Fagmanden vil her vise, hvordan du nemmest kløver dit træ. Det er en god idé at investere i en god solid økse med et hoved, der er en smule kileformet. Har du skåret dit brænde ud i stykker på 30 cm, er de forholdsvis nemme at kløve, og samtidig passer de i næsten alle brændeovne.

Når fagmanden skal kløve brænde, starter han med at undersøge stammen, om der har siddet nogen grene eller andre uregelmæssigheder. Det er nemmere at kløve stammen, hvis steder med grene vender nedad, ligesom det heller ikke er en god idé at slå midt i, hvor grenen sidder.

Hvis stammen er for stor til at blive kløvet i et slag, starter fagmanden med at slå henholdsvis forrest, så bagest og så på midten af stammen for at lave et spor hen over stammen. Du skal sørge for at få øksen helt op over hovedet og så bruge hele kroppen, når du svinger øksen.

På den måde opnår du størst mulig kraft. Når stammen er flækket midt over, gentages det samme med de to halvdele og så videre, indtil du har tilpas små brændeknuder, der kan være i din brændeovn.

I stedet for at kløve stammen midt over kan du slå eller skalle, som det også bliver kaldt, små stykker af ude rundt langs stammen. På den måde mister stammen gradvis sine spændinger og bliver forholdsvis nem at kløve.

Skal du lave en brændestabel, er det vigtigt, at den ikke ligger direkte på jorden og suger fugt op. Desuden skal den være elventileret. Træet må altså ikke ligge direkte op ad en væg.

Der skal være ca. 20 cm luft, og stabler du i flere rækker, skal der også være luft imellem rækkerne. Har du fældet og kløvet dit træ i vintermånederne, hvor der næsten ingen saft er i træet, skal det blot ligge og tørre sommeren over, så er det klar til næste fyringssæson.