Sådan fjerner du hullerne i trægulvet

Vi har fjernet en gammel radiator, og nu står vi med et velkendt problem: to runde huller i gulvet, hvor radiatorrørene før gik. Gulvet skal lappes, og det er heldigvis både nemt og hurtigt, når du har det rette værktøj.

Huller i trægulvet

Vi har fjernet en radiator, og nu skiller hullerne efter varmerørene sig virkelig ud.

Intro

Det efterlader et par temmelig grimme og iøjnefaldende huller i gulvet, når du fjerner de gamle radiatorer. De huller skal dækkes hurtigst muligt, og her skal du lave det, snedkeren kalder en “lus”.

En lus er et stykke træ, der fungerer som en lap, og når du er grundig med at måle op og skære til, bliver lusen en helt integreret del af gulvet. Det er selvfølgelig nemmere at opnå ensartethed i gulvet, hvis lusen skæres af træ i samme nuance som gulvbrædderne, selvom det kan være svært at finde. Ellers vil det ofte være nødvendigt at slibe det ned. Det skal vi alligevel her, da vi har fjernet de gamle radiatorer i forbindelse med en slibning af et gammelt lakeret trægulv.

LÆS OGSÅ: 3 reparationer til huller i gamle trægulve

Vi bruger en multicutter og en kap geringssav, da det gør arbejdet langt lettere og hurtigere. Men et stemmejern, en finersav og en skærekasse kan også sagtens klare opgaven.

God fornøjelse!

Materialer

  • MULTICUTTER
  • KAP-/GERINGSSAV
  • LIM
  • HØVL

Vejledning

1

Vi bruger et gulvbræt til at mærke op, hvor lusen skal være. Sørg for, at der er cirka 2-3 centimeter ekstra på hver side af hullerne.

2

Med en kap-/geringssav har vi skåret en skabelon, som hjælper os med at skære præcis 30 grader ned i gulvet. Pas på ikke at gøre mere skade end højst nødvendigt på en eventuel dampspærre, og skær kun lige akkurat igennem træet!

3

Radiatoren efterlader også huller i dampspærren, og de skal repareres. Det gøres med nogle stykker dampspærretape.

4

Vi skærer en lus, her af et originalt gulvbræt. Lusen skæres med et 30-graders snit i enderne, så den passer ned i hullet, som vi også skar i 30 grader.

5

Når lusen passer til hullet, smøres der lim på alle sider. Vi bruger en almindelig snedkerlim. Sæt lusen i hullet, og læg noget tungt ovenpå.

6

Så er lusen på plads, og gulvet kan nu slibes. Vi starter med at slibe lusen helt plan med resten, inden vi giver hele gulvet en tur.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...