Video
Let
Svær

Marmor er et flot materiale. Desværre er det også let modtageligt over for skrammer, skidt og snavs – og så kan den flotte hvide struktur hurtigt ende over i en beskidt nikotingul farve med et stænk af rust eller andet snavs. Normalt ville professionelle skulle ty til vådslibning eller trykluftsværktøjer for at rengøre det. Men det er ikke alle, som lige har den slags værktøjer til rådighed. En excentersliber kan dog godt bruges “tørt” på marmorpladen, hvis de sidste finslibninger udføres med vådslibepapir og håndkraft. Se med her.

SÅDAN GØR DU:

1. Først slibes hele pladen

med en excentersliber med slibepapir korn 80 eller 100. Pa? den ma?de tager du de groveste ridser. En excentersliber er relativt hurtig pa? trods af det ha?rde materiale.

2. Kanterne slibes

nemmest med en slibeklods af gummi med “fast” slibepapir. Gummiklodsen gør det nemt at følge krumningen pa? en rund plade. Brug ogsa? slibeklodsen pa? kanterne af en firkantet plade; den er nemmere at styre.

3. Tør pladen af med en klud

og slib sa? igen – denne gang med kornstørrelse 120. Na?r pladen er slebet helt, tørres den endnu en gang af med en klud og slibes sa? til sidst med korn 240. Kanterne skal selvfølgelig have samme tur.

4. Puds pladen med va?dslibepapir

korn 400. Vask pladen med vand, tør af med en ren klud, og slib sa? med korn 600 eller 800. Hvis du vil ha’ overfladen ekstra fin, kan du afslutte med korn 1000.

5. Vask igen overfladen med rent vand

tør efter med en klud, og lad den tørre helt, inden du gi’r en afsluttende behandling med stenolie eller stenpolitur.