Sådan lægger du vinyl som klikgulv

Et gulv af vinyl er superpraktisk. Det er slidstærkt, vandafvisende, vedligeholdelsesfrit, let at rengøre, og så kan det kombineres med gulvvarme. Desuden er det nemt at lægge, hvis du vælger det som klikgulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
200 kroner

Intro

Vinylgulve har mange åbenlyse fordele, og der findes efterhånden rigtig mange forskellige varianter, så det er nemt at finde et look, der passer til dit hus.

Tidligere var det bedst at overlade et vinylgulv til professionelle, fordi vinylen var i metermål på store ruller. Men med en klikgulvsudgave er det nu lige så nemt at lægge et vinylgulv som et gulv i et hvilket som helst andet materiale.

Vinyl-“brædder” fås fx med look som træ, beton og helt enkle ensfarvede, hvis det er det, du har lyst til. Nogle skal blot klikkes sammen, mens andre også skal limes. Gulvet, vi lægger her, skal blot klikkes sammen.

Vejledning

01
Forberedelse 2 Trin

1

Underlaget jævnes ud, så det bliver plant. Jo tyndere og mere fleksibelt det endelige gulv er, jo vigtigere er det. Huller spartles over og slibes, og til sidst støvsuges.

2

Rul lyddæmpningsmåtter ud, inden du lægger gulvet. Så får du en bedre lydisolering i rummet, og du slipper for, at gulvet klaprer, når du går på det.

02
Den første række 3 Trin

1

Start i det ene hjørne, når du skal lægge den første række. Notsiden på gulvet skal vende UD mod rummet.

2

Sæt afstandsklodser fast mellem gulv og væg, så du får den samme afstand hele vejen hen langs den første række. Afstanden skal være mindst 5 mm.

3

Klik det næste stykke klikgulv fast i den ene ende, så den første række bliver fuldendt. Husk at sætte afstandsklodser fast langs væggen.

03
Tilpasning ved dør 3 Trin

1

Tjek, om der er plads til gulvet ved døren. Her er vi heldige, at der er plads nok til, at gulvet kan gå ind under gerigterne. Hvis gerigterne skal tilpasses, gøres det nemt med en multicutter.

2

Mål op til gulvet i dørhullet, så du kan skære det til - både på længden og i bredden. Der skal være afstand til fliserne i det tilstødende rum, ligesom der skulle være til væggen.

3

Sæt det tilskårne stykke fast på rækken foran dørhullet, og pres det på plads i dørhullet - ind under indfatningerne. Overgangen mellem vinylgulv og fliser bliver senere dækket med en aluliste.

04
Tilskæring af plader 5 Trin

De formstøbte vinylplader skal skæres til, så endestykkerne passer på længden. Der kan også blive brug for at skære, hvis gulvet skal ledes uden om vandrør m.m.

Vinylen kan skæres til med en skarp hobbykniv. På langsiderne, hvor den ekstra hårde not er, er det lettere at skære til, hvis stykket stilles på højkant.

Det er vigtigt, at du har et langt, lige redskab, som du kan skære efter, så snittet bliver helt lige. Her bruger vi en alulineal med et greb, så den er nem at holde på plads.

1

Den sidste plade i en række skal skæres til. Mål op, hvor lang den skal være inkl. afstanden på 5 mm til væggen.

2

Skær til med en skarp hobbykniv. Vi trækker kniven langs en alulineal og skærer kun i overfladen i første omgang.

3

Stil så pladen på højkant, og skær noten over, så du bagefter kan brække stykkerne fra hinanden.

4

De to stykker brækkes fra hinanden over en skarp kant. Her er det kanten på en kasse i hård plast.

5

Læg det sidste stykke på plads i den første række. Tjek, at afstanden til væggen er korrekt, og at alle gulvstykkerne flugter hele vejen hen.

05
De skrå snit 3 Trin

Hvis der er forhindringer som i gulvet her, kan det blive nødvendigt at skulle lave et skråt snit i vinylen.

1

Mål op til det skrå snit, og tegn det op efter aluskinnen. Skær det derefter til med hobbykniven.

2

Mindre stykker limes fast, så du er sikker på, at de bliver på deres plads. Men de skal selvfølgelig også stadig klikkes fast i noten.

3

Husk afstanden på 5 mm til forhindringen, især hvis det er træ, der både kan udvide sig og trække sig sammen.

06
De næste rækker 4 Trin

Når du lægger gulvet, er det smart kun at rulle en bane lyddæmpning på ad gangen. Ellers risikerer du nemt at rykke en smule på måtterne, så underlaget ikke er helt plant.

Gulvets samlinger skal være helt tætte. Det er ikke nok, at de klikkes sammen - de skal også have et slag med en klods og en gummihammer, så de er 100 pct. tætte. Ved endevæggen, hvor du ikke kan komme til at slå med en klods, må du bruge en trækstang.

Til sidst skal der laves en pæn afslutning rundt langs kanten og ved døren.

1

Læg det første stykke i den næste række. Her er det det overskydende stykke fra første række. Bruger du dette, får gulvet helt automatisk et naturligt forbandt. Men stykket skal være mindst 30 cm langt.

2

Bank stykkerne på plads med en klods og en gummihammer, når du har sat alle stykker fast i den anden række. Det sikrer, at samlingerne bliver helt tætte.

3

Lyddæmpningsmåtterne rulles ud undervejs, som du får arbejdet dig frem på gulvet. Hvis du dækker hele gulvet med lyddæmpningsmåtterne, inden gulvet lægges, risikerer du, at måtterne forrykkes og ligger upræcist.

4

Den sidste række sættes på plads ved endevæggen. Her kan du ikke banke på en klods, men må trække stykkerne sammen ved at slå på en trækstang med en gummihammer.

07
Pæne afslutninger 3 Trin

Der skal laves pæne afslutninger rundt langs kanten af gulvet, og hvis der er overgange til en anden type gulv.

1

En aluskinne sættes fast i overgangen til gulvet, der støder op til, her af fliser. Skinnen saves til på længden og klæbes fast.

2

Tjek, at døren åbner og lukker, som den skal. Den flade aluskinne er et valg, der typisk ikke volder problemer.

3

Sæt paneler op langs væggen. De saves til med skrå snit i enderne, så du får flotte smigsamlinger i hjørnerne.

Materialer

  • Lyddæmpningsmåtte
  • Vinylklikgulv
  • Afstandsklodser
  • Aluskinne (ved overgang til fliser)
  • Dørpaneler + stifter

Specialværktøj

  • Alulineal
  • Slagklods + gummihammer
  • Trækstang

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 200 kr. pr. kvm.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at lægge et vinylgulv. Men vær omhyggelig med at starte på et plant underlag.

Video

TEKNIK: Klikgulv - første række

Kom godt fra start - med grundig opmåling

Video

TEKNIK: Klikgulv - lægning i forbandt

Med forskudte rækker bliver gulvet stærkt og stabilt

Video

TEKNIK: Gulvbræt under gerigter

Med en multicutter klares tilskæringen nemt

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Gulv