Fiks det ødelagte gulvbræt

En utæt radiatorventil har efterladt sig en fugtig og grim skjold på gulvet.

Der kan være mange og gode grunde til at ville udskifte et gulvbræt. En grim skjold efter den gamle potteplante, en dyb ridse, fra da junior gik på stylter inde i spisestuen, eller den klassiske utætte radiatorventil, som har efterladt sig et eller flere gennemblødte gulvbrædder, der nu er grimme og misfarvede.

LÆS OGSÅ: Lav den perfekte reparation af trægulvet

Løsningen er ligetil

Men løsningen er ligetil. Du skal blot bruge en multicutter til at skære det dårlige stykke af gulvet og erstatte det med noget nyt og friskt. Dette kræver i sagens natur, at du enten har en stump gulv liggende eller kan købe det i byggemarkedet.

TIP: Er gulvet udgået?

Er gulvet udgået, er et godt tip at prøve at kigge under et skab. Det kan være, at du til formålet kan skære et lille stykke af dér.

Her viser vi, hvordan du skifter et ødelagt gulvbræt omkring en radiatorventil. Det er lidt sværere end at udskifte et helt lige bræt, men principperne er de samme.

Fiks det ødelagte gulvbræt

Derfor er det gået galt

? Potteplanter. En potteplante, der står i en utæt potteskjuler, kan meget hurtigt ødelægge et gulvbræt eller to og efterlade sig store og grimme skjolder.

? Radiatorventiler. ses også en gang imellem, og her er problemet typisk opstået ved, at der ikke er kommet fliseklæber under hele fladen. En del af klinken hænger på den måde og “svæver”, og kommer der stor vægt på den del, knækker den.

? Hakker og ridser. Hver gang møblerne flyttes rundt i hjemmet, kan de ridse og ødelægge gulvet.

SÅDAN GØR DU
Fiks det ødelagte gulvbræt 1. Start med at tegne en streg på det ødelagte gulvbræt 5 mm fra samlingen, hvor det støder op til det næste bræt. Brug nu multicutteren til at save lige oven i stregen.
Fiks det ødelagte gulvbræt2. Flæk de sidste 5 mm af, så brættet bagved kan bruges som guide for det nye. Sav nu et nyt gulvbræt ud i den længde, der passer hele vejen ind til væggen.
Fiks det ødelagte gulvbræt3. Mål afstanden inde fra væggen og ud til centrum af røret, og slå en vinkelstreg på brættet i denne afstand – det er denne streg, du på næste trin skal save efter. Mål nu ud, hvor på stregen røret skal gå igennem, og bor et hul i en størrelse, som giver 8-10 mm luft omkring røret.
Fiks det ødelagte gulvbræt4. Sav igennem hullet (efter stregen). Du har nu to stykker gulv, et kort og et langt, som sammen passer perfekt omkring radiatorrøret.
Fiks det ødelagte gulvbræt5. Sav den nederste del af noten af. På den måde vil dine to nye stykker gulv glide pænt på plads uden at støde sammen med det gamle gulvs noter.
Fiks det ødelagte gulvbræt6. Lim de to stykker gulv på plads rundt omkring røret. Tør overskydende lim af med en våd klud, og stil noget tungt ovenpå, som holder på brædderne, mens de tørrer.