Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 måder at redde træet på

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Slagmærker, sprækker og løse knaster kan hurtigt få træet til at se ringere ud, end det er. Heldigvis kan de kosmetiske fejl ofte klares med enkle midler.

Intro

Der er ingen grund til at fortvivle, hvis du laver en ridse i det nye trægulv, eller hvis hammeren rammer lidt ved siden af og slår et mærke i hyldens overflade.

Træet er et levende materiale, og den naturlige variation i udseendet og træets naturlige evne til at klare livets små stød gør det heldigvis ofte ret enkelt at rette op på overfladiske skader.

Her er fire af de teknikker, som din snedker og tømrer jævnligt benytter for at rette op på det skadede træ.

Vejledning

Savsmuld og lim - bedst til revner og sprækker

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den klassiske metode med at blande sav-eller slibesmuld og lim er særlig god til forholdsvis smalle revner, og den er især velegnet på steder, hvor træets overflade skal stå synligt.

Savsmuldet saves helst af et stykke tilsvarende træ med en meget fintandet sav, så blandingen får samme farve som træet.

Meget smalle sprækker kan du klare alene med slibestøv fra den pågældende flade. Og skal træet olieres, kan revnerne ofte fyldes ved helt enkelt at slibe i den våde olie, så lukker olien og slibestøvet selv sprækken.

1

Savsmuld og lim blandes, så konsistensen bliver som grød. En passende fugepind kan laves af et stykke flækket træ. Limen er den almindelige snedkerlim, PVAc-lim.

2

Blandingen af fint savsmuld og lim trykkes godt ned i revnen. Lad limen tørre i et døgns tid, før du sliber med slibepapir - først groft og så fint.

Vand og varme - retter op på slagmærker og buler

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

At glatte træets over-flade med et strygejern lyder som en vittighed, men det er en god teknik, når træets årer er blevet mast sammen ved slag eller tryk.

Har bordet fået et slag, eller er gulvet mærket af stilethælenes ubarmhjertige tryk, kan lidt vand i løbet af nogle timer ofte få træet til at rejse sig igen. Effekten bliver langt stærkere med varm damp, og her er strygejernet med et fugtigt klæde som mellemstykke rigtig godt. Virker det ikke første gang, så prøv igen. Er træfibrene ødelagt, kan træet rettes delvist op, men skaden kan stadig ses.

1

Lidt vand dryppes på to slagmærker fra hammeren. Lad det stå nogle minutter, ofte vil træet begynde at rejse sig alene ved vandets magt.

2

Et vådt viskestykke lægges over trykmærkerne, og så stryger du hen over området med jernet stillet til en god høj temperatur. Gentag om nødvendigt.

Varm lim fra pistol- sætter knaster tilbage på plads

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Falder knaster ud af træet, kan det godt betale sig at lime dem fast igen, hvis du finder dem.

Limpistolen er rigtig god til den opgave, fordi limen fylder godt ud og giver en tilpas klar overflade, når den er blevet hård og kan rettes til.

I de almindelige limpistoler bruger man højtemperaturlim, og her kan du normalt kun vælge mellem en klar og en gullig udgave. I industrien bruger man limstænger, der smelter ved lave tempe raturer, og blandt den type lime er der et langt større udvalg af kulører.

1

Den løse knast skal først have et par dråber lim, inden den presses fast i den rette dybde. Det er lettest, hvis der er en bund at lime knasten ind mod.

2

Åbningerne fyldes med den varme lim, som presses godt ned omkring knasten. Der må godt være rigeligt; overskydende lim fjernes, når det er kølet af.

Overskydende lim fjernes med en hobbykniv eller et stemmejern, når det er kølet af. Stedet kan slibes.

Varm voks i træfarve - til de helt fine reparationer

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Små skader i overflader på fine møbler repareres bedst med varm voks. Den afkølede voks kan efterbehandles som andet træ.

Den hårde voks til formålet fås i mange farver, og der findes et lille sæt at begynde med, hvor du finder en speciel smeltekolbe og små vokspakker til lyst træ. Sættet rummer mat voks i tre farver samt en klar voks, som især er velegnet, når du vil reparere træ med trykmærker.

Til lakerede overflader findes også en lak-pensel til præcis påføring af lak. Voks og lak kan du læse om på www.heinrich-koenig.de.

1

I egetræsbordet er en stribe blødt træ smuldret væk. Først fjernes løst træ og snavs, så fyldes revnen med små bidder af voksstykket med det varme værktøj.

2

Overskydende voks fjernes med rillerne på siden af smelteværktøjet og et ekstra værktøj i sættet. Til sidst pudses efter med den medfølgende klud.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: 4 måder at redde træet på
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage