Forkølelse

Holder du vinduer og døre lukkede hele dagen for at holde på varmen? Så skal du følge disse tips. For dit indeklima lider under manglen på frisk luft, og det giver gode betingelser for allergi og astma. Du får næppe allergi af det dårlige indeklima, men HAR du eller andre i familien allerede astma eller allergi, kan du gøre ondt værre. Og det handler ikke kun om frisk luft.

1. Luft ud

Luft ud i fem-ti minutter tre gange dagligt. Ikke med et enkelt vindue på klem, men med gennemtræk, så luften bliver skiftet ud. Og husk, at 20 minutters gennemtræk ikke er dobbelt så godt. Det køler alle overflader for meget ned og koster på varmeregningen.

2. Sørg for ventilation

Selv når vinduer og døre er lukkede, skal der kunne komme luft ind og ud af huset. I helt nye huse sker det via et ventilationssystem, men for de fleste gælder det, at der skal være en eller flere friskluftventiler, der lukker frisk luft ind, og ventilation i badeværelse og køkken (emhætte), der suger den forurenede og fugtige luft ud. Der skal også være fri luftskifte imellem husets rum, så lad indedørene stå åbne i løbet af dagen, når du ikke er hjemme.

3. Hold varmen

Hold generelt en temperatur på cirka 20 grader i hele huset, også i soveværelset. Kolde overflader skaber grobund for skimmelsvamp og husstøvmider. Foretrækker du at sove køligere, så luft ud inden sengetid og varm soveværelset op igen i løbet af dagen.

4. Drop de levende lys

Levende lys er hyggelige, men de afgiver desværre partikler, der ikke er godt for vores luftveje. Hvis standerlampen dræber den romantiske stemning, så overvej led-lys, der ligner stearinlys (nogle af dem gør det faktisk ret godt).

5. Ud med vasketøjet

Du bør ikke tørre tøj indendørs, i hvert fald ikke i de rum, du opholder dig i. Vasketøj skal tørres udendørs, i en tørretumbler eller i et decideret separat tørrerum med ventilation eller affugter.

6. Tjek brændeovnen

Hvis du vil have brændeovn, skal du være opmærksom på, at den uundgåeligt vil sprede partikler i dit hjem, som kan være generende for luftvejene. Så sørg for godt træk i skorstenen, og har du en gammel ovn, så overvej at investere i en ny, der har en mere optimal forbrænding.

7. Ud med brændet

Fugtigt brænde skal tørre udendørs. Først når det er tørt, må det komme ind i stuen.

8. Drop parfumen

Brug rengøringsmidler uden parfume. Parfumen gør ikke bedre rent, men den kan genere astmatikere og allergikere.

9.Ind med planterne

Grønne planter hjælper med til at rense luften for bl.a. formaldehyd. Eksperter anbefaler efeu, flamingoblomst og fingerfilodendron, der er allergivenlige.

10. Drop smøgerne

Selv om du ikke selv ryger, så vil rygning i sit hjem betyde, at møbler, tapet og tæpper suger skadelige stoffer til sig, der blive hængende længe. Så rygerne må udendørs, når de er smøgtrængende.