Fyld hullerne – og få et flot gulv igen

Et malet gulv “sladrer” – hvis der er huller eller hak, bliver de ekstra tydelige. Her er det ormehuller, der skæmmer gulvet. Men hullerne kan nemt gøres usynlige med spartelmasse og maling. Det er bare om at få det gjort.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
150 kroner

Intro

At male gulvet kan være en god måde at redde et slidt gulv på, så det ser nyt og pænt ud. Det har dog den ulempe, at ormehuller og hak bliver mere synlige. Til gengæld er det nemt at gøre noget ved, for det kan nemt reddes med et overkommeligt spartelarbejde, hvor hullerne fyldes op med spartelmasse, så de ikke længere kan ses.

Her spartler vi med Filler Ekstra fra Dana, færdigblandet på tube, så det er meget nemt at arbejde med. Det fyldes i hullerne med en 5-6 cm bred spartel.

Det er en god idé at bruge knæpuder, da det kan være hårdt for knæene at ligge og arbejde på gulvet.

Problem

Ormehullerne er meget tydelige i det hvidmalede gulv, så dem skal der gøres noget ved.

Løsning

Hullerne spartles med hvid spartelmasse. Bagefter slibes og males området, så gulvet ser nyt og flot ud.

Tidsforbrug

1-2 timer (ekskl. tørretid)

Pris

Cirka 150 kroner, men det afhænger af omfanget.

Sværhedsgrad

En let og overskuelig opgave, hvor alle kan være med.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

1

Området med ormehuller renses for løs maling med en stiv børste for at sikre en god bund at spartle på. Husk at støvsuge, inden du spartler.

2

Fyld hullerne med spartelmasse. Den trykkes ud i små portioner og spartles på langs ad brædderne. Træk så meget som muligt af, så du begrænser slibearbejdet. Lad nu spartelmassen tørre et døgns tid.

3

Slib gulvet, hvor du har spartlet. Du skal vente med at slibe, til spartelmassen er helt tør. Slib først med korn 60-80 og derefter med korn 120-150. Så får du en helt glat overflade.

4

Nu skal gulvet gøres grundigt rent. Først med støvsuger, bagefter skal det vaskes med en hårdt opvredet klud, så du sikrer dig, at alt støv er væk, og du har en ren bund at male på.

5

Til sidst males gulvet. Brug den samme maling, som der tidligere er brugt på gulvet, så du er sikker på, at malingen kommer til at hæfte ordentligt. Er det store flader, bør du rulle malingen på.

Video

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...