Fire helt identiske stykker træ udskåret af en enkelt 2 meter lang planke bliver til en elegant og stabil juletræsfod.

Fire helt identiske stykker træ udskåret af en enkelt 2 meter lang planke bliver til en elegant og stabil juletræsfod.

Juletræsfoden er lavet i egetræ og samlet med franske skruer i rustfrit stål. Den er skåret ud af et enkelt bræt, og selvom vi bruger eg, kan du sagtens lave en stabil og holdbar fod i andre træsorter. Jo tungere træet er, desto mere stabil bliver foden også, når der skal danses om træet.

Foden er holdt helt enkelt, så alle kan nå at lave den, inden træet skal ind til juleaften. Skær fire ens stykker træ ud efter skabelonen, følg instruktionen, og giv evt. den færdige fod en gang olie, så får du en rigtig luksusjuletræsfod, der holder i mange år.

SÅDAN LAVER DU JULETRÆSFODEN
1. Benene kortes af til ens længde. Det gør du med to snit – 60 grader i enden ned mod gulvet (A) og 30 grader ind mod træet (B). Alle fire ben er ens.
2. Hold to ben på plads, og overfør punktet, hvor de skærer hinanden. Trekanten i toppen (C) saves af, så toppen bliver vandret. Skær de to sidste ben på samme måde.
3. Fiksér benene i den rette vinkel vha. en klods og skruetvinger. Forbor, og undersænk, hvorefter du samler juletræsfoden med franske skruer.
4. Vend juletræsfoden på hovedet. Streg op vandret der, hvor benene støder sammen. Fra skæringspunktet streges benenes tykkelse op. Skil foden ad igen.
5. Brug stiksaven til at save benene ud med. Når alle fire ben er savet ud, skal de slibes, så de bliver glatte og pæne. Slut af med at give benene en passende træolie.

Sådan udnytter du et bræt

Del brættet op i fire lige store dele. Herefter kan du enten følge anvisningen trin for trin eller kopiere målene fra tegningen herunder.

Har du mere træ end et bræt på 2 meter, så kan du skalere op og lave en fod til et større juletræ med en kraftigere stamme.

I eksemplet her er der brugt egetræ, og det er et godt valg, da det dels er meget holdbart, dels rigtig flot, når træet bliver behandlet med træolie.