Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg luksusgulv helt fra bunden

Print Gem artikel

Vi skal have nyt gulv, men det gamle er ikke isoleret, og det ligger skævt. Så nu bygger vi nyt undergulv, isolering og et lækkert, lyst plankegulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
550 kr./m2

Intro

Vi skal have nyt gulv, men det gamle er ikke isoleret, og det ligger skævt. Så nu bygger vi nyt undergulv, isolering og et lækkert, lyst plankegulv.

Når først det gamle gulv er væk, og betongulvet nedenunder er tætnet, er det relativt simpelt at bygge det hele op på ny. Og ud over udseendet betyder det nye gulv, at kulden bliver ude, så vi sparer kroner på varmeregningerne fremover.

Det gamle gulv fjernes

Det gamle gulv skal væk, inden vi kan lægge nyt. Med en dyksav og en stiksav kan det hele skæres op og fjernes.

Vejledning

Byg undergulvet op af lister og bjælker

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Hvis der er revner eller huller i betonlaget, skal de ordnes, inden du lægger gulvet. Sprækker og revner skal spartles. Løse mursten mures fast.

Vi laver her et skelet af lister og bjælker. Listerne skal skabe en smule luft under isoleringen, og så skal bjælkerne skrues fast til dem.

En tommelfingerregel siger, at gulvbrædder altid skal ligge i samme retning som huset. Altså skal bjælkerne ligge på tværs af huset.

1

Læg bærelister på gulvet. De skal bære isoleringen, og strøerne skal skrues fast til dem. Læg listerne med 30 cm mellemrum.

2

Pak eventuelle rør ind. Varmerørene i gulvet her var uisolerede. De skal pakkes ind i isolerende rørskåle. Både varme og kolde rør skal isoleres for at undgå henholdsvis varmetab og kondens.

3

Spænd de første bjælker fast på listerne. En i hver ende af rummet og to på midten. Listerne ligger på gulvet. Vi fjerner listerne under rørene og sænker rørene, så vi ikke skal skære for meget ind i bjælkerne.

4

Skru strø og lister sammen med 4 x 60 mm skruer. Skru ind i siden af bjælken i en vinkel på 45 grader.

5

Læg de øvrige strøer op. En snor i niveau med oversiden af de første bjælker sikrer, at de mellemliggende syv bjælker bliver placeret rigtigt. Snoren skal placeres 4-5 mm over strøen, så den ikke hviler på bjælken.

6

Læg plastkiler under bærelisterne. Plastkilerne retter gulvet op, så det bliver vandret, og forhindrer, at evt. fugt siver op i træet. Når bjælkerne er 145 mm brede, er det kun nødvendigt med kiler pr. 120 cm.

7

Få styr på gulvets højde. Gulvet skal være i samme niveau som i de tilstødende rum. Med to lige tykke træklodser kan vaterpasset her hjælpe til med en endelig placering af den første bjælke.

8

Så er hele gulvet på plads. Pas på! Du må ikke træde på listerne, kun på bjælkerne.

Isolering og dampspærre

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gulvet bliver isoleret med 145 mm mineraluld. Fra betongulvet op til det endelige gulvniveau er der ca. 22 cm, så der er ikke plads til mere. Vi lægger ét lag 50 mm batts nederst. De resterende er 95 mm batts. De to lag isolering lægges i forbandt, altså med overlap imellem samlingerne, så kulden ikke kan trænge op.

1

Dampspærren lægges på. Det er lettest at være to mand om det. Dampspærren er to meter bred, og der skal altså to længder til at dække hele rummet på 18 kvadratmeter. Samlingen mellem de to baner tætnes med dampspærretape, og det skal ske på et fast underlag, altså oven på bjælken.

2

Dampspærren skydes fast med hæfteklammer, der efterfølgende dækkes af et stykke dampspærretape.

Læg gulvbrædderne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er højdepunktet, når det endelige gulv bliver lagt. Det bliver i virkeligheden det eneste synlige resultat af alt det hårde arbejde.

Gulve kan bestilles i faste længder, så hele gulvet kan blive uden samlinger. Her har vi dog valgt den billigere løsning med kortere gulvbrædder, der skal ligge i forlængelse af hinanden.

Første og sidste bræt skrues med synlige skruehuller, der lukkes med propper. De øvrige brædder skrues med skjulte skruer på skrå.

1

Det første bræt skal skæres til. Hvis vi starter med et smalt bræt, passer det nemlig med, at radiatorens rør havner midt imellem to brædder, og så er det lettere at lave huller til.

2

Bor hul til rørene. Ved at bore midt i den streg, vi skal save første bræt til efter, får vi plads til radiatorrøret.

3

Sav brættet til. Det er lettest at save brættet til med en stiksav. Det skal lægges med én cm afstand til væggen, så en smule skævhed er ikke afgørende.

4

Læg brædder ud til at gå på, så du ikke ødelægger dampspærren, når du lægger de første gulvbrædder.

5

Læg de to første brædder på. Nu kan der være behov for en justering af hullerne til varmerørene. En snor, der har den rette afstand til væggen, sikrer, at brædderne ligger lige hele vejen.

6

Skru det første hele bræt fast. Først borer du med et propbor til 10-12 mm dybde og derefter med et 4 mm bor gennem gulvbrættet. Brættet skrues fast til strøerne med 4,5 x 60 mm skruer.

7

Nu kan det smalle bræt skubbes på plads. Det var det, vi savede til i bredden. Det samles med første bræt ved at skubbe det sammen med det hele bræt med et koben.

8

Næste bræt kan lægges på plads. Med en mukkert bankes det på plads. Brættet her er 478 cm langt, hele rummets længde, så der er ingen endesamlinger her.

9

Skru brættet fast med 4,2 x 55 mm skruer. Vi skruer “fordækt”, altså skjult, ved at skrue ned i feren, så næste bræt skjuler skruen.

10

Lim brædderne sammen der, hvor de ikke er lange nok til at nå fra væg til væg. Læg et limspor af PVA-lim, og læg brættet på plads.

Forhindringer

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du lægger gulv, vil du støde på forhindringer. Dørind fatninger og rør er to typiske benspænd.

1

Bor hul til røret. Forinden har du målt afstanden til nærmeste væg og regnet ud, hvor i brættet røret skal føres igennem. Herefter saver du en trekant ud som vist. Trekanten skal være bag røret, altså ind imod væggen.

2

Læg brættet på og herefter trekanten. Giv den lim på siderne, og læg afstandsbrikker imellem den og væggen, så den bliver presset fast, mens limen tørrer.

Læg det sidste bræt på plads

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det sidste bræt skal altid skæres til i bredden. Og det skal næsten altid skæres med en stiksav, fordi afstanden til væggen ikke er den samme på hele længden.

Læg brættet op i nærheden af væggen, så du nemt kan overføre målene fra væggen til andet gulvbræt.

Når sidste bræt er passet til, lirker du det ned, præcis som du gjorde med første bræt på den modstående væg.

1

Mål op til det næstsidste bræt. Målene mellem væg og næstsidste bræt afsættes på brættet. Mål flere steder, for væggene er sjældent helt lige.

2

Mærk op på sidste bræt. Målet skal være afstanden til væggen minus bredden på brættet minus en cm.

3

Skær brættet til med en stiksav. Den er perfekt til at følge stregen, der ikke er lige. Sav langs yderkanten af stregen.

4

Sidste bræt er på plads, og der kan skrues. Brug samme metode som ved de første brædder. Nu kan der sættes propper i alle skruehullerne, og gulvet kan få lak eller olie, alt efter gulvtype og ønsker.

Propper

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Skjuler du skruerne med propper, får du det flotteste gulv.

1

Du skal bruge to bor, der sælges som et sæt. Det lille laver hullet (hvorigennem du borer et mindre hul og sætter skruen i). Det andet bruges til at udbore propper af et ekstra gulvbræt.

2

Lim proppen i hullet. Vend den, så åretegningerne følger dem i det øvrige gulv.

3

Skær proppen til med et skarpt stemmejern, og slib så gulvet.

Materialer

Undergulv:

 • 22 x 45 mm trykimp.
 • lister 45 x 145 mm spærtræ
 • 4,5 x 60 mm
 • 4,2 x 55 mm montageskruer Plastkiler

Isolering:

 • Isoleringsbatts
 • Dampspærrefolie
 • Rørskåle

Gulv:

 • 24 x 145 mm Dinesen Douglas-gulv
 • Trælim
 • Afstandsbrikker

Specialværktøj

Propbor.

Tidsforbrug

Det tager en uges tid for to mand at lægge et gulv som dette på 18 kvadratmeter.

Pris

Ca. 550 kr. pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Det er en fordel, hvis du har bygget før og har en fornemmelse af arbejdet med træ og præcision.

Tegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg luksusgulv helt fra bunden
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage