Video
Let
Svær

Har dine børn været lidt for kreative med farvetusserne – eller kom du selv til at skrive mål på gipspladen med den sorte pen, da du byggede væggen – så må du hellere bide i det sure æble og sætte tid af til at lukke stregerne inde med en isoleringslak, en spærregrunder.

Forsøger du at male stregerne over med almindelig maling, kommer de igen. Lag efter lag, næsten uanset hvor mange lag og hvor god en kvalitet du ofrer. Den vandopløste farve trækkes ud i den nye maling og slår igennem pigmenterne.

Heldigvis er det stjernenemt at klare problemet. Du skal bare købe en spærregrunder og sætte tid af til at bruge den – og lade den tørre – en gang eller tre.

SPÆR AF MED PENSEL:

1. det farvede omra?de males med spærregrunder

efter at du har renset for støv og fedt. Det hvide pigment hjælper til at se, hvor du maler, men du kan ogsa? fa? farveløs spærregrunder – det afgørende er evnen til at hindre, at farven trænger ud.

2. Spærregrunderen skal have tid til at tørre

Efter 30 minutter er den gerne støvtør, men du bør vente to timer, før du maler igen. Normalt er et enkelt lag nok til at hindre de gale farver i at arbejde sig ud gennem næste lag maling.

3. Væggen males med almindelig vægmaling

Selv om grunderen ikke selv fik de vildfarne farver til at forsvinde, vil vægmalingen normalt skjule farverne nu. Nogle farver – og kuløren i tropisk træ – kan dog kræve to eller tre lag isoleringslak.

SPÆR AF MED SPRAY:

1. En pletforsegler pa? sprayda?se er hurtig at arbejde med

Den kræver ikke megen tørretid – fem minutter mellem hvert lag. To lag sprayforsegler plejer at række. VIGTIGT! Det er en skrap sag; du skal arbejde med kul ltermaske.

2. Efter to lag sprayforsegler kan du male med din maling

Du skal lige give forsegleren 30-40 minutter til at tørre, før du maler. Igen er det ikke afgørende, om lakken har skjult de gale farver, den skal hindre dem i at trænge ud i slutmalingen.