En bred kabelskjuler kan føre strøm-, antenne- og andre tilslutningsledninger skjult ned ad væggen.

En bred kabelskjuler kan føre strøm-, antenne- og andre tilslutningsledninger skjult ned ad væggen.

Løse ledninger der roder

Der findes ikke en eneste indretningsarkitekt, der har designet en stue med løse ledninger til at sno sig hen over gulvet eller kabler i tykke bundter til at løbe rundt langs alle paneler, op ad væggene og ud under loftet.

Alligevel er de fast indslag i de fleste hjem, fordi vi sætter pris på det gode tv med subwoofer-højttaler og surroundlyd og måske et lydanlæg, der også kræver ledninger i rige mængder. Dertil kommer lamper, antennekabler og internetforbindelser. Det roder alt sammen.

Skjul ledningerne

Men det kan der heldigvis gøres noget ved. Her får du en samling gode løsninger til at få styr på ledningerne, gøre dem mindre synlige eller ligefrem få dem til at forsvinde helt og aldeles ud af syne.

Det er selvfølgelig nemmest blot at camouflere ledningerne ved at gemme dem i smalle kabelbakker af plast, som kan sættes langs panelerne, men det er, hånden på hjertet, nok ikke det allerkønneste. Vælger du at ofre lidt mere tid og penge, kan du skjule ledningerne ganske elegant. Det er helt op til dig.

Redaktionen anbefaler: 10 tips: Få styr på dine ledninger

1. Kabelskjuler

Kabelbakker, ledningsskjulere, kabelskinner – de har mange navne og endnu flere udformninger og størrelser, men princippet er det samme: Bakkens nederste del klæbes eller limes på væggen eller loftet, ledningen trykkes på plads i den, og “låget” trykkes på plads.

Hvis ikke listen altså er udført i en blød plast, så den helt enkelt blot vrides op, når ledningerne skal lægges ind i den.

Ledningerne ser du ikke mere. I stedet ser du så bakken, så det er stadig åbenbart for enhver, at der ligger ledninger. Fordelen er, at bakken ser ud, som om den har ret til at være der, og den kan placeres regelret og pænt. Og så beskytter bakken jo ledningerne mod overlast.

2. Kabelskjuler som skyggeliste

Skal du trække bløde ledninger op til loftet og videre ud, er den mest diskrete af de enkle løsninger at lægge dem i kabelbakker, der føres op inde i hjørnet og videre langs loftet.

Vil du have kabelbakkerne til at forsvinde mest muligt, fører du dem hele vejen rundt, så de fungerer som skyggelister, også hvor der ikke er kabler.

Lad de tynde kabelbakker fungere som skygge- og pyntelister, så synes de naturlige.

Lad de tynde kabelbakker fungere som skygge- og pyntelister, så synes de naturlige.

3. Kabelskjuler uden på panelet

Med lidt held kan du få kabelbakken og ledningerne til at “forsvinde” som en fejeliste på fodpanelet. Udgaven fra Primo er supernem at bruge, da den er så elastisk, at ledningerne bare lægges ind i den – og den gøres fast på fodpanelet med sin egen klæbende bagside.

Mest diskret bliver det naturligvis, hvis du fører listen – eller en der ligner den – rundt på alle paneler. Listerne fås både som diskrete små sandlister, der kun kan klare en enkelt eller to ledninger, og lidt større skurelister med lidt mere plads.

Det ligner en del af panelet, men er reelt en kabelskjuler.

Det ligner en del af panelet, men er reelt en kabelskjuler.

4. Skjult bag fodpanelerne

Du kan finde fodpaneler både med helt enkel klassisk eller med mere bølget profil, der kan føre dine bløde ledninger frem til der, hvor du har brug for dem, uden at de på nogen måde ses.

Panelerne i træ, der blandt andet kan findes hos Swedoor-Kilsgaard, klikkes ned på beslag, som du først skruer på væggen. Det betyder, at det er nemt at føre nye ledninger rundt og fjerne de gamle – og det gør konstruktionen lovlig, fordi du nemt kommer til ledningerne og kan tjekke, om der er skader på dem. Fås også i plast fra Primo.

