Projektet viser alle malerens arbejdsprocesser fra start til slut. På den måde lærer du trin for trin alt om slibning, nedvaskning, maling af træværk og den sidste finish, så du selv kan male som en professionel. Rummet, der skal males, er denne stue, der er i øjeblikket er rosa med bordeaux borter.

Rummet har samtidig en flot svensk porcelæns kakkelovn med råhvide kakler, hvis farve skal gå igen på træværket. Det absolut første, der skal gøres, inden arbejdet begynder, er at dække gulvet af.

Her benyttes der filtmåtter, hvor der er plastic på bagsiden. Så skulle der komme en klat maling på måtten, siver det ikke igennem til gulvtæppet.

Filtmåtter koster ca. 4 gange så meget som pap- og plasticafdækning. Fordelen er, at de ikke skrider under arbejdet, og samtidig kan filtmåtter genbruges og dermed holde i mange år.

Alle de steder, hvor der har hængt billeder eller hylder, skal evt. stumper fra rawlplugs og gammel maling fjernes. Det gøres nemmest med en skarp hobbykniv, hvor bladet holdes plant med væggen, når der skæres. Når man skal male et rum, starter fagmanden altid fra oven, dvs. loftet.

Det samme gælder, når der skal slibes ned. Slibning er nemlig en forudsætning for, at den nye maling vil hæfte ordentligt. Til dette arbejde er det en stor fordel at benytte en teleskopstang, hvor der i stedet for en malerrulle er monteret en slibeplade.

Til slibningen benyttes et groft sandpapir på korn 80. Efter slibning skal alt snavs og støv vaskes ned. Til det benyttes der en blanding bestående af 1 dl universalrens eller grundrengøring og 10 liter lunkent vand.

Sæben i blandingen opløser snavset, når sæben har siddet på væggen i ca. 10 minutter.

Afhængigt af hvor beskidte væggene er, kan det være nødvendigt at vaske ned ad to omgange. Arbejdet udføres nemmest, hvis der benyttes en malerkost eller anstryger, som maleren kalder den, til at vaske ned med.

Her skal man hele tiden sørge for at holde hårene på kosten ind til fladen. På den måde undgår man, at det sprøjter. Det er vigtigt, at opløsningen arbejdes godt ind i overfladen, så alt skidt og snavs opløses.

Nu skal der bruges rent vand og en stor svamp til at vaske alt sæbe og snavs af væggene. Her skal man huske jævnligt at skifte vand, da den beskidte sæbe fra væggen samler sig i vandet, når svampen skylles. Væggene skal være helt tørre, inden der kan males. Men man kan godt spartle huller ud, mens den er fugtig.

Her bruger maleren en gipskop af blød gummi, der er nem at gøre ren. Der kommes lidt vand i koppen og derefter gipsfiller, til der opnås en fast masse. Til spartlingen benyttes en blød spartel, der nemt presser massen ind i hullerne.

Der skal lægges lidt kræfter i, og hullet skal skrabes over med spartlen, så spartelmassen er i samme niveau som væggen.

Vil man undgå kanter fra spartelmassen omkring hullerne, børstes lappen over med en fugtig pensel. Bliver der en smule spartelmasse i overskud, skal den smides i skraldespanden og ikke skylles ud i vasken, da gipsen nemt kan stoppe afløbet.

Inden malingen hældes op, skal der røres grundigt rundt, så farvepigmentet og bindemidlet i malingen fordeles. Vi benytter en malerspand, der passer til bredden af en malerrulle. Vil man samtidig gøre rengøringen nem, skal man benytte en rullepose, der lægges ned i spanden og gøres fast med malertape.

På den måde glider posen ikke ned, når der tages maling med malerrulle. Igen starter maleren med loftet. Først bliver stukken mellem væg og loft malet med en bred, langskaftet jumbopensel, hele vejen rundt. Læg mærke til, at der males godt ned på væggen med loftmalingen.

På den måde er maleren sikker på, at der ikke komme helligdage i underkanten af stukken. På samme måde males rosetten til lampeudtaget og kanten rundt om.

Når stuk og roset er malet færdig, tages malerrullen i brug. På dette loft buer stukken op mod loftet, så denne runding rulles først, så der kun er en stor loftflade tilbage. Teleskopstangen fastgøres nu på malerrullen.

Når der males hvidt på et i forvejen hvidt loft, er det en god idé at starte i det ene hjørne og arbejde systematisk videre. Der males først på den ene led af loftet og bagefter på den anden led i det samme mønster på hele loftet.

På den måde undgås helligdage Vil man undgå, at malingen stænker ned i hovedet, skal man sørge for, at malerrullen hele tiden ligger op til loftet, og arbejde med stille og rolige bevægelser.

Når loftet har fået første gang, lukkes posen i malerspanden sammen, så der ikke kommer luft til malingen. På den måde pakkes såvel malerrulle som pensel ind i plastic.

Herved undgår man, at malingen tørrer ind, og værktøjet er lige til at tage i brug igen, når der skal males anden gang.

Mens loftet tørrer, går vi i gang med vinduespartiet. Træværket slibes med et stykke sandpapir korn 80. Bemærk, at maleren ikke benytter en slibeklods, men hånden. På den måde er hun sikker på at følge træets former og få slebet i alle fordybninger.

Der bruges kit til spartling af træværket. Kit er lidt fedtet, så det dyppes i posen med spartelmasse, og pulveret arbejdes godt ind i kittet.

Kit er specielt velegnet til dybere revner eller huller i træværket. For at få træværket helt glat benyttes der en uretanolie-spartelmasse. Det er en oliebaseret spartelmasse, der er specielt velegnet til træ og metal, da den bliver meget hård, når den hærder op. Spartelmassen skal tørre ca. 1 time, før der kan males.

Maling består groft sagt af vand, bindemiddel, fyldstof og pigment. Bindemidlet, der her flyder ovenpå, får malingen til at hænge sammen og er bestemmende for malingens kvalitet. Vandet er opløsningsmiddel og fordamper efter påføring. Pigmentet giver farven.

Fyldstof er billige tilsætningsmaterialer, der bare fylder. Jo billigere maling, jo mere fyldstof er der typisk i. Uanset om malingen har været dyr eller billig, skal en nyåbnet spand maling røres godt rundt inden brug.

På endevæggen vil maleren lave dette mønster ved hjælp af tapeafdækninger.

Farverne er lavet udelukkende af blå og orange, der er udtonet med hvid. Maleren har lavet fem små farveprøver, som nu danner grundlag for den endelige farveblanding. Først blandes der en mørkegrøn farve, som hældes i den hvide vægmaling.