Intro
Vejledning
01
Savsmuld og lim - bedst til revner og sprækker
2
Trin
Den klassiske metode med at blande sav-eller slibesmuld og lim er særlig god til forholdsvis smalle revner, og den er især velegnet på steder, hvor træets overflade skal stå synligt.
Savsmuldet saves helst af et stykke tilsvarende træ med en meget fintandet sav, så blandingen får samme farve som træet.
Meget smalle sprækker kan du klare alene med slibestøv fra den pågældende flade. Og skal træet olieres, kan revnerne ofte fyldes ved helt enkelt at slibe i den våde olie, så lukker olien og slibestøvet selv sprækken.
Savsmuld og lim blandes, så konsistensen bliver som grød. En passende fugepind kan laves af et stykke flækket træ. Limen er den almindelige snedkerlim, PVAc-lim.
02
Vand og varme - retter op på slagmærker og buler
2
Trin
At glatte træets over-flade med et strygejern lyder som en vittighed, men det er en god teknik, når træets årer er blevet mast sammen ved slag eller tryk.
Har bordet fået et slag, eller er gulvet mærket af stilethælenes ubarmhjertige tryk, kan lidt vand i løbet af nogle timer ofte få træet til at rejse sig igen. Effekten bliver langt stærkere med varm damp, og her er strygejernet med et fugtigt klæde som mellemstykke rigtig godt. Virker det ikke første gang, så prøv igen. Er træfibrene ødelagt, kan træet rettes delvist op, men skaden kan stadig ses.
Lidt vand dryppes på to slagmærker fra hammeren. Lad det stå nogle minutter, ofte vil træet begynde at rejse sig alene ved vandets magt.
03
Varm lim fra pistol- sætter knaster tilbage på plads
2
Trin
Falder knaster ud af træet, kan det godt betale sig at lime dem fast igen, hvis du finder dem.
Limpistolen er rigtig god til den opgave, fordi limen fylder godt ud og giver en tilpas klar overflade, når den er blevet hård og kan rettes til.
I de almindelige limpistoler bruger man højtemperaturlim, og her kan du normalt kun vælge mellem en klar og en gullig udgave. I industrien bruger man limstænger, der smelter ved lave tempe raturer, og blandt den type lime er der et langt større udvalg af kulører.
Den løse knast skal først have et par dråber lim, inden den presses fast i den rette dybde. Det er lettest, hvis der er en bund at lime knasten ind mod.
04
Varm voks i træfarve - til de helt fine reparationer
2
Trin
Små skader i overflader på fine møbler repareres bedst med varm voks. Den afkølede voks kan efterbehandles som andet træ.
Den hårde voks til formålet fås i mange farver, og der findes et lille sæt at begynde med, hvor du finder en speciel smeltekolbe og små vokspakker til lyst træ. Sættet rummer mat voks i tre farver samt en klar voks, som især er velegnet, når du vil reparere træ med trykmærker.
Til lakerede overflader findes også en lak-pensel til præcis påføring af lak. Voks og lak kan du læse om på www.heinrich-koenig.de.
I egetræsbordet er en stribe blødt træ smuldret væk. Først fjernes løst træ og snavs, så fyldes revnen med små bidder af voksstykket med det varme værktøj.