Sådan: Fiks skaderne i gulvet

Har du fjernet et gammelt vandrør og fået et grimt hul i gulvet? Eller har du fået en skade midt på parketgulvet, der er for dyb til at slibe bort? Så se med her. Kan du leve med bittesmå spor efter reparationen, kan skaderne sagtens repareres.

Gulv: Fiks skaderne i gulvet

GENVEJ: Det er et stort arbejde at skifte et helt gulv. Så er der kun tale om mindre skader og huller, kan det bedre betale sig at reparere.

DYB SKADE I PARKETGULV

1. En stav skæres til i længde og bredde. Mest usynligt bliver det, hvis man kan finde et gulvbræt, der ligner det skadede gulv, og hvis man skærer en stav til i samme bredde som stavene i gulvet.

2. Lav en skabelon af en pladestump, og sav hul i stavens størrelse, plus nødvendig afstand til overfræserens kopiring. Placer skabelonen over skaden, og kil den fast med lægter mod loftet.

3. I gulvet fræses ud med en overfræser med kopiring. Indstil dybdestoppet til 5 mm, og fræs roligt over arealet med halvdelen af fræsedybden og derpå med fuld fræsedybde, indtil bunden er plan.

4. Fræseren efterlader runde hjørner, som skal rettes forsigtigt til med et stemmejern. Også de langsgående kanter skal stemmes præcist af, så de flugter med stavenes samlinger i gulvet.

5. Sav erstatningsstaven ned til 6 mm tykkelse. Det gøres lettest på en bordrundsav, men en kapsav kan også bruges. Tilpas så stavens længde præcist med et forsigtigt snit med kapsaven.

6. Staven limes fast, når den passer præcist i hullet. Læg en klods mellem stav og hammer, og slå staven forsigtigt ned over hele fladen, inden staven sættes under pres, mens limen tørrer.

HUL EFTER RØR

1. Hullet i gulvet bores ud med et hulbor. Det skal have noget at styre efter, så brug en plade, hvor der saves et hul lidt større end det i gulvet. Der bores kun 2/3 ned, så der bliver en lille kant i bunden.

2. Pladen bruges nu til at tegne den prop, der skal lukke hullet, op på et stykke træ. Proppen saves ud med en smal klinge i stiksaven. Sav på ydersiden af stregen, så proppen ikke bliver for lille.

3. Proppen slibes, så den passer i hullet. Nogle træsorter er nemmere at slibe end andre. Her er proppen af fyrretræ, der er nemt at arbejde med. Slib lidt ad gangen, og prøv om proppen passer.

4. Proppen smøres med rigelig lim og placeres i hullet, hvorpå den bankes forsigtigt på plads med en hammer. Husk at vende proppen, så årerne peger samme vej som i gulvbrættet.

5. Det overskydende træ fjernes med et stemmejern, når limen er tør. Stem med årerne – ikke på tværs – og tag kun små bidder ad gangen, indtil proppen er næsten i niveau med gulvet.

6. Proppen slibes helt plan med gulvet. Hvis der skulle være en lille revne, kan man komme lidt lim i og derefter slibe lidt træstøv i.

ALTERNATIV: SKIFT PROPPEN UD MED EN KLODS

Ved en større renoveringsopgave, hvor alle fodpaneler alligevel er pillet af, er det oplagt at lukke et hul i et massivt trægulv med en klods. Kan man finde et høvlet bræt i samme træsort som gulvet, bliver reparationen mindre synlig end med en prop.

“Streg” op på gulvet med en hobbykniv, og stem nøjagtigt ud til klodsen. Start 3-4 mm fra stregerne, og skær til sidst rent ud mod stregerne.

Kom rigeligt med lim på klodsens sider, slå den forsigtigt på plads, og slib til sidst.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulv