Saunaen er klar til indvielse. De lange bænke har plads til 8-10 personer og er derfor udstyret med ben i begge ender og på midten. Den brændefyrede saunaovn står på ildfast tegl og en internitplade.

Saunaen er klar til indvielse. De lange bænke har plads til 8-10 personer og er derfor udstyret med ben i begge ender og på midten. Den brændefyrede saunaovn står på ildfast tegl og en internitplade.

En udendørs sauna med lange bænke og plads til 8-10 personer og en brændefyrede saunaovn. Det er en byg selv-løsning, der kræver lidt plads, men har du det, kan du sagtens opfylde drømmen.

Start med en hytte til din sauna

Vi har tidligere bygget lille hytte i skoven, en såkaldt Jabohytte på 10 kvadratmeter. Den leveres som komplet byggesæt med alt, hvad du behøver for at opføre et råhus. Nu skal hytten ombygges til en sauna med omklædningsrum.

Hytten ligger langt fra offentlig vandforsyning, og der er – endnu – ingen brønd på grunden. Det er faktisk en fordel, da det gør byggeriet enklere.

Man fravælger helt enkelt at indrette bruserum i hytten og nøjes i stedet med en simpel udebruser.

Sauna fylder det meste

Da vores udendørs sauna-hytte ikke skal indeholde noget vådrum, behøver vi ikke tænke på vådrumsmembraner, rørføring eller afløb.Vi nøjes i stedet med at indrette et lille omklædningsrum i den ene ende af hytten og lader saunaen fylde resten af huset.

Vi begynder med undertaget, fortsætter med væggene og monterer til sidst indvendige fodlister, sokler og pyntelister rundt om vinduer og døre.

Undervejs er der tid til at tænke over den endelige indretning af hytten: hvor skal der hænges tunge ting op? Hvor skal der forberedes på anden vis? Skal du hænge noget fast på væggen, kan det være en fordel at bygge ekstra reglar ind i væggen bag træbeklædningen. Så er du sikker på, at dit ophæng holder.

Nemmere end det ser ud

Vær opmærksom på, at artiklen, der guider dig trin for trin igennem indretningen af din udendørs sauna, er fra 2005. Dengang måtte vi save dele til på forhånd, fordi vi ikke havde strøm på byggepladsen i skoven. I dag kan du klare det hele med akkuværktøj – også arbejdet med kap/geringssaven.

De savede brædder nummereres eller mærkes op på anden måde, og de lægges i bundter og bindes sammen. Der er sund fornuft i at bestemme i god tid, hvordan indretningen skal være.

Selve opførelsen af hytten finder du også en guide til her på sitet. Det er ikke sikkert, at du kan finde præcis det byggesæt, vi købte. Men alle regler og gode råd gælder uanset.

Husk sikkerheden i saunaen

I guiden her får du, foruden en udførlig byggevejledning, gode råd om at sætte saunaovn og skorsten op, og om de regler, der gælder. For selvom det er fascinerende og hyggeligt at fyre op i udesaunaen med brænde, kræver det omktanke og forsigtighed. Brandsikre plader er et af de elementer, du skal sørge for, inden du fyrer op og sætter dig til at svede.

Vægpanelerne er sat op, og her sætter vi støttebjælker til bænkene i hele saunaens bredde.

Vægpanelerne er sat op, og her sætter vi støttebjælker til bænkene i hele saunaens bredde.

SERIE: Byg hytte, sauna og vildmarksbad

Ved en fantastisk byggegrund ved en sø langt inden i skoven byggede vi en træhytte, som vi indrettede til sauna, samt et skønt vildmarskbad. Se alle dele af projektet her

DEL 1: Byg fundament til badetønde og hytte på naturgrund

DEL 2: Byg en hytte som samlesæt på en dag

DEL 3: Indret en hytte til sauna

DEL 4: Byg dit eget vildmarskbad

LÆS OGSÅ: Byg en flot udendørs bruser