellemlægsklods), og søm/skru dem fast.

5

Fortsæt med sidebeklædningen helt ud over de frithængende afstandsbrædder (J). Du kan evt. sømme skjult, dvs. skråt ind i hjørnet mellem bræt og fer. Så dækker det næste bræt over sømningen.

Den “falske” væg

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi har skåret af spærene fortil, så de ser lettere ud, end de er. Af samme grund fører vi en falsk væg ud foran, som er halvt så tyk som den rigtige væg. På den måde får fronten et let udtryk, som bliver understreget af de to kontrastfarver.

Sidebeklædningen er ført ud til fronten på afstandsbrædderne, og på bagsiden er slået et antal brædde-stumper, før inderbeklædningen er sømmet på. Fronten er til sidst afsluttet med et 32 x 100 mm bræt.

1

Den falske sidevæg samles, så den fremad kun er 10 cm bred. Som afslutning påsættes 32 x 100 mm brædder på fronten og som sternbræt i front og sider, så de rager 5 cm op over spærene.

Taget

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Tagpappet er lagt i to lag. Det første er varmet op med en gasflamme og svejset på tagpladerne. Det specielle underpap klæber kun i striber, så der ikke opstår solbuler i sommerheden.

Næste lag pap er oplagt med selvklæbende pap, der rulles ud og sømmes i den øverste kant. Pappet klæber sammen med den næste bane, når en særlig beskyttelsesfolie fjernes. Det viste sig at være meget lettere at arbejde med end svejsepappet, så det ville vi nok vælge en anden gang.

1

Læg tagpladerne ud på spærene, og forskyd dem 10-15 cm; så bliver taget mere stabilt. Pladerne er 22 mm krydsfiner forsynet med fer og not.

2

Skru tagpladerne fast til spærene med selvundersænkende skruer, og sørg for, at de kommer så langt ned, at de ikke kan beskadige tagpappet.

3

Beklæd taget med tagpap. Her bruger vi to lag. Det første klæber kun i smalle striber, det forhindrer solbuler til sommer. Det næste lag pap er selvklæbende og klæber i en bred stribe i toppen til den efterfølgende bane.

4

Søm en aluskinne på, hvor regnen skal løbe af taget og ned i tagrenden. Husk at bruge alusøm, så du undgår tæring. Sternkanterne er afsluttet med aluminiumskapsler.

5

Skuret er klar til montering af vindue og dør. Her er isoleret med 100 mm stenuld og 5 mm krydsfiner.

6

Frontbeklædningen er den samme som på siderne, men opsat liggende for variationens skyld. Brædderne blev købt i 510 cm, så de kunne opsættes uden samlinger.

Under udhænget bag skuret er der plads til traileren og haveaffaldet.

Materialer

45 x 95 mm reglar:

 • 2 stk. top og bund i front (A) a 480 cm
 • 8 stk. lodrette i front (B) a 240 cm
 • 5 støttereglar: 2 stk. (B1) a 30 cm, 2 stk. (B2) a 30 cm over dør og vindue, 2 stk. (B3) a 90 cm over og under vindue, 1 stk. (B4), 110 cm, under vindue og 1 stk. (B5), 100 cm, over dør
 • 4 stk. top og bund i sider (C) a 300 cm
 • 10 stk. lodrette i sider (D) a 210 cm
 • 2 stk. top og bund i bag (E) a 480 cm
 • 9 stk. lodrette i bag (F) a 210 cm

50 x 150 mm spærtræ, fyr:

 • 9 stk. spær (G) a 480 cm

25 x 100 mm forskallingsbræt:

 • 8 stk. afstandsbræt i front (H) a 240 cm
 • 6 stk. afstandsbræt i side (J) a 360 cm
 • 3 stk. afstandsbræt i bag (K) a 480 cm

32 x 100 mm fyr:

 • 2 stk. frontafslutning (L) a 240 cm
 • 3 stk. sternbrædder (M), i alt 15 meter

Tag:

 • 9 stk. 22 mm tagplader (N) a 122 x 244 cm
 • 3 rl. svejseunderpap (P) a 10 m
 • 3 rl. tagpap (Q) a 10 m
 • 21 m trekantlister (R)
 • 540 cm vandnæse (S), aluminium
 • Aluminiumssøm til vandnæse
 • 3 stk. sternkapsel (T), aluminium, 15 m

21 x 119 mm Superwood profilbrædder:

 • 404 m beklædning (U)

Desuden:

 • 40 m2 vindpap (V)
 • 40 m2 isolering, 100 mm
 • 40 m2 krydsfiner, 5 mm
 • Afstandsklodser i falsk væg
 • 20 stk. eksp.bolte, 8 mm, skiver og møtrikker
 • 38 m trækbånd
 • 168 vinkelbeslag til rammer og spær
 • Skruer til vinkelbeslag
 • 21 m murpap (X), underlag ved fundament

Specialværktøj

 • Borehammer med 8 mm bor
 • Gasvarmer til tagpap

Tidsforbrug

4-5 dage for 4 personer

Pris

Cirka 25.000 kroner inklusive vindue og dør. Hertil kommer fundament og faskine.

Sværhedsgrad

Hvis du er rutineret hjemmehåndværker, er det ikke svært at bygge dette udhus. Men det er en fordel at være et par stykker om arbejdet.

Tegning

Sådan hænger huset sammen

Udhuset på ca. 16 m2 er bygget op af fire rammer, der er samlet med vinkelbeslag. Til rammerne er udelukkende anvendt reglar. Den simple konstruktion gør det let at tilpasse udhuset efter forholdene på stedet. Den forreste ramme er højere end de andre, så taget her får et fald på cirka fem grader. Jo højere frontrammen bygges, des mere fald får du på taget.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Vægge og gulve er delt op i 120 cm brede elementer, som bygges på forhånd. I dette afsnit sættes fundament med bundrem, og i de kommende numre af Gør Det Selv får huset tag, døre, beklædning osv.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Snit af gulv og fundament

Underlaget for flisegulvet og terrasserne foran og bag ved huset er ens, bortset fra niveauforskellen på 10 centimeter.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Udhæng

Foran er spærene ført 40 cm ud og skåret ned til 5 cm’s højde. På spærenden slås et sternbræt (M). Bagtil er spærene ført 140 cm ud, så der er plads til at stille kompostbeholder og trailer i tørvejr. På spær-enderne er skruet rendejernskonsoller, der holder tagrenden.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Hjørnesamling i front

Rejs de yderste lodrette reglar (B), der er højere end siderammerne (D), og gør dem fast. Læg topreglaren (A) på, og bemærk, at den rager ud til yderkant af siderammen. Understøt i enden med en støttereglar (B1).

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Princippet i den “falske” væg

Sidebeklædningen er ført ud foran husets front og brugt til en falsk væg, der kun er halvt så tyk, som udhusets egentlige vægge.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Tagbeklædning og inddækning

Sådan er tagdækningen udført. Med to lag pap og sternkapsel, der beskytter sternbrættet.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage