Byggevejledning
Let
Svær

Vinduesskodder har et formål

Oprindeligt var det under sydligere himmelstrøg, at man kunne se skodder for vinduerne. Skodderne er nemlig en god måde at holde lys og varme ude af huset i løbet af dagen, så den stegende hede blev udenfor.

Hjemlige arkitekter blev inspireret af den byggestil, de kunne se i bl.a. sydeuropa, og så blev skodder en del af også den nordiske byggestil. Her fungerer de dog (fraset enkelte meget varme sommerdage) primært som dekoration.

Faste eller oplukkelige skodder

Det dekorative formål bliver særlig synligt der, hvor skodderne faktisk slet ikke kan lukkes. Vinduesskodder, der blot er sat fast på muren ved siden af vinduerne, er ikke ualmindelig på villavejene.

Men flere steder har skodder til vinduer bevaret deres oprindelige funktion. Og selvom du måske ikke har behov for at lukke varmen ude, så kan det at lukke vinduesskodderne være praktisk i andre sammenhænge.

Vinduesskodder som indbrudssikring

Hvis du har skodder, der kan lukkes for vinduerne, kan du vælge at forsyne dem med en lås, så de er med til at fungere som indbrudssikring. Det gør livet lidt mere besværligt for indbrudstyvene, selvom det naturligvis ikke er en garanti imod indbrud.

Klassiske nordiske skodder

I guiden her viser vi dig trin for trin, hvordan du kan bygge vinduesskodder i klassisk nordisk stil. Det er altså ikke de sydlandske jalousiskodder, men en model med lodrette brædder. Det skal dog ikke hindre dig i at lave en model med et andet mønster. Har du lidt erfaring med træarbejde, er det en smal sag at ændre designet, så du får præcis de skodder, du vil have.