Klips på væggen sikrer, at panelet kan klikkes af. Dermed bliver det lovligt at skjule ledninger bagved.

Klips på væggen sikrer, at panelet kan klikkes af. Dermed bliver det lovligt at skjule ledninger bagved.

5. Ledninger rundt om døren

Også inddækningerne rundt om dørene kan bruges som diskrete føringsveje. Det kræver, at der er godt hold på ledningerne rundt i hjørnerne, og derfor klikkes listerne fra Primo her fast på beslag, der holder listerne på plads og i øvrigt adskilt.

Hver ledning har sine egen kanal i indfatningen.

Hver ledning har sine egen kanal i indfatningen.

6. Ledninger ind bag tapetet

Som kreativ gør det selv-mand kan du skjule en hel skov af ledninger bag hjemmegjorte kabelbakker, der camoufleres, så de omtrent smelter sammen med omgivelserne.

Fordelen er, at du kan gøre bakken så bred, som du har brug for – og at du fx ved at give bakken samme tapet eller væv som den øvrige væg får den til at virke meget diskret.

Det er vigtigt, at du sikrer, at ledningerne hurtigt og nemt kan lægges fri.

Hvis kabelbakken er tapetseret, forsvinder den for øjet.

Hvis kabelbakken er tapetseret, forsvinder den for øjet.

7. Ledninger ind bag møblerne

Ikke bare ledninger og kabler, men også små og store rør kan i nogle tilfælde skjules effektivt bag en reol eller en skabsvæg. Det er der ingenting i vejen med, men det er vigtigt at tænke sig godt om og tage højde for, at du stadig skal kunne komme nemt til de bløde ledninger.

Du skal også have nem adgang til alle samlinger, lampeudtag og kontakter, også evt. samlinger af kraftige kabler.

8. Ledninger fræset ind i muren

I murværk er den ultimative løsning at fræse kablerne ind – altså at åbne en grøft, som ledningerne lægges ind i, og fylde op med mørtel. En operation, man kun går i gang med, hvis man alligevel ville male eller tapetsere væggen.

Ved en ydervæg vil løsningen typisk være at lægge kablerne ind i en ny isoleret pladevæg. Efterisolerer du indvendigt med porebeton, er det også logisk at fræse kablerne ind, og det er meget lettere i gasbeton end i en murstensvæg.

Riller lavet med hammer og mejsel tager tid, men støver mindre end vinkelsliberen.

Riller lavet med hammer og mejsel tager tid, men støver mindre end vinkelsliberen.

En vinkelsliber kan fræse riller til kabler, men husk, at det støver!

En vinkelsliber kan fræse riller til kabler, men husk, at det støver!

9. Skjult i isoleringen

Hvis du efterisolerer en ydervæg indvendigt med gipsplader på et skelet med isolering, er det helt oplagt at flytte alt, hvad der kan flyttes af kabler og ledninger, ind bag pladerne. Bare du husker, at 230 volt kun kan føres i enten elektrikerrør eller i kraftige tredobbelt isolerede elektrikerkabler, aldrig i almindelige bløde ledninger.

Vil du være rigtig smart, bygger du væggen, så der er to lag isoleringsmåtter. Det betyder nemlig, at kablerne kan løbe mellem de to lag uden at skabe nævneværdige kuldebroer eller luftkanaler, og ved at lægge en eventuel dampspærre mellem de to lag kan du helt undgå, at kablerne bryder den.

I loftet er det tilsvarende oplagt at sørge for lampeudtag uden synlige kabler, hvis du alligevel lægger et nyt gips- eller listeloft.

Kabler kan skjules inde i isoleringen. Prøv at føre dem i lige linjer langs gulv, loft og i hjørner.

Kabler kan skjules inde i isoleringen. Prøv at føre dem i lige linjer langs gulv, loft og i hjørner.