Sådan fjerner du rødvinspletten

Du behøver ikke at bekymre dig over den indtørrede rødvinsplet på det lyse trægulv eller træbord. Med hjælp fra lidt kemi kan den fjernes helt. Se her hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
30 minutter
Pris
50 kroner

Intro

Rødvin på det lyse trægulv eller -bord kan umiddelbart ligne den helt store katastrofe. Men fortvivl ikke; pletten kan godt fjernes, også selv om vinen er trængt ned og er tørret op i træet!

Du hælder i første omgang et tykt lag glycerin på pletten, dækker det til med en bomuldsklud og et stykke plastic, og så skal kemien arbejde i 12 timer.

Til sidst bleges pletten med en brintoverilteopløsning, som efterfølgende neutraliseres med 33 % eddikesyre. Vi renser her et fyrretræsgulv, men glycerin kan bruges til alle lysere, ubehandlede eller sæbebehandlede, massive gulve.

PROBLEM:
Rødvinsglasset har efterladt en grim plet på gulvet, som har fået lov til at tørre ind!

LØSNING:
Glycerin trækker farven ud af trægulvet, og så kan pletten bleges helt væk.

Tidsforbrug

En halv times tid. Glycerinen skal dog virke i hele 12 timer.

Pris

Cirka 50 kroner

Sværhedsgrad

Det er ganske let, hvis du har glycerin i huset og ved, hvordan du bruger det.

Vejledning

1

Tør pletten over med køkkenrulle, og hæld så et godt tykt lag glycerin på pletten, så den er fuldstændig dækket med den tyktflydende væske.

2

Læg en bomuldsklud over pletten med glycerinen, og dæk så til med et stykke plastic. Regn med, at det tager omkring 12 timer, før glycerinen har trukket det meste af farven op i kluden.

3

Når du igen fjerner plast og klud, kan du se, at glycerinen har trukket det meste af farven op i kluden.

4

Når området igen er tørt, kan du blege de sidste rester af pletten ved at smøre en 3 % brintoverilteopløsning på. Lad brintoverilten virke et par minutter, og neutraliser herefter med 33 % eddikesyre, inden du vasker efter med rent vand.

5

Når pletten til sidst er helt væk, er træets overflade meget sart og “åben”. Det er derfor en god idé at behandle med olie eller sæbe - alt efter hvordan resten af gulvet er behandlet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...