Fiks det ødelagte gulvbræt

Dybe pletter og store hakker kan ødelægge ethvert flot gulv. Men du behøver ikke at gå og ærgre dig over de grimme pletter, for med de rette værktøjer og denne vejledning i hånden kan du med kirurgisk præcision udskifte det ødelagte gulvbræt, helt uden at det kan ses.

Intro

Der kan være mange og gode grunde til at ville udskifte et gulvbræt. En grim skjold efter den gamle potteplante, en dyb ridse, fra da junior gik på stylter inde i spisestuen, eller den klassiske utætte radiatorventil, som har efterladt sig et eller flere gennemblødte gulvbrædder, der nu er grimme og misfarvede.

LÆS OGSÅ: Lav den perfekte reparation af trægulvet

Løsningen er ligetil

Men løsningen er ligetil. Du skal blot bruge en multicutter til at skære det dårlige stykke af gulvet og erstatte det med noget nyt og friskt. Dette kræver i sagens natur, at du enten har en stump gulv liggende eller kan købe det i byggemarkedet.

TIP: Er gulvet udgået?

Er gulvet udgået, er et godt tip at prøve at kigge under et skab. Det kan være, at du til formålet kan skære et lille stykke af dér.

Her viser vi, hvordan du skifter et ødelagt gulvbræt omkring en radiatorventil. Det er lidt sværere end at udskifte et helt lige bræt, men principperne er de samme.

DET SKAL DU BRUGE

Til udskiftning af et gulvbræt får du brug for forskellige værktøjer og en smule lim.

  • KOBEN
  • SAV
  • STEMMEJERN
  • LIM
  • KOPBOR
  • HAMMER
  • MULTICUTTER

Vejledning

1

Start med at tegne en streg på det ødelagte gulvbræt 5 mm fra samlingen, hvor det støder op til det næste bræt. Brug nu multicutteren til at save lige oven i stregen.

2

Flæk de sidste 5 mm af, så brættet bagved kan bruges som guide for det nye. Sav nu et nyt gulvbræt ud i den længde, der passer hele vejen ind til væggen.

3

Mål afstanden inde fra væggen og ud til centrum af røret, og slå en vinkelstreg på brættet i denne afstand - det er denne streg, du på næste trin skal save efter. Mål nu ud, hvor på stregen røret skal gå igennem, og bor et hul i en størrelse, som giver 8-10 mm luft omkring røret.

4

Sav igennem hullet (efter stregen). Du har nu to stykker gulv, et kort og et langt, som sammen passer perfekt omkring radiatorrøret.

5

Sav den nederste del af noten af. På den måde vil dine to nye stykker gulv glide pænt på plads uden at støde sammen med det gamle gulvs noter.

6

Lim de to stykker gulv på plads rundt omkring røret. Tør overskydende lim af med en våd klud, og stil noget tungt ovenpå, som holder på brædderne, mens de tørrer.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...