Fiks det i en fart! Trægulvet er hullet

Det irriterende hul i det malede trægulv kan du hurtigt og nemt reparere selv, og kemisk træ er her en oplagt løsning. Det har den fordel, at det ikke krymper, og så hærder det lynhurtigt – så du straks kan komme videre.

Lap hullet med kemisk træ

Der er en grim fordybning i trægulvet, hvor skidtet samler sig. Det klares nemt med kemisk træ.

Er det gamle trægulv blevet malet over, uden at huller og revner er blevet spartlet ud først, vil der ofte være små fordybninger forskellige steder.

Det giver selvfølgelig et rustikt look, men i længden er det også ret irriterende, fordi fordybningerne samler støv, skidt og vand.

Heldigvis kan den slags huller og revner let repareres, og står du alligevel over for at skulle friske gulvet op med ny maling, er det oplagt at få hullerne fyldt ud, så det kommer op i niveau.

Det gøres lettest og hurtigst med kemisk træ (også kaldet træfylder), og det er genialt til formålet, fordi du kan fylde hele hullet op på én gang, da det ikke krymper. Allerede efter ca. 20 minutter er reparationen gennemhærdet, og du kan derfor hurtigt gå videre til slibningen.

Hårdheden af kemisk træ svarer til fyrretræ, så det er tilmed nemt at slibe reparationen i niveau med gulvet.

Derfor er det gået galt

Huller i malede trægulve kan opstå på flere måder. I det her tilfælde er der nok bare tale om, at man har malet oven på en lille rådskade uden at spartle ud og reparere først. Men det sker også, at en knast går løs og falder ud, eller at et gulvbræt får et voldsomt hak fra en stor, tung genstand.

Uanset hvordan skaden opstår, er det grimt at se på – og ikke mindst upraktisk, fordi der hurtigt samler sig snavs i hullet. Derudover samler der sig typisk også vand i hullet, når gulvet vaskes.

SÅDAN GØR DU

1.
Streg op med en blyant dér, hvor træet er blødt omkring hullet. Du kan finde det bløde træ med en skruetrækker. Den går let ned i det ødelagte træ, men er samtidig ikke spids nok til at gå ned i hårdt og sundt træ.

2.
Med et stemmejern kan du nu skrælle det bløde træ af – bid for bid. Fortsæt, til hele kanten rundt om hullet består af fast træ. Rens også op i bunden af hullet om nødvendigt.

3.
Nu skal hullet renses for spåner og støv. En børste er ikke tilstrækkelig; du skal have fat i støvsugeren. Bunden var her så fast, at vi ikke behøvede at gå særlig langt ned.

4.
Kemisk træ leveres i to tuber, hvor den store er selve spartelmassen, og den lille tube er en supereffektiv hærder. Brug en glat og ikkesugende plade til at blande på.

5.
Når de to komponenter er blandet, har du kun et par minutter, til det begynder at hærde. Med en spartel trykkes massen ned i hullet, så den rager lidt op.

6.
Efter 20 minutter kan du slibe. Slibepapir med korn 80 er ideelt til at slibe massen jævn med det omgivende gulv med. Bevæg maskinen frem og tilbage, så malingen ikke brænder fast på slibepapiret.

    Andre læser lige nu ...